Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Фінансова відповідальність за порушення податкового законодавства



Законодавче закріплення застосування штрафних санкцій до юридичних осіб за порушення податкового законодавства зу­мовлює потребу розгляду питання щодо правової природи цих санкцій. Ю. П. Битяк відзначає, що для підвищення ефектив­ності законодавства про адміністративну відповідальність юри­дичних осіб слід чітко визначити загальні засади такої відпо­відальності та встановити механізм притягнення юридичних осіб до адміністративної відповідальності1. Оскільки на сьогодні Кодекс про адміністративні правопорушення не визнає юри­дичних осіб суб'єктами адміністративних правопорушень, то потрібно з'ясувати важливе теоретичне й практичне питання щодо належності штрафних санкцій, які застосовують до плат­ників податків, — юридичних осіб до певного виду юридичної відповідальності.

Визнаючи фінансову відповідальність самостійним видом юридичної відповідальності, фахівці вказують на головну її особ­ливість, яка полягає в тому, що крім штрафних санкцій, вона передбачає й правовідновлювальні санкції, які стимулюють виконання фізичними та юридичними особами обов'язків, пе­редбачених фінансовим (податковим) законодавством, а також забезпечують компенсацію шкоди, завданої державі в резуль­таті їхньої протиправної поведінки2.

Заходами фінансової відповідальності за порушення подат­кового законодавства слід вважати передбачені санкції подат­ково-правової норми, штрафні (фінансові) санкції та пеню. їхні особливості:

— застосовують у разі вчинення порушення норм податко­-
вого законодавства, й полягають у додаткових майнових стяг­
неннях;

— виступають як міра державного примусу, яку застосову­-
ють до правопорушників;

1 Див.: Адміністративне право України: Підручник / За ред. Ю. П.
Битяка. — Харків: Право, 2000. — С. 175.

2 Див.: Кучеров И. И., Судаков О. Ю., Орешкин И. А. Налоговый
контроль и ответственность за нарушения законодательства о налогах и
сборах / Под ред. И. И. Кучерова. — М., 2001. — С. 143.



Глава 5


Відповідальність за порушення фінансового законодавства




мають за мету покарання правопорушників, а також ком­-
пенсацію майнових втрат бюджетів і державних цільових фондів
внаслідок ненадходження або несвоєчасного надходження по­
датків і зборів;

— мають майновий (грошовий) характер.

Відповідно до п. 1.5 ст. 1 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» штрафною санкцією (штра­фом) є плата в фіксованій сумі або у вигляді відсотків від суми податкового зобов'язання (без урахування пені та штрафних санкцій), яку стягують із платника податків у зв'язку з пору­шенням ним правил оподатковування, визначених відповідни­ми законами. Штрафні санкції накладають контролюючі орга­ни, а в окремих випадках самостійно нараховує й сплачує плат­ник податків.

Механізм застосування штрафних санкцій до платників по­датків за порушення правил оподатковування деталізовано в Інструкції про порядок застосування та стягнення сум штраф­них (фінансових) санкцій органами державної податкової служ­би, яку затверджено наказом Державної податкової адмініст­рації України від 17 березня 2001 року № 1101.

Поряд зі штрафом, сплату пені також слід розглядати як міру фінансової відповідальності, а саме як плату у вигляді відсотків, нарахованих на суму податкового боргу (без ураху­вання пені), що стягують із платника податків у зв'язку з не­своєчасним погашенням податкового зобов'язання. В цьому за­конодавчому визначенні пені, закріпленому в п. 1.4 ст. 1 Зако­ну України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фонда­ми», слід особливо відзначити, що підставою її нарахування є саме порушення терміну погашення податкового зобов'язання.

У податковому праві пеня має подвійну природу. По-перше, вона є способом забезпечення виконання обов'язку зі сплати податків і зборів. До того ж вона виконує стимулюючу функ­цію. По-друге, пеня є санкцією за порушення встановленого законодавством терміну сплати суми податкового зобов'язан­ня, а тому виступає мірою правовідновлювальної відповідаль-

1 Офіційний вісник України. — 2001. - № 13. - Ст. 578.


ності. Правовідновлювальна відповідальність передбачає зас­тосування санкцій, спрямованих на відновлення порушеного права, примусове виконання обов'язків, усунення протиправ­ного стану1.

Порядок ведення органами державної податкової служби обліку нарахування й погашення пені, що стягують з платника податків у зв'язку з несвоєчасним погашенням узгодженого податкового зобов'язання, регулює ст. 16 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюд­жетами та державними цільовими фондами», а також Інструк­ція про порядок нарахування та погашення пені за платежами, що контролюються органами державної податкової служби, затверджена наказом Державної податкової адміністрації Ук­раїни від 11 червня 2003 року № 2902.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

/. Відповідальність за порушення фінансового законодав­ства в системі юридичної відповідальності.

2. Підстави відповідальності за порушення фінансового за­-
конодавства.

3. Види фінансових правопорушень.

4. Відповідальність за порушення бюджетного законодав­-
ства- Відповідальність за порушення податкового законодав­-
ства.

5. Види та особливості фінансових санкцій.

1 Див.: Соловьев В. Правовосстановительная ответственность частного
субьекта в налоговом законодательстве // Хозяйство и право. — 2002. —
№ 4. - С. 92.

2 Офіційний вісник України. - 2003. - № 27. - Ст. 1347.


Правове регулювання державних доходів і державних..
93





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 466 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...