Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки. Для розуміння сутності цивільного права необхідно, перш за все, скласти уявлення про право приватне



Для розуміння сутності цивільного права необхідно, перш за все, скласти уявлення про право приватне, оскільки цивільне право як галузь права, у кінцевому підсумку, є проявом приватного права на національному рівні. Тому, починаючи вивчення курсу цивільного права, особливу увагу слід приділити формуванню концепції приватного права та його поняттю.

При розгляді європейських систем приватного права слід пам’ятати про те, що при класифікації систем приватного права має бути врахована, насамперед, традиція права. Необхідно навести характеристику Західноєвропейської та Східноєвропейської правової традиції. Також слід звернути увагу на те, що у літературі існують різні підходи до класифікації правових систем та проаналізувати їх.

При визначенні цивільного права як галузі національного права необхідно звернути увагу на багатозначність терміну «цивільне право», який може вживатись у науковій і навчальній літературі, а також у юридичній практиці в декількох значеннях: як суб'єктивне право особливого роду, як галузь національного права, як система законодавства, як частина науки про право та як навчальна дисципліна. Проте, визначальне значення серед них має саме цивільне право як галузь національного права, що може бути визначено як сукупність концепцій, ідей і правових норм, що на принципах диспозитівності, юридичної рівності й ініціативи сторін, встановлюють статус приватної особи і забезпечують захист її інтересів.

В процесі вивчення вказаної теми слід звернути увагу на питання визначення предмету цивільного права, як галузі права. Так стаття 1 Цивільного кодексу України відносить до предмета ци­вільного права особисті немайнові та майнові відносини. Слід визна­чити поняття та характерні риси майнових суспільних відносин, які входять до предмета цивільного права. З цього приводу в учбовій та науковій літературі існують різні точки зору. Необхідно також звер­нути увагу на те, що цивільне право регулює не всі майнові відно­сини, а лише їх частину. В зв'язку з чим треба знати з чого скла­дається специфіка майнових відносин, які регулює цивільне право, за якими ознаками вони відокремлюються від інших галузевих відносин. Крім того треба звернути увагу на питання, пов'язані з визначенням та класифікацією особистих немайнових відносин, що входять до предмета цивільно-правового регулю­вання, оскільки в сучасній науковій літературі з цього приводу існує дискусія.

Визначення предмета цивільно-правового регулювання невідрив­но пов'язано з характеристикою та особливостями метода. Тут необ­хідно чітко визначити особливості метода цивільно-правового регу­лювання. Крім того, необхідно звернути увагу на значення терміну «цивільне право», як галузі права, галузі законодавства, науки та учбової дисципліни.

Визначаючи поняття цивільного законодавства, необхідно розгля­нути значення терміну «юридична сила закону» та її вплив на фор­мування системи цивільного законодавства. Характеризуючи дію цивільно-правових законів, необхідно звернути увагу на те, що дія законів у часі має троякий характер (з якого моменту закони всту­пають у дію, з якого моменту припиняється дія законів, на які відно­сини поширюється).

Розглядаючи питання про визначення поняття судової практики та її значення в цивільному праві, необхідно уяснити, що судова практика — це положення, які з'являються в результаті неодноразо­вого схожого рішення по аналогічним справам. В цьому аспекті тре­ба також розглянути поняття та значення судового прецеденту.

Деякі труднощі виникають в процесі вивчення студентами питан­ня про аналогію закону та аналогію права. В зв'язку з чим рекомен­дується перш за все визначити поняття та умови застосування аналогії закону та окремо аналогії права.

Питання до теми:

Поняття приватного права.

Приватно-правові системи сучасності.

Цивільне право як галузь права. Предмет, метод та функції цивільного права.

Поняття цивільного законодавства.

Дія цивільних законів у часі, у просторі та за колом осіб.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 157 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...