Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки. Під поняттям особистих немайнових прав слід розуміти юридично гарантовані можливості, які довічно належать кожній особі за зако­ном



Під поняттям особистих немайнових прав слід розуміти юридично гарантовані можливості, які довічно належать кожній особі за зако­ном, є немайновими та особистісними. Таке поняття дає ЦК України і це є новелою цивільного законодавства України.

Додаткове правове регулювання особистих немайнових прав здійснюється низкою міжнародних нормативно-правових актів, зок­рема, Загальною декларацією прав людини (1948р.), Європейською конвенцією захисту прав і основних свобод людини (1950р.), Міжна­родним пактом про економічні, соціальні та культурні права (1966р.) та ін.

Змістом особистих немайнових прав визнано можливість фізичної особи вільно, на власний розсуд визначати свою поведінку у сфері свого приватного життя (ст. 272 ЦК України). Отже, особисті немайнові права мають як негативний зміст, тобто можливість особи — носія вимагати захисту у разі порушення, загрози порушення, невизнання чи оспорювання цих прав, так і позитивний зміст, тобто можливість учиняти певні активні дії, які спрямовані на їх реалізацію, в перед­бачених законом межах.

Ще однією особливістю реалізації особистих немайнових прав є те, що їх повинна здійснювати особа, як правило, самостійно. У цього правилу є виключення. Наприклад, в інтересах малолітніх і неповнолітніх, а також повнолітніх фізичних осіб, які за віком чи за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої особисті права, ЦК України допускає здійснення права батьками (усиновлювачами), опікунами, піклувальниками (ст. 273 ЦК) При цьому, з метою реалізації особистих немайнових прав, особа може вимагати від службових (посадових) осіб учинення відповідних дій, спрямова­них на забезпечення здійснення цих прав. А всі рішення, дії та без­діяльність державних органів влади та місцевого самоврядування, посадових осіб, а також діяння фізичних та юридичних осіб, що спрямовані на порушення особистих немайнових прав, є незаконни­ми (ст. 274 ЦК України).

Розглядаючи питання про види особистих немайнових прав, слід звернути увагу, що існують різні критерії класифікації особистих немайнових прав. Необхідно визначити види особистих немайнових прав залежно від зв'язку з майновими правами, від об'єкту особистих немайнових прав, від мети, на досягнення якої спрямоване особисте немайнове благо, а також використовуючи змішаний кваліфікаційний критерій, з урахуванням об'єкту цих прав та мети, на досягнення якої вони спрямовані. Слід також звернути увагу на те, що законодавцем України у якості критерію класифікації особистих немайнових прав фізичної особи обрано їхнє цільове призначення, за яким особисті немайнові права поділяються на особисті немайнові права, які забезпечують природне існування фізичної особи та особисті немайнові права, які забезпечують соціальне існування фізичної особи. У статті 270 ЦК України виділено цілу низку особистих немайнових прав. Однак зазначено, що вказаний перелік не є вичерпним, і тому зако­нодавець закріплює можливість його додаткового розширення як самою Конституцією України, так і ЦК України та іншими законами.

Усю сукупність особистих немайнових прав законодавець розпо­ділив відповідно до мети цього права на особисті немайнові права, що забезпечують природне існування фізичної особи, та особисті немайнові права, що забезпечують соціальне буття фізичної особи. Необхідно встановити які окремі права відносяться до цієї сукуп­ності.

Крімтого, слід звернути увагу на захист особистих немайнових прав, який передбачений цивільним законодавством України. Він має свою специфіку. Цивільним законодавством передбачено, що для захисту особистих немайнових прав можна застосовувати загальні та спеціальні способи захисту прав. До спеціальних засобів захисту особистих немайнових прав відносяться поновлення порушеного особистого немайнового права, спростування недостовірної інформації та заборона поширення інформації, якою порушуються особисті немайнові права. При розгляді цього питання потрібно проаналізувати кожний із зазначених способів захисту особистих немайнових прав, визначити їх специфіку.

Питання до теми

1. Загальні положення про особисті немайнові права. Види осо­бистих немайнових прав фізичної особи.

2. Зміст та здійснення особистих немайнових прав.

3. Особисті немайнові права, що забезпечують природне існуван­ня фізичної особи. Види особистих немайнових права, що забезпечують природне існуван­ня фізичної особи.

4. Характеристика окремих видів особистих немайнових права, що забезпечують природне існуван­ня фізичної особи.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 215 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...