Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості забезпечення безпеки бізнесмена при його пересуванні залізничним транспортом



Наразі дедалі частіше бізнесмени, особливо малого і серед­нього рівня, користуються послугами залізниці, зважаючи на курсування зі столиці експрес-поїздів. Заходи безпеки бізнес­мена при користуванні залізничним транспортом мають низку особливостей, викликаних його (транспорту) специфікою, як-от: замкнутий та обмежений характер інтер’єру купе вагона; відсутність інформації про пасажирів потягу чи вагона та мож­ливості відстежувати, контролювати й оцінювати обстановку через постійну зміну пасажирів; неможливість зміни маршруту; можливість розрахунку лише на власні сили тощо.

Залежно від кількості охоронників розробляється відпо­відна тактика охорони бізнесмена. Якщо охоронник один, він має прибути на вокзал за 30-40 хв до відправлення потягу, і перевірити у вагоні та купе, зокрема, ймовірність наявності вибухових пристроїв. Спостерігаючи за обстановкою у вагоні, охоронник мусить вивчити пасажирів, з’ясувати їх кінцеву стан­цію, наявність ручної поклажі, зброї (вогнепальної чи холодної), національність, інтереси та інші особливості, що можуть сформувати об’єктивне уявлення про них. Охоронник після перевірки купе знаходиться біля його входу, якщо ж у купе є пасажири, то вони повинні бути постійно в його полі зору. Однак заради безпе­ки бізнесмена доцільно і виправдано купувати всі місця в купе.

Лише за 5-7 хв до відправки потягу має прибути на вокзал бізнесмен разом із другим охоронником. Оскільки у даному разі охоронник один, то він постійно перебуває в купе разом із бізнесменом, двері якого мають бути постійно закритими. Як­що охороннику потрібно залишити купе, то він має сповістити про це бізнесмена, а той – зачинити за ним двері, у тому числі й уночі. Нікому іншому, окрім правоохоронців та керівництва потягу, за умови пред’явлення ними службових посвідчень та вагомих причин такої зустрічі, двері відчиняти заборонено.

Якщо безпеку бізнесмена забезпечують два охоронці, то один з них (старший) перебуває разом з об’єктом, а другий – переві­ряє безпеку у купе, а також вивчає ситуацію, що складається серед пасажирів, про що говорилося раніше. Під час руху потя­гу один охоронець залишається разом із бізнесменом у купе, а інший – знаходиться ззовні біля дверей. Періодичність зміни постів охоронцями визначається довільно, але зазвичай через го­дину. Будь-які відлучення охоронців відбуваються з дозволу біз­несмена. Якщо бізнесмен вирішив залишити купе, то першим із купе виходить охоронник і супроводжує його, тоді як другий охоронець залишається в купе або біля дверей, не впускаючи ні­кого, навіть провідника, до купе. Така сама система охорони має бути і при зупинках потягу. Охоронники між собою мусять мати надійний зв’язок і координацію дій.

У разі ймовірності нападу чи іншої загрози життю чи здо­ров’ю бізнесмена його охорону можуть здійснювати чотири і більше охоронців. У такому випадку старший охоронець пос­тійно перебуває біля бізнесмена, а решта знаходяться в сусід­ньому купе, місця в яких купуються заздалегідь. За складеним графіком здійснюється охорона бізнесмена – один охоро­нець разом зі старшим – в купе об’єкта, другий – біля дверей ззовні, а третій – в сусідньому купе. За такої системи охоро­ни малоймовірним є проникнення будь-яких сторонніх осіб у купе. При відвідуванні туалету охоронник, попередньо пере­віривши безпеку в ньому, залишає його і перебуває ззовні біля дверей.

Заради безпеки у вагоні-ресторані столик потрібно замов­ляти біля дверей. Якщо здійснено напад на бізнесмена, то один із охоронців блокує дії нападників (хоча б на деякий час), а ін­ший евакуює бізнесмена в купе, намагаючись повідомити про це провідника, бригадира чи машиніста потягу. Двері в купе в жодному випадку не відкривають до прибуття потягу на станцію.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 224 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...