Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Третій закон Ньютона. Усяка дія одного тіла на інше носить характер взаємодії: якщо тіло 1 діє на тіло 2 із силою F21, то і тіло 2 в свою чергу діє на тіло 1 із силою F12



Усяка дія одного тіла на інше носить характер взаємодії: якщо тіло 1 діє на тіло 2 із силою F 21, то і тіло 2 в свою чергу діє на тіло 1 із силою F 12.

Третій закон Ньютона стверджує, що сили взаємодії двох тіл рівні за величиною, протилежні за напрямком і напрямлені вздовж однієї прямої, що з’єднує тіла (рис. 1.19), тобто:

(1.50)

Особливістю даних сил є те, що обидві сили прикладені до різних тіл та мають однакову природу.

Третій закон Ньютона справджується не завжди. Він виконується більш строго у випадку контактних взаємодій (при безпосередньому дотику тіл), а також при взаємодіях віддалених одне від одного тіл, що перебувають у спокої. Обмежене застосування третього закону Ньютона зумовлене тим, щоб рівність сил виконувалось в один і той же момент часу. Оскільки взаємодія передається із кінцевою швидкістю, третій закон Ньютона виконується лише у випадку достатньо великої тривалості взаємодії. Третій закон не виконується при релятивістських взаємодіях, оскільки поняття одночасності в релятивістській фізиці відносне. Зокрема, сформульований в указаній формі третій закон Ньютона не виконується у випадку електромагнітних взаємодій.





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 363 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...