Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Та їх облік



Грошові кошти є найліквіднішими активами, які постійно перебувають в обігу, тому правильне відображення грошових коштів в бухгалтерському обліку та фінансовій звітності має важливе значення. Згідно з МСВО у балансі банку буде показано загальну суму банкнот і монет, незалежно від того, у якій валюті вони є в його розпорядженні на поточний момент. Система обліку готівки має бути організована таким чином, щоб у будь-який момент мо­жна було провести перевірку її наявності.

Готівкові кошти банку обліковуються на рахунках розділу 10 «Готівкові кошти» Плану рахунків. Рахунки групи № 100.. «Банк­ноти і монети», призначені для обліку готівки в національній та іноземній валютах. Дорожні чеки обліковуються за рахунками групи № 101 «Дорожні чеки». У разі надходження готівки в касу бан­ку збільшується актив балансу, тому всі прибуткові касові операції відображаються за дебетом рахунків розділу 10. При видачі готів­ки актив балансу зменшується, тому видаткові касові операції за­писуються за кредитом рахунків даного розділу.

Приймання готівки національної валюти від клієнтів здійс­нюється через каси банків за такими прибутковими касовими до­кументами:

- за заявою на переказ готівки — від юридичних осіб для зарахування на власні поточні рахунки, від фізичних осіб - на поточні, вкладні (депозитні) рахунки, а також від юридичних та фізичних осіб - на рахунки інших юридичних або фізичних осіб, які відкриті в цьому самому банку або в іншому банку, та переказу без відкриття рахунку;

- за рахунками на сплату платежів - від фізичних осіб на ко­ристь юридичних осіб;

- за прибутковим касовим ордером - від працівників банку за
внутрішньобанківськими операціями;

- за документами, установленими відповідною платіжною системою, від фізичних і юридичних осіб-для відправлення пе­реказу та виплати його отримувачу готівкою в національній валюті.

Приймання готівки іноземної валюти від клієнтів здійснюєть­ся за такими прибутковими касовими документами:

- за заявою на переказ готівки - від юридичних осіб-резидентів
та представництв-нерезидентів для зарахування на власні по­точні рахунки; від уповноваженого представника нерезидента - суб'єкта підприємницької діяльності для зарахування на розподільчий рахунок в іноземній валюті, відкритий цим бан­ком резиденту - суб'єкту підприємницької діяльності; від фі­зичних осіб - на поточні, вкладні (депозитні) рахунки та пере­казу без відкриття рахунку;

- за прибутковим касовим ордером - від працівників уповнова­женого банку за внутрішньобанківськими операціями;

- за документами, установленими відповідною платіжною системою, від фізичних осіб - на відправлення переказу, який і приймається в готівковій формі.

Після завершення приймання готівки клієнту видається кви­танція (другий примірник прибуткового касового документа) або Інший документ, що є підтвердженням про внесення готівки у від-повідній платіжній- системі.

Квитанція або інший документ, що є підтвердженням про вне­сення готівки у відповідній платіжній системі, має містити на­йменування банку, який здійснив касову операцію, дату здійснен­ня касової операції (у разі здійснення касової операції в післяопе­раційний час - час виконання операції), а також підпис працівціника банку, який прийняв готівку, відбиток печатки (штампа)

Плата за послуги банку готівкою приймається від клієнта за окремим касовим документом, оформленим банком.

Після закінчення обслуговування клієнтів підраховуються суми за документами, за якими проведені касові операції, і звіряються з даними бухгалтерського обліку та залишком готівки.

Основні кореспонденції рахунків з обліку прибуткових касових операцій наведені в табл. 5.1.

Таблиця 5.1. Облік прибуткових касових операцій

№ пор. Зміст операції Назва рахунків
Дт Кт
  Внесено готівку до каси банку клієнтом 1001 «Банкноти та монети в касі банку» 2600 «кошти на вимогу суб’єктів господарювання»
  Прийнято комунальний платіж від фізичної особи 1001«Банкноти та монети в касі банку» 2902«Кредиторська заборгованість за прийняті платежі»
  Зараховано інкасовану грошову виручку після перерахування 1001 «Банкноти та монети в касі банку» 1005 «Банкноти та монети, інкасовані до перерахування»
  Прийнято залишок готівки обмінного пункту 1001«Банкноти та монети в касі банку» 1003 «Банкноти та монети в обмінних пунктах»
  Отримано підкріплення від установи НБУ 1001 «Банкноти та монети в касі банку» 1811 «Дебіторська заборгованість за операціями з готівкою»
  Здано працівником банку невикористаний залишок авансу 1001 «Банкноти та монети в касі банку» 3550 «Аванси працівникам банку на витрати з відрядження»
  Погашено нестачу касовим працівником 1001 «Банкноти та монети в касі банку» 3552 «Нестачі та інші нарахування на працівників банку»
  Оприбутковано надлишки готівки за результатами ревізії 1001 «Банкноти та монети в касі банку» 6399 «Інші операційні доходи»

Касир банку, який одержав за внутрішнім порядком прибуткові документи, зобов'язаний: перевірити наявність і тотожність підписів операційних працівників наявним у нього зразкам; звірити відповідність наведених у них сум цифрами і літерами; викликати особу, яка вносить гроші, і прийняти від неї гроші поар­кушним перерахуванням.

Після приймання грошей касир звіряє суму, зазначену в при­бутковому документі, із сумою, фактично виявленою при перера­хуванні. За відповідності сум касир підписує прибутковий доку­мент, ставить на квитанції печатку і видає документ особі, яка внесла гроші.





Дата публикования: 2014-12-11; Прочитано: 855 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...