Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Забезпечення особистої безпеки на вулиці



Дотримання заходів особистої безпеки на вулиці є понад-важливим, адже значну частину часу ми проводимо саме тут. З цією метою не варто ходити одним; бути напідпитку; треба вибирати багатолюдні та добре освітлені вулиці, навіть якщо це подовжує шлях; бути обережним, обираючи транспорт, зва­жаючи на поведінку пасажирів, що перебувають в ньому, не сі­дати в попутній автотранспорт. Треба створювати навколо себе певний простір, що дасть змогу оцінити обстановку і прийняти рішення, якщо ж поблизу хтось викликає підозру чи занепоко­єння, варто пройти повз нього і, тримаючись осторонь, не вик­ликати до себе уваги. Саме з цих причин, прибувши у нове місто варто розпитати у своїх знайомих чи правоохоронців про такі «неблагополучні» місця і намагатися уникати їх.

Сьогодні поширеним серед громадян стало використання за­собів самозахисту, а саме: газових пістолетів, балончиків, світ­лових гранат, кишенькових сирен тощо. Їх використання має бути грамотним, необережне поводження з ними може при­звести до того, що часто їх власник стає їх жертвою. Відтак треба детально ознайомитися з інструкцією щодо використання. Вар­то пам’ятати, що в конфліктній ситуації орієнтуватися потріб­но швидко і діяти безпомилково, адже газові пістолети і балон­чики мають певні недоліки. Так газові пістолети зазвичай великі за вагою і розмірами, що створює певні незручності. За своїм зовнішнім виглядом вони не відрізняються від бойових пістолетів, що провокує озброєного нападника відкрити вогонь на знищення із вогнепальної зброї. Що стосується газових ба­лончиків, то їх важко використовувати на відкритій ділянці при наявності вітру: особа, що захищається, може вразити са­ма себе, а вражаюча ефективність аерозолю, що викидається лише за рахунок тиску газу, невелика.

Зважаючи на ці недоліки, конструкторами розроблено при­стрій дозованого аерозольного розпилення (ПДАР), якому притаманні характеристики пістолета без його основних недо­ліків. ПДАР є поєднанням можливостей пістолета та газового балончика, він сконструйований у формі прототипу револьве­ра, що стріляє патронами і призначений для прицільного ме­тання рідких рецептур. Як зазначають спеціалісти ефективна дальність застосування ПДАРа майже вдвічі перевищує анало­гічний показник газової зброї вітчизняного і зарубіжного ви­робництва. Проста конструкція і надійність роботи, безпеч­ність у використанні, невеликий розмір, зручність при носінні, постійна готовність до дії, ефективність при використанні – ось головні переваги даного засобу самозахисту.

Нерідко нападаючий використовує пістолет, ніж, свинцеву дубинку, тому, оцінивши ситуацію, не варто ставити під ризик своє життя і здоров’я заради матеріальних цінностей. Доціль­ніше їх спокійно віддати, не роблячи при цьому різких рухів. Дивитися при цьому треба на нападника, а не на зброю в його руках, оскільки люди при цьому ціпеніють. Можна при цьому вести спокійні переговори, але не треба проситися, це додасть йому ще більше вагомості в цій ситуації. Не зважаючи на при­гніченість свого стану, варто добре запам’ятати зовніш­ність нападника і повідомити згодом про таке правоохорон­ні органи (міліцію), свою родину, друзів, свого керівника тощо.

Якщо дозволяють умови та існує перевага у фізичній і пси­хологічній силі, особа, на яку вчинено напад може застосува­ти контрзаходи, як-от: випустити з необережності на землю гроші і в момент, коли нападник нагнеться за ними, можна використати засоби самозахисту (газовий пістолет, балончик, парасольку тощо) або вдарити його в лице. Якщо це зроблено впевнено і сил достатньо, можна покласти нападника на землю і гукати на поміч міліцію чи перехожих. Однак варто пам’ята­ти, що такий крок має бути лише за умови переконаності у власній силі. Якщо ж ситуація не на користь особи, що захи­щається, то після удару нападнику варто втікати в напрямку скупчення людей чи освітленої ділянки.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 264 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...