Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Як куріння впливає на оточуючих



Куріння приносить шкоду оточуючим Відомо, що перебування протягом 1 години в накуреному приміщенні рівне 4 викуреним цигаркам. Таке вдихання тютюнового диму називають пасивним курінням. Тобто, активний курець отруює не тільки себе, а й навколишнє середовище і людей, які його оточують.

До недавнього часу людина мала повне право курити де завгодно. Але ставлення людей до цього питання змінилося, оскільки сьогодні все більше людей усвідомлюють, наскільки небезпечно вдихати дим, коли інші курять. Наприклад, якщо один із подружжя курить, то у пасивного курця ймовірність захворіти на рак легенів на 30% вища, ніж у активного курці.

Пасивне куріння – це мимовільне вдихання вторинного тютюнового диму, який курець видихає під час куріння.

Пасивне куріння таїть у собі особливу н6еьбезпеку для екс-курців, тому що вони залишаються настільки сприйнятливі до нікотину, що їм досить вдихнути тютюновий дим,щоб запустився певний нейрогенний механізм, який змусить їх повернутися до шкідливої звички.

У дітей, які живуть з батьками-курцями,більш імовірне виникнення пневмонії або бронхіту в перші два роки життя. ніж у дітей, в сімї яких не курять. Мають місце до слідження вчених щодо віддалених наслідків для здоров’я та розвитку дітей.

Особливо згубно діє тютюнокуріння на дівчат, жінок. Українці завжди вважали жінку берегинею роду, хранителькою його традицій. Жінка своєю ласкою, своїм словом могла зробити те, чого мужчини не могли домогтися силою. Прикладом є історична Роксолана і багато інших відомих і невідомих історії героїнь нашого народу. Здоров’я вашого роду, вашого народу, дівчата, залежить не тільки від мужчини, а й, насамперед, від жінки. Вона завжди зберігала свою сім’ю, оберігала дітей і чоловіка від хвороб і нещасть словом, ласкою, молитвою і ділом. Жінку завжди ототожнювали з красою і ніжністю. А якщо жінка курить, вживає алкоголь без міри, нецензурно лається, то про яку красу, яке її здоров’я і здоров’я її нащадків може йти мова?!

Красномовним є плакат на бігборді. На темному тлі постать дівчини із дитинкою у лоні, і слова: «Дівчина + сигарета = жовті чи гнилі зуби, неприємний запах з рота, передчасні зморшки. огрубілий голос, рак легенів і інші хвороби, хвороби дітей. І кому ти з таким набором потрібна?!»

Неприпустимо курити вагітним жінкам. Тютюнові отрути вільно проникають у кров плоду, звужують судини, плід одержує менше поживних речовин і кисню. В таких випадках недоношені та мертві діти та діти-каліки народжуються в 2-3 рази частіше.

Жінка-курець крім своїх хвороб і хвороб дітей має неестетичний вигляд. Навіть російський письменник Чехов А.П. висловив таку думку: Поцілувати дівчину, яка курить – все одно, що поцілувати попільницю.

Вагітна жінка, яка курить піддає небезпеці здоров’я своєї ненародженої дитини. Разом з материнською кров’ю немовля отримує нікотин, окис вуглецю та інші отруйні речовини,що містяться в диму сигарет. Куріння під час вагітності збільшує частоту внутрішньоутробних випадків смерті плоду, є причиною гальмування фізичного і розумового розвитку новонародженої дитини.

Більша частина тютюнового диму від цигарки потрапляє у середовище навколо курці – це дим, що утвориться від тління у проміжках між затягуваннями. У цьому димі вміст смоли та нікотину в 50 разів більший, ніж у тому, що потрапляє в організм. Понад те, вміст аміаку в ньому вищий у 45 разів, а окису вуглецю – в 4-5 разів. Таким чином, у середовище потрапляє значно більше токсичних речовин, аніж у легені курця. Саме тому пасивне куріння таке небезпечне для непристосованого до щоденного «споживання» тютюну організму.

Крім того, і активні, і пасивні курці страждають від згоряння аміаку та смол. Аміак розчиняється у вологих слизових оболонках верхніх дихальних шляхів, перетворюючись на спирт. що подразнює слизові. Як результат – кашель, бронхіт,слабкий імунітет до запальних інфекцій ф алергійних захворювань. А нікотин провокує серцево-судинні недуги. Він пошкоджує стінки судин, спричиняє появу атеросклеротичних бляшок. Як наслідок – зростання кількості інсультів, інфарктів,гіпертонічна хвороба. Нікотин є однією з найсильніших із відомих нам отрут, які впливають на нервову систему.

При згоранні сигарети він руйнується тільки частково. приблизно на 25%. Вміст нікотину в диму загальної кількості нікотину в сигареті. У недопалку залишається біля 5%, а інші 50% потрапляють у повітря в приміщенні, де курять.

В Україні прийняті Законодавчі акти про заборону куріння в громадських місцях, але вони не діють. Водій дозволяє собі закурити в автобусі, перевозячи пасажирів по маршруту; на автобусних зупинках, в кафе, парках, в тамбурах електропоїздів – всюди курці отруюють повітря і оточуючих їх людей, засмічують території.

24 травня 2012 р. Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому як закон законопроект №9474 від 7.10.2011 р. про внесення змін в деякі законодавчі акти України про удосконалення окремих положень про обмеження місць куріння тютюнових виробів. За прийняття цього законопроекту проголосували 368 народних депутатів на засіданні парламенту із мінімально необхідних 226. Список місць, де куріння сьогодні заборонено, розширено – це ліфти. таксофони, приміщення і території закладів охорони здоров’я, навчальні заклади, дитячі площадки, спортивні і фізкультурно-оздоровчі споруди, під’їзди житлових будинків, підземні переходи, громадський транспорт, заклади ресторанного господарства, приміщення об’єктів культурного призначення, приміщення органів державної влади місцевого самоуправління, зупинки громадського транспорту. Курити там взагалі заборонено,

Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає штрафи за куріння в недозволених місцях.

Стаття 175-1. Куріння тютюнових виробів у заборонених місцях

Куріння тютюнових виробів у місцях, де це заборонено законом, а також в інших місцях, визначених рішенням відповідної сільської, селищної, міської ради – тягне за собою попередження або накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню – тягне за собою накладення штрафу від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 466 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...