Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Глава 5. Відповідальність за порушення фінансового законодавства




Відповідальність за порушення фінансового законодавства




галузеве закріплення: було встановлено кримінальну відпові­дальність за ухилення від сплати податків, нецільове викорис­тання бюджетних коштів; до Кодексу про адміністративні пра­вопорушення було включено окремі статті, які передбачають адміністративну відповідальність за порушення фінансового законодавства; в Декреті Кабінету Міністрів України «Про сис­тему валютного регулювання і валютного контролю» закріпле­но фінансові санкції за порушення валютного законодавства1.

Однак і дотепер науковці та практики мають протилежні погляди з цього питання: від визнання фінансово-правової відпо­відальності самостійним видом юридичної відповідальності до повного заперечення наявності цього виду відповідальності. На наш погляд, відповідальність за порушення фінансового зако­нодавства слід розглядати як комплексну категорію, яка вклю­чає відносно відокремлені блоки, залежно від інституційної на­лежності фінансово-правових норм, що порушуються під час вчинення протиправного діяння в сфері фінансової діяльності держави. Такими блоками, зокрема, є: відповідальність за по­рушення бюджетного законодавства, передбачена гл. 18 Бю­джетного кодексу України; відповідальність за порушення по­даткового законодавства (до прийняття Податкового кодексу механізм реалізації відповідальності за податкові правопору­шення закріплено в Законі України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державни­ми цільовими фондами» від 21 грудня 2000 року2 (ст. 17), За­коні «Про державну податкову службу в Україні» в редакції від 24 грудня 1993 року3 (п. 11 ст. 11), Кодексі України про адміністративні правопорушення4 та інших нормативних актах. Податковий кодекс Російської Федерації містить спеціальний розділ «Податкові правопорушення та відповідальність за їх вчинення», яким врегульовано питання застосування відпові­дальності за порушення податкового законодавства.

Як окремі елементи можна розглядати відповідальність за порушення правил здійснення рахункових операцій із застосу-


ванням реєстраторів розрахункових операцій, передбачену За­коном «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» в редакції від 1 червня 2000 року1, відповідальність за порушення вста­новленого порядку обігу готівки відповідно до Указу Прези­дента України «Про застосування штрафних санкцій за пору­шення норм з регулювання обігу готівки» від 12 червня 1995 року2, а також відповідальність за порушення валютного зако­нодавства, встановлену Декретом Кабінету Міністрів України «Про систему валютного регулювання і валютного контролю» від 19 лютого 1993 року (ст. 16), а також іншими актами ва­лютного законодавства.

Кожний із зазначених елементів має специфіку, зумовлену характером відносин у окремих сегментах фінансової діяльності. Але разом з тим їм усім притаманні обов'язкові ознаки, влас­тиві юридичній відповідальності в цілому:

а) підставою відповідальності є вчинення правопорушення;

б) відповідальність за порушення фінансового законодав­-
ства виступає як форма реалізації державного примусу за по­
рушення приписів фінансово-правових норм;

в) полягає в застосуванні до правопорушника негативних
наслідків, передбачених санкціями фінансово-правових норм, які
мають майновий характер і виражені переважно в грошовій формі;

г) відповідальність за порушення фінансового законодавства
реалізують у специфічній процесуальній формі.

Розглядаючи проблему правової природи відповідальності за порушення фінансового законодавства, слід визначити її співвідношення з іншими видами юридичної відповідальності.

Конституційною нормою (п. 22 ч. 1 ст. 92 Конституції Ук­раїни) встановлено, що виключно законами України визнача­ють засади цивільно-правової відповідальності; діяння, які є злочинами, адміністративними або дисциплінарними правопо­рушеннями, та відповідальність за них.

Конституційний Суд України в Рішенні від ЗО травня 2001 р. № 7-рп/2001 у справі № 1-22/20013 (справа про відпові-



1 Відомості Верховної Ради України. — 1993.

2 Там само. - 2001. - № ю. - Ст. 44.

3 Там само. - 1994. - № 15. - Ст. 84.

4 Кодекси України. - 2003. - № 9.


№ 17. - Ст. 184.


1 Відомості Верховної Ради України. — 2000. - № 38. - Ст. 315.

2 Офіційний вісник України. - 1999. - № 19. - Ст. 817; 1993. -
№ 17. - Ст. 187.

3 Там само. - 2001. - № 24. - Ст. 1076.




Глава 5


Відповідальність за порушення фінансового законодавства




дальність юридичних осіб) відзначив, що вказаною нормою Конституції безпосередньо не встановлено види юридичної відпо­відальності. Таким чином, логічним є припущення, що перелік видів юридичної відповідальності включає також і інші види, які безпосередньо не вказано в Конституції. Додатковим аргу­ментом на користь цього погляду може бути наступне положен­ня. Пунктом 17.1.9 ст. 17 Закону України «Про порядок пога­шення зобов'язань платників податків перед бюджетами та дер­жавними цільовими фондами» передбачено сплату штрафу в разі, коли платник податків здійснює продаж (відчуження) товарів (продукції) або здійснює грошові виплати без поперед­нього нарахування та сплати податку, збору (обов'язкового пла­тежу), якщо відповідно до законодавства таке нарахування та сплата є обов'язковою передумовою такого продажу (відчужен­ня) або виплати. До того ж законодавець зауважує, що сплата зазначеного штрафу не звільняє платника податків від адмі­ністративної або кримінальної відповідальності та / або кон­фіскації таких товарів (продукції), або коштів відповідно до закону.

Останнє положення, на наш погляд, має особливе значен­ня з урахуванням ч. 1 ст. 61 Конституції України: «ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення». Таким чи­ном, у п. 17.1.9 ст. 17 Закону України «Про порядок пога­шення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» законодавець безпосередньо відокремлює штрафні санкції (штраф) за порушення подат­кового законодавства від адміністративної відповідальності, а відповідальність за порушення податкового законодавства в такому випадку треба визнати елементом окремого виду юри­дичної відповідальності, а саме відповідальності за порушен­ня фінансового законодавства.

З огляду на викладене слід зазначити, що відповідальність за порушення фінансового законодавства виступає як форма реалізації державного примусу, що виникає в разі вчинення порушення приписів фінансово-правових норм і полягає в зас­тосуванні спеціально вповноваженими державними органами до правопорушника передбачених законом санкцій.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 347 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...