Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Чому так важко кинути курити?



У 1988 р. Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) оголосила 31 травня – Всесвітнім днем без тютюну. Дихай вільно без цигарки! Перед світовою спільнотою було поставлено завдання досягти того, щоб у 21 столітті проблема тютюнокуріння зникла. 21 століття настало, але проблема не зникла. Боротьба з нікотином продовжується. Кинути курити нелегко. Відомо, що нікотин викликає сильну залежність, і всі ми знаємо людей, які спробували кинути курити. але через нетривалий час знову почали курити. Недавно опитування у одній з країн, що розвиваються, показало, що дві третини курців вважають, що куріння спричиняє невелику шкоду або взагалі не шкодить: мало хто з них хоче кинути курити.

Кинути курити важко навіть тим. хто дуже цього бажає. В основному тому,що нікотин викликає у людини сильнішу залежність. ВООЗ повідомляє: «Якщо порівнювати вплив на психіку різних наркотиків, то нікотин викликає більшу залежність, ніж героїн і кокаїн». На відміну від героїну і кокаїну, нікотин не викликає у людини яскраво вираженого стану сп’яніння, тому силу дії нікотину часто недооцінюють. Однак легкий стан ейфорії від куріння викликає потяг до нього, і людині хочеться спробувати це відчуття знову і знову. Нікотин дійсно впливає на настрій, дійсно заспокоює. Але почуття напруги, що знімається сигаретою, виникає в результат і тяги до самого нікотину.

Отже куріння цигарок можемо прирівняти до вживання наркотику.

Слово «наркотик» в перекладі складається з двох слів «дур» і «манити», тобто українською - «дурманити». Це – дурман, є таке у нас слово. Згадайте, як у казках згадувалася дурман-трава. У пророчих катренах Нострадамуса вказується про тирана, який зійде з гір і з рота в нього буде йти дим. Це свідчить про те, що в прадавні часи куріння тютюну не було відомим.

Тютюн задурманює мозок людини, створює залежність, псує здоров’я. Хоча курці не помирають так швидко, як наркомани і багато курців доживають до старості, та все залежить від здоров’я кожної людини зокрема. Тютюн – фактор ризику більш, ніж 25 хвороб. Серед факторів ризику тютюнокуріння – основна причина передчасної смерті, якій можна запобігти.

На думку англійського психіатра, люди курять не тому, що хочуть курити, а тому, що не можуть припинити.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 288 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...