Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

По конструктивному рішенню теплове обладнання може бути несекційним, секційним, немодульованим і модульованим



ОСНОВНІ СКЛАДОВІ ЧАСТИНИ ТЕПЛОВОГО ОБЛАДНАННЯ

Теплове обладнання різного призначення і пристрої складається з наступних основних частин: робочої камери, робочого органу, нагрівального пристрою, корпуса з основою, теплової ізоляції, облицювання, арматури, контрольно-вимірювальних приладів і приладів автоматичного регулювання.

Під робочою камерою розуміється та частина обладнання, у якій проводиться теплова обробка продуктів: варильні посудини казанів, камери шаф для смаження та випічки і т.п.

До робочих органів обладнання відносяться конфорки, трубчасті електронагрівачі, газові пальники, топкові простори.

До нагрівальних пристроїв відносяться пароводяні сорочки електростравоварочних казанів, сорочки казанів з паровим обігрівом та ін.

Арматура призначена для пуску, зупинки і правильної експлуатації обладнання, а також для регулювання його роботи. До арматури відносяться крани. вентилі, засувки, наповнювальні лійки, запобіжні клапани і ін.

Контрольно-вимірювальні прилади і прилади автоматичного регулювання служать для контролю режиму роботи теплового обладнання (тиску, температури і інших параметрів), його регулювання і забезпечення безпечних умов експлуатації.

СТРАВОВАРОЧНІ КАЗАНИ І АВТОКЛАВИ

Стравоварочні казани призначені для приготування перших і других страв, гарнірів, соусів, киселів і інших страв.

Залежно від виду використовуваного палива стравоварочні казани, застосовувані в їдальнях, підрозділяються на електричні, газові, парові і твердопаливні.

По способу нагріву варильної судини розрізняють казани з непрямим і безпосереднім обігрівом. Казани з непрямим обігрівом складаються з варильної судини і корпусу, простір між якими являє собою пароводяну сорочку, заповнювану до визначеного рівня водою.

Нижня частина всіх казанів являє собою парогенератор, що конструктивно змінюється залежно від виду палива. Так, у перекидних електричних казанах ТЕНи поміщені в нижній частині пароводяної сорочки, а в стаціонарних - у спеціальному коробі. У газових і твердопаливних котлах парогенератор сполучений з топкою.

Казани з непрямим обігрівом забезпечуються регулюючою і захисною арматурами, тому що працюють при підвищеному тиску в сорочці до 0,5кг/см2. Стаціонарні казани, як правило, працюють із невеликим надлишковим тиском у варильній судині. В автоклавах, застосовуваних у їдальнях, приготування їжі здійснюється під тиском, значно перевищуючим атмосферне. При цьому в сорочці автоклава створюється тиск до 2,5 кгс/см2.

Арматури цих казанів складається з манометра, крана рівня, наповнюючої лійки, продувного крана (на пароварочних казанах), подвійного запобіжного клапана.

1 - клапан вакуумний; 2 - корпус клапана; 3 - клапан паровий; 4 - отвір для виходу пари; 5 - вантаж; 6 - кожух.

В автоклавах, крім цього, на кришці є кран для випуску повітря з варильної судини на початку варіння і пари перед закінченням її. Наповнююча лійка служить для заповнення парогенератора водою. Вона постачена запірним краном, сіткою, що фільтрує і кришкою. У котлів, запобіжний клапан яких не має повітряного клапана, запірний кран наповнюючої лійки служить для випуску повітря з пароводяної сорочки. У пароварочних котлах повітря з парової сорочки випускається через продувний кран або повітряний клапан.

Газові і електричні котли забезпечуються різною автоматикою регулювання теплового режиму і автоматикою захисту.





Дата публикования: 2015-10-09; Прочитано: 764 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...