Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Бюджетна система України



Ст. 2 Закону України «Про бюджетну систему України» в редакції від 29 червня 1995 року, який діяв до прийняття Бюд­жетного кодексу України, визначала поняття бюджетної. систе­ми України як поєднання Державного бюджету України, рес­публіканського бюджету Автономної Республіки Крим і місце­вих бюджетів, а також зведеного бюджету з подальшою деталізацією складових зведених бюджетів різного рівня. По­казово, що в ст. З цього ж Закону було закріплено поняття бюджетного устрою як організації і принципів побудови бю­джетної системи, її структури, взаємозв'язку між окремими лан­ками бюджетної системи. Чинне бюджетне законодавство не дає подібного визначення.

Ці положення є відображенням конституційних норм, що містяться в статтях 132 і 133 Конституції України, і визнача­ють засади територіального устрою України, систему адміні­стративно-територіального устрою. Фактично відповідно до ст. 133 Конституції України й побудовано склад бюджетної си­стеми України, яка включає:

1) Державний бюджет України;

2) місцеві бюджети:

а) бюджет Автономної Республіки Крим;

б) обласні бюджети;

в) районні бюджети;

г) бюджети районів у містах;

д) бюджети місцевого самоврядування:

— бюджети територіальних громад сіл;

— бюджети територіальних громад селищ;

— бюджети територіальних громад міст і їх об'єднань.
Підставами розмежування бюджетів на місцеві й бюджети

місцевого самоврядування є повноваження певних органів вла­ди щодо їх прийняття та виконання й особливостей формуван­ня дохідної частини. Доходи місцевих бюджетів містять пере-


110 Глава 7

важно Закріплені доходи (ст. 66 Бюджетного кодексу), тобто ті, що надходять за рахунок розподілу загальнодержавних по­датків і зборів. Бюджети місцевого самоврядування містять як подібні доходи (ст. 64), так і значне коло надходжень власного характеру, доходів, що формуються за рахунок власних дже­рел відповідних територіальних громад: місцевих податків і зборів; плати за землю; податку з власників транспортних за­собів, податку на промисел; коштів від відчуження майна; пла­ти за оренду майнових комплексів, що перебувають у комунальній власності (ст. 69). Бюджети місцевого самоврядування — базові

бюджети.

На відміну від Закону України «Про бюджетну систему України», де визначення складу бюджетної системи та зведено­го бюджету містилося в одній статті (ст. 2), в чинному Бюджет­ному кодексі — це дві статті: ст. 5 «Структура бюджетної сис­теми України» і ст. 6 «Зведений бюджет». Незважаючи на те, що ст. 6 містить шість частин, фактично їх об'єднують у дві складові цієї статті: поняття зведеного бюджету та склад відпо­відних зведених бюджетів (України, Автономної Республіки Крим, області, району, міста з районним поділом), побудова­ний за однотипною схемою.

Зведений бюджет є сукупністю бюджетних показників усіх бюджетів, що існують на відповідній території. Зведені бюдже­ти використовують для аналізу й прогнозування економічного та соціального розвитку держави, територіальних громад. Зве­дені бюджети існують на рівні держави, Автономної Республі­ки Крим, області, району, міста з районним поділом. Частини 2—6 ст. 6 Бюджетного кодексу побудовано за єдиною схемою, згідно з якою дають визначення відповідного зведеного бюдже­ту як сукупності показників бюджетів, що існують на території дії зведеного бюджету. Наприклад, зведений бюджет України включає показники Державного бюджету України, зведеного бюджету Автономної Республіки Крим і зведених бюджетів об­ластей і міст Києва й Севастополя. Відповідним чином визначе­но й інші зведені бюджети.

Зведені бюджети існують з метою:

а) розрахунку соціальних і фінансових нормативів, норм дня складання проектів бюджетів;

б) аналізу ефективності бюджетних витрат;


Поняття бюджету. Бюджетна система України______________ 111

в) з'ясування підстав надання трансфертів.

Зведені бюджети не затверджують, вони мають розрахунки

во-інформаційний характер.

Бюджетний період для всіх бюджетів, що складають бюджетну систему, становить один календарний рік, який починається 1 січня кожного року й закінчується 31 грудня того ж року. Сам закон про Державний бюджет України має бути прийнято до 1 грудня року, що передує плановому. Неприйняття Верховною Радою України закону про Державний бюджет України до 1 січня не є підставою для встановлення іншого бюджетного періоду.

Бюджетний період для Державного бюджету України за особливих обставин може бути інший. Такими особливими обставинами є:

1) введення воєнного стану;

2) оголошення надзвичайного стану в Україні або в окремих

її місцевостях;

3) оголошення окремих місцевостей зонами надзвичайної
екологічної ситуації, необхідність усунення природних або техногенних катастроф.

 

У випадку, якщо Державний бюджет України прийнято інший бюджетний період, місцеві бюджети можуть бути прийняті на такий само період.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 162 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...