Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні тенденції розвитку світової економіки в останній третині ХІХ ст



Збільшення розмірів промислових підприємств і централізації капіталу, що охопив усі розвинуті країни і основні галузі економіки привело до розвитку монополістичних об’єднань. Банки перетворюються на фінансові центри, що контролюють промислове виробництво та грошовий капітал. Об’єднання банківського і промислового капіталу зумовило формування фінансової олігархії. Капіталізм з вільної конкуренції почав переростати в монополістичний капіталізм.

Монополії – це великі господарські об’єднання, які знаходяться в при­ватній власності (індивідуальній, груповій чи акціонерній) і здійснюють контроль над ринками за допомогою концентрації матеріальних і фінансових ресурсів, науково-технічного потенціалу з метою отримання монопольного прибутку. Основними формами монополістичних об’єднань є: картелі, синдикати, трести, концерни (табл. 9.1).

Зростання міжнародної торгівлі, будівництво гігантських залізничних ліній, відносна вузькість внутрішнього ринку, а також прагнення збільшити прибуток приводять до того, що монополії за допомогою міжнародних угод починають ділити світовий ринок на сфери впливу, появляються міжнародні монополії і монопольні союзи.

Таблиця 9.1





Дата публикования: 2014-11-02; Прочитано: 851 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...