Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні вказівки. В процесі вивчення вказаної теми слід звернути увагу, перш за все, на питання поняття об'єктів цивільних прав



В процесі вивчення вказаної теми слід звернути увагу, перш за все, на питання поняття об'єктів цивільних прав. Передусім, потрібно зробити відокремити терміни «об'єкти цивільних прав» і «об'єкти цивільних правовідносин», що зустрічаються в літературі.

Для обґрунтування їх розмежування, звичайно, наводять такі мотиви.

Об'єктом цивільних правовідносин, як вважається, може бути тільки поведінка людей. Це мотивують тим, що право може регулю­вати тільки поведінку людей, і не впливає безпосередньо на речі і інші матеріальні блага.

Що стосується об'єктів цивільних прав, то ними можуть бути будь-які блага, що являють інтерес для суб'єктів цивільних правовідносин.

Необхідно привести загальне визначення об'єктів цивільних прав (пра­вовідносин). Крім того, слід дати обґрунтовану класифікацію об'єктів цивіль­них прав (правовідносин). У залежності від характеру, об'єкти цивільних прав (правовідносин) поділяються на такі види: речі, дії (послуги), результат дій, продукти творчої діяльності, особисті немайнові блага, комерційна таємниця. Слід дати розгорнути визначення окремих видів об'єктів. Класифікацію речей слід здійснювати за такими критеріями, як правовий режим речей, можливість їх пересування у просторі, можливість індивідуалізації речі, спосіб використання споживчих якостей речей, здатність речей зберігати при поділі своє цільо­ве призначення, господарське значення. Потрібно надати детальну характеристику кожному з видів речей. Наприклад, речі розуміють як частину матеріального світу, що має товарну цінність, виступають основним об'єктом цивільних право­відносин. К речам відносять такі об'єкти як гроші та цінні папери. Слід визначити поняття «майно» та «єдиний майновий комплекс». Звернути увагу на те, що ст. 191 ЦК України дає визначення під­приємства як об'єкта права, а не суб'єкта права за ст. 62 ГК Украї­ни України.

Крім того, слід звернути увагу на окремі види об'єктів. Об'єктами цивільних прав (правовідносин) можуть бути дії іншої особи, які мають правове зна­чення, а також результат дій. Це може бути будь-яка правомірна дія іншої особи (боржника), як майнового, так і немайнового характеру.

При цьому необхідно пам'ятати про те, що нерідко в договорах може йтись про комплексний предмет, який стосується і речей, і дій. Об'єктами можуть бути послуги.

Необхідно розкрити поняття особистих немайнових благ. Вказа­ти, що особисті немайнові блага поділяються на три групи. Звернути увагу на те, що ЦК України містить спеціальну книгу — дру­гу, де зібрані норми, що регулюють особисті немайнові права фізич­них осіб.

Слід приділити увагу на такі види об'єктів як інтелектуальна власність та результати творчої діяльності, інформація та інші.

Наприкінці розгляду питання необхідно зробити висновки щодо загальних визначень та термінів цієї теми.

Питання до теми

Поняття та види об¢єктів цивільних прав (правовідносин).

Поняття та класифікація речей.

Гроші та цінні папери як об¢єкти цивільних прав.

Дії та результати дій як об’єкт цивільних прав.

Інформація як об’єкт цивільних прав.





Дата публикования: 2015-11-01; Прочитано: 132 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...