Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Значення і стан птахівництва в Україні та у світі



1.

2.

3.

4.

5.

Птахівництво України є однією з найбільш інтенсивних і динамічних галузей сільськогосподарського виробництва.

Птахівництво – галузь сільськогосподарського виробництва, основним завданням якої є розведення, годівля, утримання птиці, застосування механізації, автоматизації, проведення ветеринарної профілактики з метою отримання яєць, м’яса та інших продуктів (пух, пір’я, жирна печінка, кулінарні вироби і таке інше) при низьких витратах праці та коштів.

Отже, основна мета птахівництва кожної країни – це збільшення виробництва дієтичних, висококалорійних продуктів – яєць і м’яса у відповідності з фізіологічно необхідною нормою харчування. Крім того, продукти птахівництва є також цінним сировинним матеріалом для промисловості.

Наявність яєць дає можливість мати слідуючий асортимент продукції:

- дієтичні, столові яйця, меланж, яєчний порошок, що використовуються у харчовій, текстильній промисловості (для фіксації тканин);

- у живописі, поліграфії для фіксації красок;

- у фотографії для виготовлення клею;

- у парфумерній промисловості для виробництва шампунів та інших продуктів;

- у виробництві вина для його освітлення;

- у медицині;

- у біологічній промисловості;

- у тваринництві для підгодівлі плідників та для виготовлення розріджувачів сперми.

Такий вид продукції як м'ясо дає змогу дає можливість мати слідуючий асортимент продукції:

- тушки патрані, напівпатрані, копчені, фасовані;

- супові набори;

- субпродукти;

- консерви; що використовуються у кулінарії та є сировиною для харчової промисловості

- ковбаси;

- паштет з печінки;

- з м’яса отримують куряче фракційне масло, що використовується у парфумерії для парфумерно-косметичних виробів.

Наступним видом продукції є молодняк птиці добовий та підрощений різних видів птиці, що вирощуються на м'ясо або для виробництва яєць, для ведення селекції, наукових досліджень, для виготовлення чучел-сувенирів.

Шкіра птиці дає можливість мати такий асортимент продукції:

- шкіра з пухом (пташиним міхом), що використовується у легкій промисловості для пошиття комірів, безрукавок, дублянок та ін.

- шкіра плесни, шкіра страусів, що йде для виготовлення босоніжок, дамських сумочок, футлярів для окулярів та інше.

Побічні продукти птахівництва:

- перо, пух використовуються у легкій промисловості для виготовлення ковдр, подушок, спальних мішків, головних уборів; для виготовлення квітів, іграшок, прикрас, поплавків для вудочок, пір’яного борошна;

- послід птиці використовується у ґрунтознавстві для виготовлення рідких і сухих органічних добрив, компостів, використовується у тваринництві як джерело виробництва газу метану, пудрету як корму для тварин, для виготовлення сечовини;

- технічні відходи забою птиці і інкубації яєць; птиця, що пала йде на виготовлення м'ясо–кісткового борошна, технічного жиру. Все це використовується у комбікормовій промисловості.

Основні принципи організації технологічного процесу виробництва яєць і м’яса птиці сучасної промисловості:

- використання високопродуктивних порід, типів, кросів, ліній птиці;

- використання пташників обладнаних засобами, що забезпечують повну механізацію та автоматизацію виробничих процесів і регулювання мікроклімату залежно від віку птиці, високу продуктивність праці;

- застосування ресурсозберігаючих технологічних прийомів;

- урахування біологічних особливостей різних видів птиці;

- виконання виробничих процесів за технологічним графіком, який забезпечує ритмічне, цілорічне виробництво продукції;

- використання повно раціонних сухих комбікормів, які відповідають біологічним потребам організму птиці і дозволяють отримати високоякісну продукцію з низькими витратами кормів на одиницю продукції;

- суворе дотримання санітарно-ветеринарних правил, які забезпечують високу збереженість птиці.

До ХХІ сторіччя наша планета увійшла:

- з 780 млн. голодними людьми;

- з 200 млн. дітей у віці до 5 років, що страждають від нестачі харчування, наслідком якого є фізична та надлишкова недорозвиненість;

- з 2 млрд. населення, що вражені різноманітними захворюваннями через порушення в харчуванні.

Населення Землі через 40 років досягне 10 млрд. чоловік. Для того, щоб їх прогодувати слід збільшити продовольчі запаси як мінімум у 3 рази. Як вихід із даної ситуації пропонується зробити основний акцент на такі продукти харчування, як яйця і м'ясо птиці.

Птицю вирощувати вигідно, оскільки витрати корму на 1 кг м’яса, значно нижчі, ніж при роботі з іншим видом тварин (у пиці конверсія корму складає 2-3:1 …).

Невипадково за останні рок споживання м’яса птиці у світі різко виросло. Завдяки чому птиця вийде на друге місце по споживанню після свинини. За прогнозами темпи росту птахівництва складають в середньому 5% в рік, але важливою залишається проблема залишається одержання зерна і джерел протеїну для годівлі птиці. У країнах, що розвиваються буде спостерігатися тенденція перерозподілу зерна і використання більшої його частини для годівлі птиці, а не для виробництва хліба.

В Україні поставлена задача забезпечити річне споживання м’яса на 1 людину в кількості 80 кг, в тому числі за рахунок збільшення виробництва м’яса курчат-бройлерів. За прогнозами ФАО, у 2015 р у світі буде вироблено 94-95 млн. м’яса птиці. Вирішення цієї проблеми зумовлено тим, що м'ясо птиці за харчовими якостями випереджає яловичину, свинину і баранину.

Спеціалісти стверджують, що успіх птахівництва залежить від п’яти «К»:

К – крос;

К – корми;

К – клімат;

К – клітка;

К – кадри.

Загальна закономірність у світі – нарощування виробництва яєць і їх широке використання у харчуванні людини. (1-2 яйця у раціоні здорової людини не підвищує ризик серцево-судинних захворювань. Наприклад у країнах-лідерах по споживанню яєць на душу населення (Японія, Франція) рівень СС захворювань значно нижче, ніж у Англії та Фінляндії, де споживання яєць на душу населення суттєво нижчі).





Дата публикования: 2014-11-26; Прочитано: 3285 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...