Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Президент України: конституційний статус та повноваження



Президент України є главою держави і виступає від її імені. Президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини та громадянина.

Засади конституційно-правового статусу глави Української держави визначені у Розділі V «Президент України» Основного Закону.

Президент України обирається громадянами України шляхом загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п’ять років.

Конституція України встановлює певні вимоги, яким має відповідати кандидат на президентську посаду. Це, зокрема, наявність громадянства України та права голосу, досягнення тридцяти п’яти років, проживання в Україні протягом десяти останніх перед днем виборів років, володіння державною мовою (стаття 103 Конституції України). Одна й та сама особа не може бути Президентом України більше, ніж два строки підряд.

Основний Закон встановлює вимоги несумісності посади Президента України з іншим представницьким мандатом, посадою в органах державної влади чи об’єднаннях громадян, Президент України не може займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю чи входити до складу керівного органу або наглядової ради підприємства, що має на меті отримання прибутку.

Відповідно до ст. 105 Конституції України, Президент України користується правом недоторканості на час виконання повноважень. За посягання на честь і гідність Президента України винні особи притягаються до відповідальності на підставі закону. Звання Президента країни охороняється законом і зберігається за ним довічно, якщо тільки главу держави не було усунуто з посади в порядку імпічменту.

Конституція України наділяє Президента України повноваженнями у законодавчій, виконавчій, судовій сферах та у сфері державного будівництва, які здійснюються главою держави особисто і не можуть бути передані іншим особам чи органам.

Президент України на основі та на виконання Конституції України і законів України видає укази та розпорядження, які є обов’язковими до виконання на території України.

Термін повноважень Президента України – П’ЯТЬ РОКІВ. Підставами дострокового припинення президентських повноважень, відповідно до ст. 108 Конституції України є:

ü відставка;

ü неможливість виконувати свої повноваження за станом здоров’я;

ü усунення з поста в порядку імпічменту;

ü смерть.

Неможливість виконання Президентом України своїх повноважень за станом здоров’я має бути встановлена на засіданні Верховної Ради України та підтверджена рішенням, прийнятим більшістю від її конституційного складу на підставі письмового подання Верховного Суду України – за зверненням Верховної Ради України медичного висновку.

Підстави та порядок усунення Президента України з посади в порядку імпічменту встановлені ст. 111 Конституції України. Президент України може бути усунений з поста Верховною Радою України в порядку імпічменту у разі вчинення ним державної зради або іншого злочину.

Процедура імпічменту порушується за ініціативою більшості депутатів від конституційного складу Верховної Ради України. Для проведення розслідування парламент створює спеціальну тимчасову слідчу комісію, до складу якої включаються спеціальний прокурор і спеціальні слідчі.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 134 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...