Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік коштів на рахунках в банках у національній валюті



2.3.1. Порядок відкриття рахунків у банках для підприємств, організацій та установ

Для зберігання коштів і здійснення безготівкових операцій в установі банку за місцем реєстрації підприємства або будь-якому банку України за згодою сторін відкриваються рахунки.

Порядок відкриття та проведення операцій на рахунках регу­люється «Інструкцією про відкриття, використання і закриття ра­хунків у національній та іноземних валютах», затвердженою по­становою Правління Національного банку України від 12 листо­пада 2003 року № 492, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 17 грудня 2003 року № 1172/8493.

Умови відкриття рахунку та особливості його функціонування передбачаються в договорі, що укладається між банком і його клієнтом.

Банк може відмовити клієнту в обслуговуванні рахунку у ви­падках, передбачених законодавством України і договором.

Банки відкривають своїм клієнтам за договором банківського рахунку поточні рахунки, за договором банківського вкладу — вкладні (депозитні) рахунки.

Поточний рахунок — рахунок, відкривається банком клієнту на договірній основі для зберігання грошей і здійснення розраху­нково-касових операцій за допомогою платіжних інструментів відповідно до умов договору та вимог законодавства України.

До поточних рахунків також належать:

• рахунки за спеціальними режимами їх використання, що відкриваються у випадках, передбачених законами України або актами Кабінету Міністрів України;

• поточні рахунки типу «Н», що відкриваються в національній валюті офіційним представництвам і представництвам юридич­них осіб — нерезидентів, які не займаються підприємницькою ді­яльністю на території України;

• поточні рахунки типу «П», що відкриваються в національній валюті постійним представництвам;

• карткові рахунки, що відкриваються для обліку операцій за платіжними картками;

• поточні рахунки виробничих фондів.

Вкладний (депозитний) рахунок відкривається банком клієнту на договірній основі для зберігання грошей, що передаються клієнтом на встановлений строк або без зазначення такого строку під визначений процент і підлягають поверненню клієнту відпо­відно до законодавства України та умов договору.

Договір банківського рахунку та договір банківського вкладу укладаються в письмовій формі.

Днем відкриття поточного рахунку клієнта вважається дата, що зазначена на заяві про відкриття цього рахунку в розділі «Відмітки банку».

До отримання банком повідомлення про взяття рахунку на об­лік органом державної податкової служби операції за рахунком здійснюються лише із зарахування коштів.

Датою початку видаткових операцій за рахунком підприємця в банку є дата реєстрації отримання банком зазначеного повідомлення.

Банкам забороняється відкривати та вести анонімні (номерні) рахунки. Банки зобов'язані ідентифікувати клієнтів, які відкри­вають рахунки, а також осіб, уповноважених діяти від їх імені, у порядку, установленому законодавством України.

Якщо суб'єкт господарювання не має в цьому банку рахунків, то відкриття йому поточного рахунку здійснюється в наступному порядку.

Особа, яка від імені юридичної особи відкриває поточний ра­хунок, має:

— пред'явити паспорт або документ, що його замінює;

— подати документи визначені Інструкцією.

Якщо юридична особа не має рахунку в цьому банку, то для відкриття їй поточного рахунку потрібно подати такі документи:

— заяву про відкриття поточного рахунка. Заяву підписують керівник і головний бухгалтер юридичної особи. Якщо в штат­ному розписі немає посади головного бухгалтера або іншої осо­би, на яку покладено функцію ведення бухгалтерського обліку та звітності, то заяву підписує лише керівник;

— копію свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи в органі виконавчої влади, засвідчену нотаріально або органом, який видав свідоцтво про державну реєстрацію;

— копію належним чином зареєстрованого установчого доку­мента (статуту / засновницького договору / установчого акта / положення), засвідчену органом, який здійснив реєстрацію, або нотаріально;

— копію довідки про внесення юридичної особи до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, засвід­чену органом, що видав довідку, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку;

—копіюдокумента, що підтверджує взяття юридичної особи на облік в органі податкової служби, засвідчену органом, що видав документ. або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку;

— Картку із зразками підписів і відбитка печатки, засвідчену нотаріально, або організацією, якій клієнт адміністративно підпорядкований, в установленому порядку. До картки включаються зразки підписів осіб, яким відповідно до законодавства України або установчих документів юридичної особи надано право розпорядження рахунком та підписання розрахункових документів.

Юридичні особи, які використовують найману працю і відповідно до законодавства України є платниками страхових внесків Крім вищезазначених документів мають подати:

—Копію документа, що підтверджує реєстрацію юридичної особиу відповідному органі Пенсійного фонду України, засвідчену органом, що його видав, або нотаріально чи підписом упов­новаженого працівника банку;

— Копію страхового свідоцтва, що підтверджує реєстрацію юридичної особи у Фонді соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України як платника страхових внесків, засвідчену органом, що його видав, або нотаріально чи підписом уповноваженого працівника банку.

