Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Будівельні процеси



Будівельними процесами називають виробничі процеси, що спрямовані на отримання будівельної продукції (наприклад, фарбування стін, улаштування підлог тощо).

Будівельний процес як трудовий процес – це єдина взаємообумовлена і взаємозв’язана сукупність цілеспрямованих дій, регламентованих певною послідовністю і режимами виконання (точно встановлений розпорядок, тривалість та значення допустимих параметрів окремих дій). Будівельні процеси поділяються на робочі операції.

Робоча операція – це технологічно однорідний і організаційно неподільний елемент будівельного процесу, що забезпечує створення первинної будівельної продукції. Робочу операцію виконує постійний склад виконавців з усталеним складом предметів та знарядь праці (наприклад, розробка грунту екскаватором, виготовлення елементів опалубки, транспортування опалубки тощо).

За технологічними ознаками будівельні процеси поділяють на заготівельні, транспортні й монтажно-укладальні.

Заготівельні процеси – це процеси виготовлення будівельних конструкцій і виробів, приготування розчинів і бетонної суміші та інших напівфабрикатів, виготовлення будівельної оснастки та інвентаря, а також процеси, що підвищують ступінь їх готовності до застосування – укрупнення і проектне оснащення конструкцій допоміжними пристроями.

Транспортні процеси – це процеси переміщення будівельних матеріалів, виробів та технічних засобів, включаючи вантажно-розвантажувальні операції.

Монтажно-укладальні процеси – це процеси переробки, зміни стану, властивостей, форми або положення предметів праці, внаслідок чого створюється будівельна продукція у вигляді частин будинків та споруд. Їх поділяють на основні (кладка стін, монтаж конструкцій, укладання бетонної суміші тощо) і допоміжні. Допоміжні процеси забезпечують безпечні й нормальні умови праці (огородження, переставлення риштувань і помостів, монтаж тимчасового освітлення), поліпшують технологічні властивості предметів праці (водозниження, заморожування ґрунтів та ін.).

За режимами виконання розрізняють неперервні і переривчасті процеси. У неперервних процесах (наприклад, кам’яна кладка) робочі операції виконують одна за одною без перерв. Переривчасті процеси – це процеси, при виконанні яких спостерігаються технологічні перерви, зумовлені природою внутрішніх процесів і явищ та властивостями матеріальних елементів або властивостями технологічного процесу. Затвердіння бетону, нанесення шарів вапняно-піщаної штукатурки з висушуванням кожного шару тощо.

Для створення будівельної продукції здійснюється певне комбінування і об’єднання будівельних процесів різної складності в єдину упорядковану сукупність. Таку сукупність процесів називають будівельними роботами. Розрізняють загальнобудівельні і спеціальні роботи. Будівельні роботи розрізняють за видом матеріалів, що переробляються (земляні, кам’яні, бетонні, залізобетонні), або за конструктивними елементами, які є продукцією даного виду робіт (покрівельні, ізоляційні, опоряджувальні).

До загальнобудівельних робіт належать земляні, бетонні, залізобетонні, кам’яні, опоряджувальні, покрівельні та інші роботи, а також монтаж будівельних конструкцій.

Спеціальні роботи – це роботи з монтажу внутрішніх санітарно-технічних систем (водопроводу, каналізації, опалення, вентиляції, кондиціювання), систем енерго- й електропостачання, зв’язку, автоматики, технологічного обладнання тощо.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 3451 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...