Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заняття № 10



Тема: Подвоєння і подовження приголосних.

ЗМІСТ.

1. Правопис слів із подвоєними приголосними.

2. Правопис слів із подовженими приголосними.

1. Актуалізація мотиваційних резервів із теми.

Ігрове дослідження – відновлення.

* Записати слова у дві колонки: в першу з подвоєнням букв, у другу – без подвоєння.

Мит...ю, огне..ий, скажен...ий, височен...ий, антен...ий, тьм...яний, вроджен..ий. ден...ий. орлин...ий, узбіч...я, Хмельнич...ина, неждан...ий, адресован...ий, однозмін...ий, вікон...ий, роз’єднан...ий, олов’ян...ий, нескінчен...ий, електрон...ий, дерев’ян...ий, умотивован...ість, без...ахисний, аграрно- сировин...ий, гіл...я. антропоген...ий, туман...ий.

Ключ. Підкресліть у кожному слові першу букву- прочитаєте вислів

В. Сухомлинського

ІІ. Усвідомлення теоретичного матеріалу.

Подовження приголосних і подвоєння букв відбувається на межі:

· префікса й кореня: відділ, роззброїти;

· кінця першої та початку другої частини слів: страйкком, юннат, наддніпрянський;

· кореня або основи на – и- (-инь) і суфікса – и-: законний, чавунний. денний;

· основи дієслова минулого часу на с і постфікса – ся: розрісся, піднісся.

Подовжується приголосний н у наголошених суфіксах – енн, -анн-:

а) у прикметниках, які вказують на більшу, ніж звичайна, чи найбільшу міру якості: силенний, страшенний, здоровенний, нескінченний, непримиренний;

б) у прикметниках – старослов’янізмах: благословенний, мерзенний, огненний, окаянний,священний, а також божественний.

Не подовжується н у прикметниках, які не вказують на більшу, ніж звичайна, міру якості, та в дієприкметниках, якщо суфікс - ен чи – ан у них ненаголошений: нескінчений, нездоланий, скажений, навіжений, вихований,сповнений.

Подовжений приголосний чч виникає в іменниках, утворених від прикметників на – цький: козацький – козаччина, гайдамацький – гайдамаччина, турецький – Туреччина.

Зверніть увагу! В іменнику Вінниччина, утвореному таким самим способом від прикметника вінницький, звук ч не подовжується, хоча й пишеться чч. Не подовжується звук і пишеться одна буква ч в іменнику Галичина.

Подовжуються приголосні і подвоюються букви також у словах овва, бовван, бовваніти, лляний.

Подовжуються і відповідно позначаються на письмі подвоєними буквами мякі зубні (д,т.з,с,ц,л,н) та пом’якшені шиплячі (ш,ч,ж), якщо вони стоять між двома голосними:

а) в іменниках середнього роду: напруження, питання, вивчення, життя, бездоріжжя; але в назвах молодих істот подовження немає: теля, щеня, козеня, порося;

б) в орудному відмінку однини іменників ІІІ відміни перед закінченням-ю: молодь- молоддю, сіль- сіллю, мазь- маззю;

в) у словах Ілля, суддя, стаття, рілля, породілля, баддя, навмання, попідтинню, попідвіконню.

Якщо м’який приголосний стоїть не між двома голосними, то подовження не відбувається: передмістя, тертя, з користю, з радістю, багато століть, знань,облич, подільський (від Поділля), трипільський (від Трипілля).

Подовжується приголосний і подвоюється буква л у дієслові ллю, ллєш, ллють і т.ін., а також у похідних виллють, наллєш тощо.

ОРФОГРАФІЧНИЙ ПРАКТИКУМ

Завдання 1. Переписати слова,замість крапок поставити пропущені букви. Пояснити їх правопис. Вказати, на межі яких частин слова відбувається подвоєння.

Бе...смертний, ро...кричатися, ро...бити, бе...збройний,...писати, бе...платний,...робити, ро...телити....шити,...казати. ро....казати,...ховатися, бе..захисний,

ро..пустити,...фотографувати, ро...питати, щоден...ик, страше...ий, завдан...я, годин...ик, незрівня...ий, воло...я, розрі...я, ро...броїти, узлі...я, Запорі....я, тума...ий, обли...я, здорове...ий, підні...я.