Інформацію про те, що юридична особа не використовує най­ману працю і не є платником страхових внесків, клієнт обов’язково зазначає в заяві про відкриття поточного рахунку в рядку «Додаткова інформація».

Якщо суб'єкт господарювання вже має в цьому банку поточ­ний рахунок, цей клієнт ідентифікований банком і сформована справа з юридичного оформлення рахунку, то відкриття нового поточного рахунку (зокрема, поточного рахунку за спеціальним режимам використання, поточного рахунку в іноземній валюті) здійснюється за умови подання цим клієнтом заяви про відкриття поточного рахунку та засвідченої в установленому порядку карт­ки із зразками підписів і відбитка печатки.

Поточні рахунки клієнтів банків закриваються:

* На підставі заяви клієнта;

* На підставі рішення органу, на який законом покладено фун­кції щодо ліквідації або реорганізації юридичної особи;

* На підставі відповідного рішення суду або господарського суду пр0 ліквідацію суб'єкта господарювання;

*Уразі смерті власника рахунка — фізичної особи (за звер­ненням до банку спадкоємців);

* На інших підставах, передбачених законодавством України або договором між банком і клієнтом.

Банк може відмовитися від договору банківського рахунку та закрити поточний рахунок клієнта, якщо операції за цім рахун­ком не здійснюються протягом трьох років підряд і на цьому ра­хунку немає залишку коштів.

2.3.2. Документальне оформлення безготівкових розрахунків

Безготівкові розрахунки в господарському обороті України проводяться відповідно до «Інструкції про безготівкові розрахун­ки в Україні в національній валюті», затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21 січня 2004 року № 22, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 29 березня 2004 року за № 377/8976.

Під час здійснення розрахунків можуть застосовуватись акре­дитивна, інкасова, вексельна форми розрахунків, а також форми розрахунків за розрахунковими чеками та з використанням роз­рахункових документів на паперових носіях та в електронному вигляді.

Інструкцією встановлені правила використання під час здійс­нення розрахункових операцій таких платіжних документів (ін­струментів):

• меморіального ордера;

• платіжного доручення;

• платіжної вимоги-доручення;

• платіжної вимоги;

• розрахункового чека;

• акредитива.

Використання банківських платіжних карток та векселів як платіжних інструментів регулюється законодавством України, у тому числі окремими нормативно-правовими актами Національ­ного банку.

Клієнти банків для здійснення розрахунків самостійно обира­ють передбачені Інструкцією платіжні документи (за винятком меморіального ордера) і зазначають їх під час укладання договорів.

Розрахунковий документ (за винятком розрахункового чека) виписується в кількості примірників, потрібних для всіх учасни­ків безготівкових розрахунків (але не менше ніж два), з викорис­танням електронно-обчислювальних та друкарських машин, за один раз з використанням копіювального або самокопіювального паперу.

Дозволяється заповнення розрахункового документа від руки (Кульковою ручкою, чорнилом темного кольору).

Перший примірник розрахункового документа (незалежно від Способу його виготовлення) має містити відбиток печатки (якщо наявністьпечатки передбачена) та підписи/підпис відповідальних осіб/особи.

Банк платника на всіх примірниках прийнятих розрахункових документів іна реєстрах обов'язково заповнює реквізити «Дата надходження» і«Дата виконання», а банк стягувана— «Дата надходження вбанк стягувана», засвідчуючи їх підписом відповідальноговиконавця та відбитком штампа банку. На докумен­ту прийнятих банком після закінчення операційного часу, крім тогоставиться штамп «Вечірня».

Банк виконує розрахункові документи відповідно до чергово­сті їх надходження та виключно вмежах залишку коштів на ра­хунку клієнта.

Якщо до банку надійшло одночасно кілька розрахункових до­кументів,на підставі яких здійснюється списання коштів, то вони виконуються втакій черговості:

— у першу чергу списуються кошти на підставі рішення суду для задоволення вимог про відшкодування шкоди, завданої калі­цтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю, а також вимог простягнення аліментів;

у другу— списуються кошти на підставі рішення суду для розрахунків щодо виплати вихідної допомоги та оплати праці особам, які працюють за трудовим договором (контрактом), а та­кож виплати за авторським договором;

— у третю — списуються кошти на підставі інших рішень суду;

— у четверту — списуються кошти за розрахунковими доку­ментами, що передбачають платежі до бюджету;

— у п'яту— списуються кошти за іншими розрахунковими документами впорядку їх послідовного надходження.

Списання коштів з рахунку платника здійснюється на підставі першого примірника розрахункового документа, який залишається на зберіганні вбанку платника.

Платежі з рахунків клієнтів банк здійснює вмежах залишків коштів на цих рахунках на початок операційного дня.





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 1102 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...