Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Облік касових операцій



2.2.1. Вимоги ДО ОРГАНІЗАЦІЇ ГОТІВКОВИХ РОЗРАХУНКІВ

Касові операції здійснюються відповідно до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, за­твердженого постановою Правління Національного банку Украї­ни від 15.12.2004 року № 637.

Всі підприємства незалежно від форм власності зобов'язані зберігати належні їм кошти в установах банків, а одержану суму готівки витрачати за цільовим призначенням.

Всі готівкові розрахунки з підприємствами, а також із фізич­ними особами здійснюються через касу як за рахунок готівкової виручки, так і за рахунок коштів, одержаних із банків.

Каса — це приміщення або місце здійснення готівкових роз­рахунків, а також приймання, видачі, зберігання готівкових кош­тів, інших цінностей, касових документів.

Протягом одного дня одне підприємство (підприємець) може розраховуватись з іншим підприємством (підприємцем) за одним або кількома платіжними документами в межах граничної суми готівкового розрахунку. Така сума встановлюється відповідною постановою Правління Національного банку України. Платежі понад установлену суму проводяться виключно в безготівковій формі. Кількість підприємств (підприємців), з якими здійсню­ються розрахунки, протягом дня не обмежуються.

Зазначені обмеження не поширюються на:

а) розрахунки підприємств (підприємців) з фізичними особа­ми, бюджетами та державними цільовими фондами;

б) добровільні пожертвування та благодійну допомогу;

в) розрахунки підприємств (підприємців) за спожиту ними електроенергію;

г) використання коштів, виданих на відрядження;

д) розрахунки підприємств (підприємців) між собою під час закупівлі сільськогосподарської продукції.

У разі здійснення підприємствами готівкових розрахунків з іншими підприємствами (підприємцями) понад установлену гра­ничну суму кошти в розмірі перевищення встановленої суми роз­рахунково додаються до фактичних залишків готівки в касі на кі­нець дня. Одержана розрахункова сума порівнюється із встанов­леним лімітом каси.

Підприємства можуть тримати в позаробочий час у своїх ка­сах готівку в межах, що не перевищують установлений ліміт каси.

Встановлення ліміту каси проводиться підприємствами само­стійно на підставі розрахунку встановлення ліміту залишку го­тівки в касі. Розрахунок підписується головним (старшим) бухга­лтером та керівником підприємства (або уповноваженою ним особою).

Встановлений ліміт каси затверджується внутрішніми наказа­ми (розпорядженнями) підприємства.

Кожне підприємство визначає ліміт каси з урахуванням режи­му і специфіки його роботи, віддаленості від банку, обсягу касо­вих оборотів (надходжень і видатків) за всіма рахунками, устано­влених строків здавання готівки, тривалості операційного часу банку, наявності домовленості підприємства з банками на інкаса­цію тощо.

Готівка, що перевищує встановлений ліміт каси, обов'язково здається до банків для її зарахування на банківські рахунки.

Підприємства мають право зберігати у своїй касі готівку, оде­ржану в банку для виплат заробітної плати, пенсій, стипендій, дивідендів (доходу), понад установлений ліміт каси протягом протягом трьох робочих днів, уключаючи день одержання готівки в банку.

Готівка, що одержана в банку на інші виплати, має видаватися підприємством своїм працівникам у той самий день. Суми готів­ки, що одержані в банку і не використані за призначенням протя­гом установлених строків, повертаються підприємством до банку не пізніше наступного робочого дня банку або можуть залишати­сяв його касі (у межах установленого ліміту).

Видача готівкових коштів на відрядження здійснюється відповідно до законодавства України.

Видача готівкових коштів під звіт на закупівлю сільськогос­подарської продукції та заготівлю вторинної сировини, крім ме­талобрухту, дозволяється на строк не більше 10 робочих днів від дня видачі готівкових коштів під звіт, а на всі інші виробничі (господарські) потреби на строк не більше двох робочих днів, уклю­чаючи день отримання готівкових коштів під звіт.

2.2.2.Документальне оформлення касових операцій

Приймання готівки в каси проводиться за прибутковими касо­вими ордерами, підписаними головним бухгалтером або особою, уповноваженою керівником підприємства.

