Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості забезпечення безпеки бізнесмена в різних умовах



Сучасні умови бізнесового життя кидають серйозні виклики як керівництву та персоналу фірми, так і членам їхніх сімей, адже успішне ведення справ на фірмі завжди викликає зазд­рість у конкурентів та бажання в них ліквідувати фірму-конкурента, а то і її керівника. Саме тому, зважаючи на постійне зростання загроз і небезпек для фірми, а також кількості зло­чинних проявів щодо фірми та її керівництва й персоналу фор­мування особистої охорони є одним із головних, але не єдиним заходом забезпечення успішності фірми та гарантування життя і здоров’я її керівництва та персоналу.

Тактика охорони фізичних осіб донедавна була відома і зас­тосовувалася виключно працівниками спецпідрозділів при супроводі партійних, державних та дипломатичних осіб. Спе­цифіка і жорстокість бізнесового життя доповнює цей перелік бізнесменами та членами їх сімей, адже загроз їхньому життю ніяк не менше, аніж щойно названим віп-персонам. Вироблені спеціалістами та відкориговані реаліями практичного життя тактика й правила поводження фізичних осіб стали відомими й спеціалістам недержавних охоронних служб, у чому до речі має бути й зацікавлена держава, адже бізнесмен – це, перш за все, її громадянин, який створює робочі місця і сплачує податки.

Велике скупчення людей, в умовах якого доводиться часто бувати бізнесмену, створює низку незручностей щодо його без­пеки, оскільки навіть досвідченому охоронцю у випадку напа­ду на об’єкт складно використати всю техніку захисту. Зазви­чай в таких умовах використовують холодну зброю або зброю з глушником. Тому охоронець повинен працювати скоріше на попередження нападу, аніж на оборону. За таких умов охоро­нець, як ніколи, повинен покладатися на свою зорову пам’ять, інтуїцію, життєвий досвід і знання психології та фізіології. Са­ме ці риси охоронця можуть допомогти йому виявити серед ма­си тих, хто готується до нападу. Такими, зокрема, можуть бу­ти особи, що знайомі охоронцю своїм негативним ставленням до фірми чи її керівництва; такі, що перебувають у стані нарко­тичного чи алкогольного сп’яніння; психічно хворі; агресивно налаштовані в даний момент; раніше судимі та перебувають у розшуку. Охоронець виявивши серед натовпу таких осіб та їх увагу до себе чи об’єкта охорони, повинен негайно змінити маршрут і, користуючись нагодою, залишити територію.

Особливості дій охоронців у найбільш типових ситуаціях на ринку або в супермаркеті. Якщо охоронець працює один він повинен підійти впритул до бізнесмена, розвернувши своє тіло на 45° і трохи (на чверть кроку) попереду нього, одночас­но звільняючи дорогу, обороняючи бізнесмена спереду і збо­ку (залежно від того, з якого боку охоронцю зручніше йти) та контролюючи ситуацію з протилежного боку і позаду.

Якщо охоронець працює в парі обидва охоронці йдуть впри­тул, з розворотом корпуса на 45°. «Другий номер» іде справа і трохи попереду, звільняючи дорогу та спостерігаючи за ситуа­цією спереду і ліворуч. «Перший номер», він же старший, іде на півкроку позаду і лівіше, спостерігаючи за ситуацією поза­ду і праворуч та страхуючи свого партнера із-за спини. Вихо­дить ніби діагональ. У випадку нападу один із охоронців бло­кує дії нападників, другий – евакуює бізнесмена.

Забезпечення охорони життя бізнесмена під час перебу­вання його на роботі і за місцем проживання. Комплекс захо­дів, здійснюваних із цією метою покладається на підрозділ охо­рони, що функціонує у складі служби безпеки фірми або ж як самостійний підрозділ. Головна увага працівників охорони має бути звернена на суворе дотримання порядку і тактики пра­вильного здійснення пропуску на фірму сторонніх осіб; знання порядку проходу до службового приміщення та евакуації з ньо­го; обов’язкове з’ясування прізвища, імені, по батькові, мети візиту відвідувача, організацію й установу, звідки він прибув, хто його запрошував; зіставлення наявної інформації з тією, що виходить від прибулого; недопущення випадку залишення кабінету чи квартири бізнесмена без нагляду; встановлення і підтримання тісних контактів з обслуговуючим персоналом; виявлення максимальної пильності при появі великої кількос­ті людей та застосуванні заходів щодо з’ясування причин цьо­го тощо.

