Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Контроль якості будівельно-монтажних робіт і продукції



Якість будівельної продукції – сукупна властивість, що характеризує спроможність виробленої продукції задовольняти вимоги щодо її призначення як сукупності архітектурно-естетичних, конструктивно-технічних, експлуа-таційно-технологічних, санітарно-гігієнічних, техніко-економічних, а також інших характеристик та параметрів.

Якість будівельної продукції визначається: загальним рівнем проектних рішень, відповідністю цих рішень сучасним вимогам науково-технічного прогресу, будівельним нормам і правилам; якістю будівельних матеріалів, виробів і конструкцій, що мають відповідати вимогам науково-технічного прогресу та будівельним нормам і правилам; якістю виконання будівельно-монтажних робіт.

До системи контролю і нагляду в будівництві входять органи державного і відомчого контролю, відповідні служби генерального проектувальника та замовника, що здійснюють авторський і технічний нагляд за додержанням умов проекту та вимог нормативної документації, а також служби будівельно-монтажних організацій, які здійснюють виробничий контроль якості будівельно-монтажних робіт.

Виробничий контроль якості проводять під час підготовки і виконання будівельно-монтажних робіт. Він спрямований на отримання об’єктивної і повної інформації щодо фактичної якості вихідних будівельних матеріалів, робочої документації та технології і техніки виконання будівельних процесів для виявлення причин відхилення від вимог нормативно-проектної документації і ухвалення рішень щодо виправлення та попередження їх у майбутньому.

Вхідний контроль – це перевірка якості конструкцій заводського виготовлення, будівельних матеріалів і виробів, які постачаються на будівельний майданчик, а також перевірок проектно-кошторисної документації, яка передається будівельній організації.

Операційний контроль – це перевірка додержання технології виконання виробничих процесів і операцій, відповідності закінчених робіт проекту, будівельним нормам, правилам і стандартам.

Приймальний контроль – це перевірка якості виконаних робіт. У процесі приймального контролю перевіряють: додержання технологічних допусків, правил виконання робіт та додержання вимог будівельних норм, технічний умов і проекту; наявність паспортів і сертифікатів на будівельні матеріали, вироби і напівфабрикати; лабораторні випробування та їх результати; наявність і правильність заповнення журналів виконання робіт; точність геодезичного розбивання і фактичне положення конструктивних частин та інші параметри.

Оцінку якості й приймання закінчених робіт здійснюють спеціальні служби будівельних організацій, оснащені технічними засобами.

Приймання прихованих робіт оформлюють актами і оцінюють спільно з представниками технічного нагляду замовника.

Запитання для самоконтролю знань:

· У чому полягає завдання технології будівельних процесів?

· Наведіть класифікацію будівельних процесів за технологічними ознаками.

· Наведіть приклади основних і допоміжних будівельних процесів.

· Чим зумовлені технологічні перерви при виконанні будівельних процесів?

· Що таке технічне нормування?

· Що таке тарифне нормування?

· Які питання розглядаються при розробці карти трудових процесів?

· Назвіть переваги потокового методу виробництва.

· Що таке якість будівельної продукції?





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 2630 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...