Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Матеріал для поглибленого вивчення. Правосвідомість як один із видів суспільної свідомості виявляється в уявленнях, ставленнях до права



Правосвідомість як один із видів суспільної свідомості виявляється в уявленнях, ставленнях до права, підготовленості до сприйняття прогресивних правових ідей, у вмінні та навиках користуватися правом, у проявах правомірної поведінки тощо. За рівнем глибини відображення правової дійсності виділяють: пересічну правосвідомість – пересічні уявлення людей щодо права, законності тощо; професійну правосвідомість – ідеї, стереотипи, уявлення щодо права, які формуються серед юристів-професіоналів; наукову правосвідомість - ідеї, погляди, думки, які відображають теоретичне, наукове осмислення правових явищ. Особливе призначення правосвідомості, в повній мірі, розкривається у таких її головних функціях як інформативно-пізнавальна, оціночна та регулятивна.
Правова психологія - це ставлення до права, що відповідає емпіричному рівню свідомості, який формується в результаті пересічної практики окремих індивідів, соціальних груп та спільнот.
Правова ідеологія - це уявлення про право як сукупність юридичних ідей, теорій, поглядів, які в концептуальному систематизованому вигляді, відображують та оцінюють правову реальність.
Правова культура суспільства - це сукупність усіх позитивних компонентів правової дійсності у її реальному функціонуванні, що втілила досягнення правової думки, юридичної техніки та практики. Вона відображає певний рівень правосвідомості, законодавства, юридичної практики, законності та правопорядку тощо, тобто охоплює усі цінності, які створені у сфері права в процесі розвитку суспільства.
Правова культура певної суспільної групи, зокрема професійної групи – одна із форм правової культури суспільства, притаманна тій спільності людей, які професійно займаються юридичною діяльністю, що потребує фахової освіти і практичної підготовки. Як правило, це правова культура певної професійної групи, члени якої є службовими особами і носіями службової правової культури (зокрема, судді, слідчі, прокурори тощо).
Правова культура особи - як один із елементів правової культури суспільства та правової культури суспільних груп, відображає, передусім, відповідний ступінь і характер їх розвитку, і, крім того, певний рівень розвитку правосвідомості індивіда. Відповідно правова культура особи виявляється, передусім, у її ставленні до права, підготовленості до сприйняття прогресивних правових ідей, у вмінні та навиках користуватися правом, у проявах правомірної поведінки тощо.
Під правовим вихованням розуміють цілеспрямований систематичний вплив держави, її органів, та інших уповноважених суб’єктів з метою вироблення позитивних уявлень, ставлень, ціннісно-духовних орієнтирів, пріоритетів та установок, які забезпечують правореалізацію, підвищують рівень правової культури, формують громадянську відповідальність за свої вчинки, ставлення доправа як до найважливішої загальнолюдської цінності тощо

Таблиця 13.1.
СТРУКТУРА ПРАВОСВІДОМОСТІ
ПРАВОВА ПСИХОЛОГІЯ - це ставлення до права, що відповідає емпіричному рівню свідомості, який формується в результаті пересічної практики окремих індивідів, соціальних груп та спільнот ПРАВОВА ІДЕОЛОГІЯ - це уявлення про право як сукупність юридичних ідей, теорій, поглядів, які в концептуальному систематизованому вигляді, відображують та оцінюють правову реальність
Таблиця 13.1.
П р а в о с в і д о м і с т ь як сукупність ставлень та уявлень людей, соціальних груп та спільнот до чинного чи бажаного права виявляє себе на усіх етапах правоутворення
Юридична нормотворчість як діяльність компетентних суб’єктів, спрямована на формування норм права Реалізація норм права в конкретних правовідносинах: - Використання прав - Виконання обов’язків - Дотримання заборон Застосування норм права як особлива форма реалізації норм права, що здійснюється відповідними компетентними суб’єктами
Таблиця 13.3.
Критерії класифікації Види правосвідомості
1) за специфікою її суб’єктів; Пересічна – пересічні уявлення людей щодо права, законності тощо; Професійна – ідеї, традиції, стереотипи, уявлення, щодо права, які формуються серед юристів-професіоналів; Наукова - ідеї, погляди, які відображають теоретичне,наукове осмислення правових явищ.
2) за рівнем її соціального прояву; Індивідуальна, групова, суспільна
3) за її соціальною ціле-спрямованістю Позитивно спрямована - індивід усвідомлює прояви правової дійсності як позитивне явище, що, за даних історичних умов та соціально-економічних, політичних, культурних реалій є вкрай необхідною для розвитку суспільства, забезпечення прав людини тощо, та виявляє себе як сумлінний, доброчесний суб’єкт правовідносин тощо Негативно спрямована - це скептичне ставлення до правових інститутів та інших проявів правової дійсності, що зовнішньо виявляється у скоєнні таких діянь як зловживання правом (соціально-шкідливої поведінки, яка здійснюється в рамках правових норм) тощо.
Таблиця 13.4
Правовий ідеалізм - перебільшення реальних регулятивних можливостей правової форми, передусім у формі «надмірної юридичної зарегульованості» певних сфер суспільної життєдіяльності Правовий нігілізм - байдуже ставлення до права (анархізм тощо), вороже ставлення до права, закону і правових форм організації суспільних відносин, що зовнішньо виявляється у скоєнні правопорушень (передусім, злочинів)
Таблиця 13.5.
ПРАВОВА КУЛЬТУРА
Правова культура особи - відображає певний рівень розвитку правосвідомості індивіда, виявляється, передусім, у його ставленні до права, підготовленості до сприйняття прогресивних правових ідей, у вмінні та навиках користуватися правом, у проявах правомірної поведінки тощо. Правова культура суспільства як різновид загальної культури суспільства відображає певний рівень його правосвідомості, стан законності та правопорядку, систему правових цінностей, що утворюються в процесі розвитку суспільства тощо.



Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 642 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...