Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Чому корисно кинути курити?



Від куріння можна захворіти не тільки на рак легенів, можуть утворитися і злоякісні новоутворення язика, гортані, стравоходу, сечового міхура, пошкодитися серцево-судинна система, репродуктивні органи, може виникнути імпотенція.

Був випадок, коли при розтині трупа солдата військовий лікар побачив легені, вкриті чорною сажею. А хлопцеві було 19 років.

Протягом останніх десятиліть тютюн став набагато токсичнішим, ніж був, наприклад, у 19 столітті, бо тютюновий лист активно поглинає з повітря шкідливі речовини, кількість яких постійно зростає. Під час вирощування тютюн поглинає з ґрунту радіонукліди, тому викуривши цигарку, ви отримаєте і радіоактивне забруднення. Куріння шкодить не тільки курцям (активним і пасивним, часто це діти), а й наступним поколінням. Підраховано, що пересічний курець, який став курити з 17 років і досяг 71 року, викурив за життя 311 688 цигарок і вкоротив своє існування на 6,5 років. Щорічно на Землі від хвороб, пов’язаних з курінням, помирає 1,5 млн. людей. Тільки в США, де на початку 90-х років курило близько 29% дорослого населення, від хвороб, викликаних цією шкідливою звичкою, вмирало 390 тис. осіб щороку, а затрати на лікування при захворюваннях, пов’язаних з куріння, в сумі із збитками від спричинених ними простоїв виробництва становили від 50 до 100 млрд. доларів на рік Тому нині багато фірм відмовляються брати на роботу курців.

У людини внаслідок викурювання 1 сигарети звужується поде зору (звужуються зіниці, згадаймо – у мертвої людини зіниці повністю звужені, утворюється «кошаче око»), на 20% знижується зорове сприйняття показів приладів і колірне сприйняття, на 25% зменшується швидкість рухових операцій, послаблюється слух, розвивається втома. Курці на 14% частіше порушують правила дорожнього руху і куріння стає причиною 1-2% автомобільних аварій (хоча це, очевидно, занижені цифри).

Куріння призводить до раку легенів, горла. стравоходу та сечового міхура, звужуються кровоносні судини, бо кожна викурена сигарета викликає спазм сотень тисяч судин, виключаючи їх з кровообігу, і це у 8 із 10 випадків призводить до імпотенції.

Та тим, хто хоче жити довго і щасливо, курити не варто. Ймовірність того, що завзятий нурець зрештою загине від нікотину становить 50%. Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я зазначив: «Сигарета – підступний винахід, з неї людина отримує дозу нікотину, якої досить,щоб звикнути до нього на все життя – до тих пір, поки нікотин не вб’є курця». Отже, одна з причин, з якої варто кинути курити, полягає в тому, що тютюн загрожує життю і здоров’ю. Куріння пов’язано більш ніж з 25 небезпечними захворюваннями. Так, в основному воно стає причиною серцевого нападу, інсульту, хронічного бронхіту. емфіземи і різних видів раку, особливо раку легенів.

Ось цифри та факти щодо куріння:

- біля третини дорослого населення світу (серед них 200 млн. жінок) курять;

- кожного року в світі тютюн викликає 3,5 млн. смертей або 1000 щодня;

- за прогнозами глобальна тютюнова «епідемія» забере життя 250 млн. сучасних дітей та підлітків.

Звичайно, людина може курити роками, перш ніж у неї розвинеться будь-яке з цих захворювань. Нікотин є своєрідним стимулятором нервової системи, що має патологічний вплив на організм. особливо у розвитку ракових хвороб.

Ви – завзятий курець? Уявіть,що буде, якщо ви кинете курити. Через 20 хвилин після того, як ви викурите свою останню сигарету ваш матеріальний тиск нормалізується, Через тиждень ваш організм повністю звільниться від нікотину. Через місяць почне проходити кашель, втома і задишка. Через п’ять років вірогідність того, що ви помрете від раку легенів, зменшиться наполовину. Через 15 років вірогідність того, що у вас розвинеться ішемічна хвороба серця, буде такою ж,як у людини,яка ніколи не курила.

Ще кинути курити варто тому, що сигарети дорогі За оцінками Світового банку, щороку на лікування хвороб, безпосередньо викликаних курінням, потрібно 200 мільярдів доларів США. І все ж ця цифра – ніщо в порівнянні з душевним болем і переживаннями тих, хто захворів у результаті куріння. Вартість сигарет, які викурює конкретна людина, легко вирахувати. Якщо не курите, порахуйте, скільки витрачаєте на сигарети щодня, помножте цю суму на 365 днів. Ви побачите, скільки грошей іде у вас на сигарети в рік. Помножте цю цифру на дев’ять, і ви дізнаєтеся, скільки ви ще витратите на сигарети, якщо будете курити протягом наступних десяти років. Результат може вас вразити. Подумайте, на що ви могли б витратити таку велику суму.

Крім того, продаж цигарок – це багатомільярдний бізнес. Тож подумайте, чи варто збагачувати когось, втрачаючи свої кошти і своє здоров’я?!

У світлі російської агресії на сході нашої держави є ще одна причина кинути курити. Приблизно 96% усіх сигарет, які продаються в Україні, - це продукція російської компанії, власник якої окрім того володіє заводами зброї. Отже. купуючи цигарки, ви не тільки знищуєте себе, своє здоров’я, зменшуєте життя, а ще й вбиваєте вояків, які захищають нашу державу на східних рубежах України від агресії Російської Федерації, тому що ваші гроші, за які ви купил цигарки, йдуть на виготовлення зброї, якою вбивають громадян України.

Молоді люди ще здорові і не замислюючись над майбутнім, вважають, що жахливі наслідки куріння їх не очікують. А кинути курити в молодому віці значно легше, ніж у старшому віці. У курців старшого віку з великим стажем, при відмові від куріння можливе підвищення температури тіла, виникає слабість, роздратованість, можуть загостритися уже існуючі хвороби. Організм вимагає того, до чого він звик протягом багатьох років. У наркоманів є ломка.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 248 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...