Одним із заходів посилення охорони бізнесмена є періодич­ний огляд підходів до місця роботи, проживання, з метою своє­часного виявлення сторонніх осіб та вибухонебезпечних пред­метів. З цією метою треба оглянути, у міру можливості, всі сусідні будівлі, гаражі, підсобні приміщення, газони,клумби тощо. Ознаками встановлення вибухонебезпечних предметів можуть бути: сліди ремонтних робіт на підлозі, стінах; натяг­нутий дріт, нитка, мотузок тощо; свіжа земля; окремі предме­ти, що є нетиповими для цього місця.

У разі виявлення вибухонебезпечного предмета або такого, що схожий на нього, треба: відійти в безпечне місце тим же шляхом; не допускати до нього людей; викликати міліцію та бійців МНС України і в жодному випадку не брати ці предмети в руки чи наближатися до них, пам’ятаючи, що їх встановлю­ють різними способами, а тому треба виявити обережність, холоднокровність і витримку.

Зустріч і проведення бізнесмена. Головна роль у цих захо­дах покладається на його охоронця, який повинен: уважно спостерігати за підходами до житлового будинку і місця робо­ти бізнесмена, звертаючи особливу увагу на дахи будинків, де­рева, що ростуть поруч, а також на окремих людей та груп лю­дей; звертати увагу й на предмети, що викликають підозру, на наявність в них вибухових речовин (сумки, згортки, автомобі­лі, особливо в місцях із забороненим паркуванням); оглянути транспортний засіб, в якому поїде бізнесмен; бути постійно го­товим до прийняття рішення і дій.

Приймання речей та кореспонденції, що надходить на ім’я бізнесмена. Фінансово-господарська діяльність фірми передба­чає встановлення широкого кола зв’язків, відтак на її адресу чи керівника можуть надходити різноманітні речі та кореспон­денція. Цим моментом можуть скористатися і зловмисники, використовуючи пластикові міни невеликого розміру, поміс­тивши їх у поштовий конверт чи бандероль. Задля цього мо­жуть використовуватись і подарункові речі, в яких закладені міні-бомби, як-то: статуетки, книги, сигарети, упаковки олів­ців тощо.

Неабияка роль у забезпеченні безпеки бізнесмена при цьо­му покладається на його секретаря, референта чи помічника. Ознаками, що мають привернути увагу є: товщина поштового аркуша більше 3 мм та його вага 50-80 г; наявність поміток «Розкрити особисто», «Особисто в руки»; різні плями, проко­ли, запах гуталіну; настирливе бажання відвідувача вручити листа, бандероль, окремі предмети особисто в руки бізнесмену.

Саме тому при отриманні речей чи кореспонденції від відві­дувачів потрібно: перевірити по можливості документи в такої особи; розпитати про характер та зміст листа, кому він адресо­ваний; повідомити про лист адресату; не брати в руки листа і не приймати нічого допоки не буде впевненості в безпеці; провес­ти доставника до чергового охоронника офісу фірми. Недотри­мання цих правил може викликати серйозну загрозу функціо­нуванню фірми та життю її керівництву та персоналу.

Супроводження бізнесмена під час піших прогулянок та спортивних занять. Життя бізнесмена не позбавлене потреби у відпочинку, зокрема прогулянок і занять спортом. Однак для охорони це часто буває випробовуванням на пильність і витри­валість, адже прогулянка може бути незапланованою, відтак охоронець не може завчасно вивчити маршрут та виявити його небезпеку, більше того тут можуть перебувати особи, що нега­тивно ставляться до фірми чи до її керівництва, а тим паче, во­ни можуть знати форми і методи охорони.

Якщо бізнесмен здійснює вранці зарядку у парку чи в лісо­вому масиві, а ввечері – прогулянку з сім’єю або ж гуляє сам у сквері чи у дворі будинку, то за відсутності сторонніх, охоро­нець може відстати від бізнесмена на 15-20 м, але за появи чу­жих людей повинен зайняти своє тактичне місце.

Власне тому охороні під час таких прогулянок потрібно: хоча б візуально вивчити маршрут руху об’єкта, виявити най­більш безпечні місця, що можуть бути використані при нападі на бізнесмена; дотримуватися такої відстані, яка б гарантувала свободу пересування об’єкта та його безпеку; мінімізувати кон­такти сторонніх осіб з об’єктом охорони, а за умови такого – відвернути злочинні дії з їх боку; за виникнення складної обста­новки наблизитися впритул до бізнесмена, прикриваючи його своїм тілом та контролюючи підходи до нього ззаду; мати при собі засоби надання першої медичної допомоги та вміти зас­тосовувати їх.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 406 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...