Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристики діяльності Верховної Ради АРК



Як зазначалося вище, Верховна Рада (ВР) АРК є Представницьким органом АРК, який представляє інтереси громадян, спільні інтереси населення, територіальних громад, місцевого самовряду­вання, АРК у цілому. Вона здійснює свої повноваження з метою: а) сприяння й забезпечення реалізації прав і законних інтересів людини й громадянина, що становлять її населення; б) вирішення питань збалансованого соціально-економічного, культурного та іншого розвитку Кримської автономії.

Порядок формування (*)

ВР АРК складається із 100 депутатів, що обираються на основі за­гального, рівного й прямого виборчого права шляхом таємного голо­сування. За весь час періоду незалежності вибори у місцеві ради та ВР АРК проходили за мажоритарною системою. На виборах 2006 року передбачається застосувати пропорційну систему з п'ятирічним терміном повноважень замість чотирьох років у попередніх скликаннях. ВР АРК, як і інші ради, є повноважними за умови обрання не менш як двох третин від загального складу. Вибори депутатів можуть бути черговими, позачерговими, повтор­ними, а також замість депутатів, які вибули. Депутатом ВР АРК мо­же бути обраний громадянин України, який постійно проживає в Україні протягом останніх п'яти років, має право голосу, на день виборів досяг вісімнадцяти років. Громадянин, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо вона не погашена чи не знята у встановленому законом порядку, не може бути обраний депутатом.

Організовує й проводить вибори виборча комісія АРК У ви­падках і порядку, передбачених законом про вибори. Згідно із законодавством, утворюються виборчі округи, дільниці та комісії. Списки виборців складаються виконавчими органами місцевих рад і передаються дільничним виборчим комісіям не пізніше як за 45 днів до дня виборів. Особа, яка підписала списки, несе відповідальність за достовірність, повноту й своєчасність пе­редачі їх дільничним виборчим комісіям.

Після висунення кандидати у депутати подають для реєстрації до окружної виборчої комісії документи відповідно до переліку, встановленому у законі про вибори. Окружна виборча комісія не пізніше як на третій день після подання документів приймає рішення щодо реєстрації кандидата у депутати. У разі реєстрації кандидату у депутати видається відповідне посвідчення.

Детальний порядок проведення всіх етапів виборчої кампанії, в тому числі, проведення агітації та обговорення програм канди­датів, голосування, підведення підсумків виборів тощо визна­чається відповідним Законом України «Про вибори депутатів Вер­ховної Ради Автономної Республіки Крим», норми якого по своїй суті майже тотожні нормам загальноукраїнського закону про вибо­ри депутатів місцевих рад та місцевих голів. Депутат ВР АРК мо­же бути достроково відкликаний з посади виборцями. Підставами для такого відкликання є: а) порушення депутатом Конституції і законів України, інших актів законодавства України, Консти­туції та нормативно-правових актів АРК; б) незадовільне виконан­ня депутатських обов'язків, визначених законами України; в) ви­користання депутатського мандата в особистих та корисливих цілях, систематичне порушення норм етики й моралі. Порядок відкликання депутата ВР АРК установлюється законом України.

Повноваження ВР АРК попереднього скликання припиняють­ся з моменту відкриття першої сесії ВР АРК нового скликання, її повноваження можуть бути припинені Верховною Радою України достроково за наявності висновку Конституційного Суду України про порушення ВР АРК Конституцій і законів України.

Повноваження та компетенція (*)

ВР АРК вирішує всі питання, віднесені Конституцією України, Конституцією АРК і законами України до відання АРК, за винятком тих, щодо яких рішення приймаються республіканським (місцевим) референдумом або РМ АРК та іншими органами її виконавчої влади.

