Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Статус і повноваження сільських, селищних, міських голів



Сільський, селищний, міський голова згідно із Законом України «Про місцеве самоврядування» (ЗМС) є головною посадо­вою особою територіальної громади відповідного села (добровіль­ного об'єднання в одну територіальну громаду жителів кількох сіл), селища, міста, а відповідно до ч.3 ст.141 Конституції України, статус і повноваження голів визначаються законом.

Місцевий голова займає доволі специфічне місце у системі са­моврядування відповідного села, селища, міста. Характер його ос­новних конституційних функцій (головує на засіданнях ради, очолює виконавчий орган ради) визначає його передусім як поса­дову особу ради та її виконавчого органу, завдяки діяльності якої досягається оптимальна гармонізація вказаних органів. З іншого боку, чинний закон визначає сільського, селищного, міського го­лову як головну посадову особу самої територіальної громади. Тому у науці й практиці державного будівництва сучасної України триває дискусія з приводу того, хто має більші повнова­ження у системі місцевого самоврядування - рада як колегіаль­ний виборний орган територіальної громади чи її виконавчий орган на чолі з безпосередньо обраним територіальною громадою сільським, селищним, міським головою.

Це питання було предметом розгляду Конституційного Суду Ук­раїни, в рішенні якого з цього приводу послідовно проведена думка про те, що в системі місцевого самоврядування України має місце певна субординація її елементів, а названі вище конституційні функції сільського, селищного, міського голови визначають його передусім як посадову особу виконавчого органу ради та самої ради, їй підзвітну та перед нею відповідальну як за роботу виконавчого органу ради, так і за організацію роботи самої ради.

Порядок обрання сільських, селищних, міських голів визна­чається відповідним законом. Як і депутати представницьких органів місцевого самоврядування, голова обирається відповідною територіальною громадою на основі загального, прямого виборчо­го права шляхом таємного голосування. На нього поширюється принципи й вимоги несумісності посад, повноваження та гарантії депутатів рад, передбачені законом про статус депутатів рад, якщо інше не встановлено законом. Не може бути обраним головою відповідної ради громадянин України, який має судимість за вчи­нення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена або не знята у встановленому законом порядку.

Повноваження сільського, селищного, міського голови почи­наються з моменту оголошення відповідною сільською, се­лищною, міською виборчою комісією на пленарному засіданні ра­ди рішення про його обрання і припиняються в момент вступу на цю посаду іншої, обраної відповідно до закону особи, крім ви­падків дострокового припинення його повноважень. У разі достро­кового припинення повноважень сільського, селищного, місько­го голови у випадках, що передбачені законодавством, відповідна місцева рада не пізніше як через місяць із моменту вибуття голо­ви приймає рішення про проведення виборів голови замість того, що вибув.

Сільський, селищний, міській голова виступає одноосібним представником територіальної громади, очолює відповідну раду та її виконавчі органи, головує на засіданнях ради.

Повноваження й відповідальність голови (*)

Вони визначені у ЗМС згідно з таким принципом: голова здійснює інші повноваження місцевого самоврядування, визна­чені законом про місцеве самоврядування та іншими законами, якщо вони не віднесені до виняткових повноважень ради або не віднесені радою до відання її виконавчого комітету.

Загалом повноваження сільського, селищного, міського голови поділяють на такі групи:

повноваження з організації роботи відповідної місцевої ради та органів, які вона утворює;

повноваження, пов'язані з реалізацією територіальною гро­мадою форм волевиявлення населення;

розпорядчі та представницькі повноваження;

повноваження в галузі забезпечення законності, охорони прав і свобод людини й громадянина на території відповідної ради.

Детальний перелік повноважень визначено у відповідних розділах Закону України «Про місцеве самоврядування в Ук­раїні». Зокрема, сільський, селищний, міський голова:

забезпечує здійснення у межах наданих законом повнова­жень органів виконавчої влади на відповідній території, додер­жання Конституції та законів України, виконання актів Прези­дента України та відповідних органів виконавчої влади;

організовує У межах, визначених ЗМС, роботу відповідної ради та її виконавчого комітету;

підписує рішення ради та її виконавчого комітету.

Сільський, селищний, міський голова несе персональну від­повідальність за здійснення наданих йому законом повноважень. При здійсненні наданих повноважень сільський, селищний, місь­кий голова є підзвітним, підконтрольним і відповідальним перед територіальною громадою, відповідальним перед відповідною ра­дою, а з питань здійснення виконавчими органами ради повнова­жень органів виконавчої влади також підконтрольний відпо­відним органам виконавчої влади.

Сільський, селищний, міський голова не рідше як один раз на рік має звітувати про свою роботу перед територіальною громадою на відкритій зустрічі з громадянами. На вимогу не менше полови­ни депутатів відповідної ради сільський, селищний, міський голо­ва зобов'язаний прозвітувати перед радою про роботу виконавчих органів ради у будь-який визначений ними термін.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 747 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...