Про приймання підприємствами готівки в касу за прибутко­вими касовими ордерами фізичним особам видається засвідчена відбитком печатки цього підприємства квитанція за підписами головного бухгалтера або працівника підприємства, який на це уповноважений керівником. Квитанція є відривною частиною прибуткового касового ордера.

Видача готівки з кас проводиться за видатковими касовими ордерами або видатковими відомостями. Документи на видачу готівки мають підписувати керівник і головний бухгалтер або працівник підприємства, який на це уповноважений керівником. До видаткових ордерів можуть додаватися заяви на видачу готів­ки розрахунки тощо.

Якщо на доданих до видаткових касових ордерів документах, заявах рахунках тощо є дозвільний підпис керівника підприємст­ва, то його підпис на касових ордерах не обов'язковий. При ви­дачі фізичним особам готівки за касовим ордером касир вимагає пред'явити паспорт чи документ що його замінює, записує його найменування, номер, ким і коли він виданий. Фізична особа розписується у видатковому касовому ордері про одержання готівки із зазначенням одержаної суми (гривень — словами, копі­йок — цифрами).

Приймання одержаної з банку готівки в касу та видача готівки з каси для здавання її до банку оформляються відповідними ка­совими ордерами (прибутковим або видатковим).

Документом, що свідчить про здавання виручки до банку, є відповідна квитанція до прибуткового документу банку на вне­сення готівки, засвідчена підписами відповідальних осіб банку та відбитком печатки (штампа) банку. Документом, що свідчить про здавання виручки до банку через інкасаторів, є копія супровідної відомості до сумки з готівковою виручкою, засвідчена підписом та відбитком печатки інкасатора-збирача.

Виплати заробітної плати, пенсій стипендій проводяться каси­ром підприємства за видатковими відомостями. На титульній сторінці видаткової відомості робиться дозвільний напис про ви­дачу готівки за підписами керівника і головного бухгалтера або осіб, уповноважених керівником, із зазначенням строків видачі готівки і сум (гривень — словами, копійок — цифрами). Після закінчення встановлених строків виплат касир зобов'язаний:

• у видатковій відомості проти приз віща осіб, яким не прове­дено виплату, поставити відбиток штампа або зробити напис «Депоновано»;

• скласти реєстр депонованих сум;

• у кінці платіжної відомості зазначити фактично виплачену та недоодержану суму виплат і засвідчити напис своїм підписом.

На загальну суму готівки, виданої по відомості, в бухгалтерії оформляється видатковий касовий ордер.

Касові ордери до передавання в касу реєструються бухгалте­ром у Журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових до­кументів.

2.2.3. Облік грошових коштів у касі

Надходження і видачу готівки касир відображає у касовій книзі. Кожне підприємство (юридична особа), що має касу, веде одну касову книгу за кожним видом валюти. Аркуші касової кни­ги мають бути пронумеровані, прошнуровані та скріплені відбит­ком печатки підприємства (юридичної особи). Кількість аркушів у касовій книзі засвідчується підписами керівника та головного бухгалтера підприємства (юридичної особи). Записи у касовій книзі здійснюються у двох примірниках (через копіювальний па­пір) чорнилом темного кольору. Перші примірники, що є невідривною чистиною аркуша касової книги — «Вкладні аркуші касової книги», залишаються в касовій книзі.

Другі примірники, що є відривною частиною аркуша касової книги – «Звіт касира», є документом за яким касири звітують щодо руху Грошей и касі. Перші і другі примірники мають однакові номери.

Записи в касовій книзі проводяться касиром за кожним прибутковим та видатковим касовими ордерами і видатковою відомістю їм в день її надходження або видачі.

Щоденно в кінці робочого дня касир підсумовує операції за день, виводить залишок готівки в касі на кінець дня, що є залиш­ком готівки на початок наступного дня і передає до бухгалтерії и к звіт касира другі примірники аркуша касової книги з прибут­ковими і видатковими касовими ордерами під підпис бухгалтера у касовій книзі.

2.2.4. Синтетичний і аналітичний облік касових операцій

Дляузагальнення інформації про наявність та рух грошових коштів в касі підприємства призначений рахунок ЗО «Каса». Ра­хунок ЗО «Каса» має такі субрахунки:

• 301 «Каса в національній валюті»;

• 302 «Каса в іноземній валюті»;

• 303 «Операційна каса в національній валюті»;





Дата публикования: 2014-11-29; Прочитано: 1483 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...