Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ст. 75 Конституції України проголошує Верховну Раду України єдиним органом законодавчої влади



Відповідно до ст. 85 Конституції України, парламент наділений широкими повноваженнями, до яких, зокрема, належать: - внесення змін до Конституції України….. Стаття 87. Верховна Рада України за пропозицією Президента України або не менш як однієї третини народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України може розглянути питання про відповідальність Кабінету Міністрів України та прийняти резолюцію недовіри Кабінету Міністрів України більшістю від конституційного складу Верховної Ради України.

Питання про відповідальність Кабінету Міністрів України не може розглядатися Верховною Радою України більше одного разу протягом однієї чергової сесії, а також протягом року після схвалення Програми діяльності Кабінету Міністрів України або протягом останньої сесії Верховної Ради України.

Стаття 93. Право законодавчої ініціативи у Верховній Раді України належить Президентові України, народним депутатам України та Кабінету Міністрів України.

Стаття 94. Закон підписує Голова Верховної Ради України і невідкладно направляє його Президентові України.

Президент України протягом п'ятнадцяти днів після отримання закону підписує його, беручи до виконання, та офіційно оприлюднює його або повертає закон зі своїми вмотивованими і сформульованими пропозиціями до Верховної Ради України для повторного розгляду.

Конституційний склад Верховної Ради України –450 народних депутатів. Строк повноважень Верховної Ради України становить п’ять років.

Стаття 90. Повноваження Верховної Ради України припиняються у день відкриття першого засідання Верховної Ради України нового скликання.

Президент України має право достроково розпустити Верховну Раду України у тому випадку, якщо:

1) протягом одного місяця у парламенті не сформовано коаліцію депутатських фракцій;

2) протягом шістдесяти днів після відставки Кабінету Міністрів України не сформовано персональний склад Кабінету Міністрів України;

3) протягом тридцяти днів однієї чергової сесії Верховна Рада України не може розпочати пленарні засідання.

Порядок роботи Верховної Ради України визначається Конституцією України та Регламентом Верховної Ради України.

Український парламент працює сесійно.

За порядком скликання і проведення сесії Верховної Ради України поділяються на чергові та позачергові. Чергові парламентські сесії починаються першого вівторка лютого і першого вівторка вересня кожного року. Позачергові сесії скликаються Головою Верховної Ради України на вимогу Президента України чина вимогу не менш як третини народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України. У разі оголошення указу Президента України про введення воєнного або надзвичайного стану в Україні чи окремих її місцевостях Верховна Рада України збирається на засідання у дводенний строк без скликання (стаття 83 Конституції України).

Верховна Рада України обирає зі свого складу Голову Верховної Ради України, Першого заступника та заступника Голови Верховної Ради та відкликає їх з цих посад (ст. 88 Конституції України).

За результатами виборів і на основі узгодження політичних позицій протягом місяця з дня відкриття першого засідання у Верховній Раді України формується коаліція депутатських фракцій, до складу якої входить більшість народних депутатів України.

Рішення Верховної Ради України приймаються виключно на її пленарних засіданнях шляхом голосування.

Голосування на засіданнях Верховної Ради України здійснюється народним депутатом України особисто.

Статус народного депутата України визначається Конституцією України та ЗУ «Про статус народного депутата України» від 17 листопада 1992 року в редакції Закону від 22 березня 2001 року зі змінами і доповненнями.

Народні депутати України здійснюють свої повноваження на постійній основі (ст. 78 Конституції України). Це означає, що народні депутати України не можуть мати іншого представницького мандата, бути на державній службі, посідати інші оплачувані посади, займатися іншою оплачуваною чи підприємницькою діяльністю (крім викладацької, наукової та творчої), входити до складу керівного органу або наглядової ради підприємства чи організації, яка має на меті отримання прибутку.

Стаття 81. Повноваження народних депутатів України припиняються одночасно з припиненням повноважень Верховної Ради України.

Повноваження народного депутата України припиняються достроково у разі:

1) складення повноважень за його особистою заявою;

2) набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;

3) визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім;

4) припинення його громадянства або його виїзду на постійне проживання за межі України;

5) якщо протягом двадцяти днів з дня виникнення обставин, які призводять до порушення вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, ці обставини ним не усунуто;

6) невходження народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу народного депутата України із складу такої фракції;

7) його смерті.

Народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність. Вони не можуть бути без згоди Верховної Ради України притягнені до кримінальної відповідальності, затримані чи заарештовані. Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлення у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп (Ст. 80).





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 289 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.016 с)...