Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Глава 5. Відповідальність за порушення



. ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ФІНАНСОВОГО ЗАКОНОДАВСТВА

Відповідальність за порушення

фінансового Законодавства в системі

юридичної відповідальності

Ефективність фінансово-правового регулювання визначають станом виконання суб'єктами фінансових правовідносин своїх обов'язків, закріплених у фінансово-правових нормах. У суспільстві з високим рівнем правової культури виконання обов'язків забезпечено переважно за рахунок переконання учас­ників суспільних відносив у потребі суспільно корисної пове­дінки. Саме цим визначають зміст юридичної відповідальності в позитивному аспекті. Протилежним підходом є розгляд юри­дичної відповідальності в ретроспективному аспекті.

Ретроспективна відповідальність передбачає встановлену законом міру державно-владного впливу, що застосовують до суб'єкта правопорушення. Сутність юридичної відповідальності в ретроспективному змісті (на відміну від позитивного) визна­чає державний примус. Юридична відповідальність виконує функцію гаранта дотримання приписів правових норм, реалі­зації суб'єктивних прав і виконання юридичних обов'язків учас­никами правовідносин. Окремі види юридичної відповідальності є невід'ємними елементами різних галузевих режимів правово­го регулювання.

У науці фінансового права останнім часом спостерігаємо під­вищений інтерес до проблеми відповідальності суб'єктів фінан­сових правовідносин. Трансформація системи фінансово-право­вого регулювання та інтенсивний розвиток фінансового законо­давства в Україні зумовили формування значного законодавчого масиву, в якому закріплено підстави відповідальності, санкції за порушення фінансово-нравових норм і визначено процесу­альний порядок застосування цих санкцій. До того ж форму­вання зазначеного нормативного масиву відбувалося за різни­ми напрямами. По-перше, як на рівні законів, так і підзакон-них нормативних актів. По-друге, ці норми отримували різне







Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 217 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...