Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність, значення і класифікація методів управління



Методи управління тісно пов'язані з функціями, за­безпечують реалізацію їх. Управлінські функції дають змогу відповісти на запитання, що потрібно зробити в системі управління для досягнення цілей підприємства, а методи — які конкретно способи впливу необхідно ви­користовувати для досягнення цілей. Діяльність з будь-якої управлінської функції потребує використання мето­дів управління. Разом з тим між функціями і методами управління є серйозні відмінності. Якщо процес управління передбачає основні функції, то методи мають більш альтернативний характер —їх можна змінювати.

Методи управління пов'язані з цілями підприємства, визначають конкретні шляхи, способи і заходи для до­сягнення цілей.. Крім того, у методах управління реалі­зуються вимоги об'єктивних економічних законів, тео­ретичні положення таких наук, як психологія та ін.

Рис. 1.1.1 Класифікація методів управління

Методи управління класифікують за різними озна­ками (рис. 1.1.1). За типом розрізняють методи прямого і непрямого впливу. Прямий вплив це коли підлеглий одержує конкретні вказівки, які не дають змогу визна­чити напрям дії, способи досягнення мети.

Непрямий вплив може бути у вигляді постановки завдання або створення орієнтуючих.умов. У першому випадку перед підлеглими ставиться завдання, а кон­кретні шляхи досягнення мети він визначає самостійно. Метод орієнтуючих умов полягає в створенні ситуації, що спонукає підлеглого до самостійної постановки зав­дання.і вибору способу дії. Для сучасного менеджменту характерним є використання методів непрямого впли­ву. Працівник, який сам приймає рішення, або бере участь у його розробці, більше зацікавлений у ефективній діяльності, ніж у разі одержання прямої вказівки від керівника.

За часовою характеристикою розрізняють довго- і короткострокові, періодичні, повторювані і поодинокі методи. Так, положення про структурні підрозділи ве­ликого підприємства протягом тривалого періоду дають змогу забезпечити розподіл функцій в апараті управлін­ня, координацію штабних підрозділів і служб.

Залежно від способу вироблення виділяють методи особистісні, колегіальні і колективні. Це можуть бути. методи, вироблені, наприклад, керівником, учасниками наради, колективом підприємства.

З погляду мотиваційного впливу методи управління класифікують на:

1. Економічні (матеріальної мотивації):

— довго-, середньо- та короткотермінові техніко-економічні плани;

— економічні стимули;

— податки;

— фінанси;

— кредит;

— бюджет;

— ціни.

2. Адміністративні (організаційно-розпорядчі, владної мотивації):

— організаційні дії;

— розпорядчі дії;

— дисциплінарні дії.

3. Соціально-психологічні (соціальної мотивації):

— соціальні плани;

— моральні стимули;

— методи формування колективів та соціально-психологічного клімату в колективі.

Усі методи менеджменту взаємопов'язані між собою, і їх поділ на групи є достатньо умовним. Наприклад, техніко-економічний план (економічний метод) починає впливати на працівників підприємства після того, як він оформлений наказом директора (адміністративний метод). При цьому можливі зміни в складі колективу працівників (соціально-психологічний метод), викликані необхідністю виконання цього плану. Тому застосування конкретного методу повинно мати комплексний характер.





Дата публикования: 2014-11-28; Прочитано: 945 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...