Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ЗАНЯТТЯ № 6



Тема: Складні випадки правопису великої букви.

ЗМІСТ.

1. Велика буква в абревіатурах.

2. Велика буква у прикметниках і прикладках.

1. Велика буква пишеться в абревіатурах, що утворені з початкових літер власних імен і загальних назв: ЗУНР, УПА, ДНК, ВАПЛІТЕ, ВАТ, АТС, СБУ, ЧАЕС тощо.

Завдання 1. Складіть речення із запропонованими абревіатурами.

Надайте тлумачення кожній із них.

США, ВАТ „ ЄМЗ”, ЄМТ, НЛО, ТЮГ, КНДР, АН -170.

Абревіатури, які стали відмінюваними іменниками, та утворені від них слова пишуться з маленької букви.

Завдання 2. Складіть речення із абревіатурами, що преретворилися на іменники.

Рагс, неп, виш.

2. Велика буква пишеться у прикладках, які позначають: назви стадіонів, художніх і музичних творів, часописів, назви готелів, кемпінгів, таборів відпочинку, назви моделей механізмів, авто- та літакобудування, пароплавів, космольотів і виробів фірм: стадіон „ Динамо”, копальня „ Вітка- Глибока”, поема „ Гайдамаки”, повість „ Захар Беркут”, пісня „Червона рута”, мотель „Лісовий”, санаторій „ Буковина”, кемпінг „Затишок”, комбайн „ Нива”, автобус „ Богдан”, літак „ Руслан”, цукерки „ Ромашка”

тощо.

Завдання 3. Складіть діалог, використовуючи прикладки, що позначають вище означені назви.

З великої букви пишемо прикметники, які входять до складених особових назв людей як прізвиська: Карл Сміливий, Володимир Великий, Дюма Старший, Ярослав Мудрий.

Утворені від власних назв присвійні прикметники на –ів (-ов,-ев) та –ин пишуться з великої букви, відносні прикметники на –ськ(ий)- з малої: Грінченків словник, Шевченкове слово, Білашеві пісня, Сосюрина лірика;

але: шевченківські традиції, дніпровська хвиля, київські вулиці.

Завдання 4. Перепишіть, розкриваючи дужки; букви, де треба. Замініть великими.

І. 1. Земле (ш) евченкова, (з)емле (ф)ранкова, ниво, засіяна щастям-добром, вічна твоя соловейкова мова, вічна розмова (д) ністра із (д) ніпром.

(Д. Павличко.)2. Народжує (а)нтеїв земля.(Л. Забашта.) 3. Прийдешні (с)ократи до суті ітимуть крізь сутінь.(Б.Олійник.)4. За свічадо було б мені (о)ко (м)орське, поміж гір, а за стелю – небес голубі і бездонні намети

(Л. Забашта.) 5. Нескінченний (ч)умацький (ш)лях простягався у вічність двома велетенськими кривими коліями (О. Довженко.) 6. Тяглись повільно в сутінках підводи (ч)умацьким шляхом млявої доби (Б.Оліник.)

7. Найвеселіше ж було на (р)іздво та (н) овий рік.(А.Кащенко). 8. Один кінь у нас звався (м) урай, другий - (т) ягнибіда.(О.Довженко.)

ІІ. 1. Розливався (д)ніпро, дочекавшись приходу весни,і в турбінах вода клекотіла, як (с)іч (з)апорізька.(Д. Луценко.) 2. З боків назустріч пароплаву (д)дніпровські береги пливуть (П. Дорошко.) 3. До (д) ніпра бредуть,як (г)уллівери, з (о)болоні зведені доми.(Д, Луценко.) 4. Лебединою піснею літа айстри в (к) иївських парках цвітуть. (М. Нагнибіда.)5. Уже (в)олосожар піднявся, (в)із на небі вниз повертавсь, і дехто спати укладався.(І. Котля-

ревський.)6. Цвіли над шляхом (п)етрові батоги.(І. Цюпа.) 7. Моя (б)ать -

ківщина - подолана ніч, на кремені вирослий колос.(М. Рильський.) 8. Всяк

(ш)отландець вільний пан своєї (б)атьківщини.(Леся Українка.)

Завдання 6. Чому в реченні Постають Уральські гори, широчінь полтавських нив.(І. Муратов) слово Уральські написано з великої букви, а полтавських – з малої?

Домашнє завдання;

Випишіть з „ Історії України” 20 прикладів різного вживання великої букви у власних назвах.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 1979 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...