Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Моделювання тиристорних перетворювачів



Тиристорний перетворювач (ТП) (рис. 5.16) найчастіше застосовують для керування якірною напругою Uя ДПС, напругою збудження Uзг ГПС, як тиристорний збудник СД та ін. Вхідним впливом є напруга керування Uк, вихідним – середня випрямлена напруга Ud на інтервалі провідності.

Рисунок 5.16 – Функціональна схема ТП:

СІФК – система імпульсно-фазового керування; ВГ – вентильна група

ТП виконує перетворення змінної напруги у постійну. СІФК перетворює напругу Uк у величину кута відкривання тиристора a, ВГ перетворює a у випрямлену напругу Ud, на величину якої впливає дія струму навантаження Id.

Використання ТП викликане тим, що для потужних електроприводів потужність збудження становить від номінальної потужності ЕМ і може досяги 10 і більше кіловат. Характеристика «вхід-вихід» ТП нелінійна (рис. 5.17). На робочій ділянці характеристику можна подати лінійною:

, (5.23)

де kтп – коефіцієнт підсилення ТП.

Інерційність тиристорного збудника, як і кожного ТП, дуже мала. Вона визначається запізненням у процесі керування тиристорами і наявністю фільтрів у ланцюгах керування. Стала часу ТП .

ТП можна зобразити аперіодичною ланкою із сталою часу Ттп передавальна функція якої має вигляд:

. (5.24)

Інерційність ТП ураховують тільки для мало інерційного навантаження, наприклад для якірного ланцюга ДПС при , і користуються формулою (5.24). При моделюванні роботи ТП на навантаження з великою індуктивністю, наприклад, на обмотку збудження двигуна чи ґенератора інерційністю ТП нехтують. Тоді .





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 503 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...