Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Словник



Етатизація – це процес, що передбачає активну участь держави в економічному житті суспільства.

Індустріалізація – процес створення великого машинного виробництва в усіх галузях господарства країни і, особливо, промисловості.

Контрибуція: 1) це сума грошей, яку переможена держава виплачує переможцю за умовами мирного договору; 2) це примусові грошові побори, що стягуються ворожим військом з населення окупованої території.

Концесія – змішане підприємство із залученням коштів держави та іноземних фірм.

Мілітаризація (економіки) – перехід значної частини національного господарства на виробництво товарів воєнного призначення.

Нова економічна політика (НЕП) – це політика, що базувалася на економічних методах управління економікою і передбачала формування ринку і ринкових відносин.

Політика "воєнного комунізму" – це набір надзвичайних заходів, який використовувався для максимальної концентрації ресурсів. Основними напрямками цієї політики були: націоналізація всієї землі, про­мислових підприємств, торгівлі; примусова мобілізація; централізований розподіл ресурсів і товарів.

Репарації – відшкодування державою згідно з мирним договором або іншими міжнародними актами збитків, які були спричинені нею державам, що піддалися нападу з її боку. Обсяг та характер репарацій повинні визначатися відповідно до нанесених матеріальних збитків. Уперше право на отримання репарацій було обґрунтовано у Версальському договорі 1919 р. та інших договорах Версальської системи.





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 901 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...