Завдання 2. Переписати текст і вставити замість крапок потрібні букви, пояснити їх правопис.

ДОБРА І ЩЕДРА ПІЧ ТВОЯ.

Традиційна вариста піч. Ця „ добра щедра піч твоя”, що пахла стравами, печен...им хлібом, печен..ими і сушеними яблуками і сухим насін...ям, зіл...ям, корін...ям, як писав Олександр Довженко, поступово відходять в історію. Але людська пам’ять завжди повертатиме нас до доброго вогню у печі родин...ої хати, біля якого ми народжувалися і виростали.

Вогонь, з допомогою якого готували їжу, зогрівались та захищались від звірів, ві....давна був у пошані. А вогнище в хаті – річ якнайбільш родин..а- звідси метафора – родин...е вогнище.

Родин...е вогнище відігрівало велику роль у числен...их обрядах, народних віруван...ях, звичаях (З календаря).

Завдання 3. Перекласти слова українською мовою. Пояснити особливості їх написання в обох мовах.

Бессердечный,матросский, Тбилисский, соломенный, нежданный, Полесье, Поволжье, Прикарпатье, судья, болью, артелью, статья, смертью, взаимностью, счастье, Припятью, убеждение, мазью, пропагандирование, льют, упразднение, злоупотребление, верфью, здоровье, звание, гордостью, Приднепровье, чувство, скатертью, ночью, бесчестье.

Завдання 4. Переписати подані слова, розкрити дужки. Пояснити правопис слів.

Бе(з)астережний, ві(д)аний, ві(д)окремити, бе(з)успішний, молодіс(т)ю, ро(з)броїти, світа(н)я, зна(н)ь, щас(т)я, столі(т)ь, Полі(с)я, ста(т)я, (л)яний, бо(в)аніти, Ві(н)и(ч)ина, солда(т)чина, на(д)дністрянський, ві(д)зеркалилился, зако(н)ий, прикордо(н)ий, карти(н)а, (в)есь, (в)ічливий, розрі(с)я, пере(д)ень, неви(н)ий, самовпевне(н)о, стара(н)о, свяще(н)ий, сказа(н)ий, напруже(н)ість, самові(д)ано, захопле(н)ий, воста(н)є, незвіда(н)ий, вихова(н)ість, ю(н)ат, натхне(н)ий, вогня(н)ий, олов’я(н)ий,

ці(н)ість.

Дослідження – трансформація.

Утворити від дієслів іменники, пояснити їх правопис.

Усвідомлювати, запровадити, втілити, переконати, читати, видати, зобов’язати, нарікати, застерігати, порівняти, судити, жити, сприяти, відчувати, атестувати, фінансувати, асигнувати, кредитувати, оприбуткувати.

Поставити наголос в утворених словах. З трьома словами (на вибір) скласти речення й записати їх.

Поставити наведені іменники в орудному відмінку однини. Пояснити їх написання.

Молодь, галузь, розповідь, зустріч, молодість, повість, чесність, ніч, річ, відомість, мазь, мідь, мить, подорож, паралель, вісь, можливість, Русь, кількість, власність, якість, акварель, любов, активність, продуктивність, тінь, січ, Хатинь.

Розподільне письмо.

Записати, розкриваючи дужки, слова у дві колонки: у першу – в яких букви подовжуються; у другу – в яких подовження не відбувається.

Навча(н)я, подорож(ж)ю, бездорі(ж)я, знаря(д)я. зі(л)я, (л)ється, ема(л)ю,

те(л)я,горі(н)я,лю(т)ю, обли(ч)я, ще(н)я, відродже(н)я.

Дати відповіді на запитання:

1. У чому різниця між подовженням і подвоєнням приголосних?

2. У яких випадках відбувається повження?

3.У яких випадках наявне подвоєння?

Домашнє завдання:

Навести п’ять прикладів народної мудрості зі словами, в яких відбувається подовження або подвоєння приголосних.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 850 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...