Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Динаміка точки та системи матеріальних точок



Якщо кінематика дає описовий рух тіл, відповідаючи на питання «по якій траєкторії рухається тіло?», то динаміка вивчає іншу сторону питання: «чому рух відбувається саме так?». Динаміка вивчає рух тіл в зв’язку із тими причинами (взаємодіями між тілами), які зумовлюють той чи інший характер руху.

В основі класичної (ньютонівської) механіки лежать три закони динаміки, сформульовані Ньютоном в 1687 р. у своїй праці “Математичні начала натуральної філософії ” і носять його ім’я. Закони Ньютона (як і всі інші фізичні закони) відкриті в результаті узагальнення великої кількості дослідних фактів.

Механіка Ньютона протягом двох століть досягла такого успіху, що багато фізиків XIX століття були переконані, що усі фізичні явища, що спостерігаються в природі, можна пояснити з допомогою даних законів.

Однак з розвитком науки з’явились нові факти, що не вкладалися в рамки класичної механіки. Це дало поштовх до виникнення нових теорій на початку XX століття – спеціальної теорії відносності та квантової механіки, в рамках яких нові факти отримали своє обґрунтування.

Таким чином, розвиток науки в подальшому не відкинув класичну механіку, а лише показав її обмежене застосування. Так, класична механіка, заснована на законах Ньютона, є механікою великих мас (від броунівських частинок до космічних тіл), що рухаються з малими (в порівнянні із швидкістю світла) швидкостями.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 371 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...