До її компетенції, наприклад, належать:

прийняття Конституції АРК та подання її на затвердження Верховної Ради України, нормативно-правових актів, внесення у встановленому порядку змін і доповнень до них, роз'яснення по­рядку їх застосування; визначення порядку й забезпечення конт­ролю за виконанням Конституції АРК і нормативно-правових актів ВР АРК у межах її компетенції;

призначення чергових виборів депутатів ВР АРК, затвер­дження складу виборчої комісії та прийняття рішення про прове­дення республіканського (місцевого) референдуму;

визначення порядку управління республіканським майном та визначення переліку майна АРК, яке підлягає і яке не підлягає приватизації;

затвердження бюджету АРК і внесення змін до нього, конт­роль за його виконанням, прийняття рішення щодо звіту про його виконання;

за поданням РМ АРК затвердження програм АРК: із питань соціально-економічного, культурного розвитку та охорони навко­лишнього природного середовища і раціонального природокорис­тування, відповідно до загальнодержавних програм, внесення змін до них і контроль за їх виконанням;

визнання статусу місцевостей як курортів, встановлення зон санітарної охорони курортів, вирішення питань організації й роз­витку курортно-рекреаційної сфери й туризму;

вирішення питань забезпечення прав і свобод громадян, національної згоди, сприяння охороні правопорядку і громад­ської безпеки;

вирішення питань щодо забезпечення функціонування й роз­витку державної, російської, кримськотатарської та інших національних мов і культур в АРК, охорони й використання пам'яток історії та культури, визначення мови роботи й діловод­ства республіканських органів;

вирішення організаційно-кадрових питань, в тому числі: обрання Голови ВР АРК, його першого заступника й заступни­ка, звільнення їх із посад; утворення Президії ВР АРК, постійних і тимчасових комісій ВР АРК, обрання голів цих комісій; утворення апарату ВР АРК, затвердження його струк­тури, чисельності й кошторису витрат на його утримання; виз­начення порядку організації та діяльності апарату; призначен­ня на посади й звільнення з посад за поданням Голови ВР АРК керівника Секретаріату й керуючого справами ВР АРК; призна­чення й звільнення Голови Ради Міністрів АРК за поданням Го­лови ВР АРК тощо;

скасування постанов і розпоряджень РМ АРК із питань, віднесених до республіканського відання, у разі якщо вони супе­речать Конституції й законам України, республіканській консти­туції і нормативно-правовим актам ВР АРК;

заслуховування звітів Голови й членів РМ АРК не більш як два рази на рік.

ВР АРК здійснює інші повноваження, віднесені до її відання Конституцією й законами України, а також ті, що віднесені до її відання Конституцією АРК.

ВР АРК, як і інші ради в Україні, здійснює свою роботу сесійно, її сесії складаються з пленарних засідань і засідань її ор­ганів. Порядок проведення сесій, порядок підготовки й прийнят­тя рішень, діяльності комісій ВР АРК, порядок обрання Голови ВР АРК та інші аспекти діяльності ВР АРК визначаються окре­мим законом України «Про Верховну Раду АРК» і у своїй основі тотожні нормам діяльності, встановленим українським законода­вством для обласних рад, зокрема, Законом «Про місцеве самов­рядування в Україні». Деякі особливості діяльності ВР АРК уста­новлює Регламент ВР АРК.

На першій сесії таємним голосуванням з використанням бюле­тенів обирається Голова ВР АРК, його перший заступник і заступ­ник, утворюється Президія, постійні й тимчасові комісії ВР АРК, обираються їх голови.

Порядок скликання й проведення чергових і позачергових сесій ВР АРК та порядок діяльності її органів і посадових осіб виз­начаються Конституцією України, Конституцією АРК, Регламен­том ВР АРК та іншими її нормативно-правовими актами у межах її повноважень.

Голова ВР АРК та інші органи (*)

Очолює ВР АРК її Голова. Він, його перший заступник і зас­тупник та голови постійних комісій здійснюють свої повнова­ження на постійній основі. Голова ВР організовує її діяльність та представляє її у відносинах з: а) Президентом України; б) Верховною Радою України; в) Кабінетом Міністрів України; г) центральними та місцевими органами державної влади України; д) органами місцевого самоврядування; є) підприєм­ствами, установами та організаціями; є) громадянами та їхніми об'єднаннями; ж) посадовими особами та органами інших держав, їх регіонів, об'єднань громадян, установ та ор­ганізацій; з) міжнародними організаціями та ін. Для здійснен­ня своїх повноважень Голова ВР у межах своєї компетенції ви­дає розпорядження.

Для координації роботи органів ВР АРК, сприяння депута­там у виконанні ними своїх обов'язків, підготовки сесій і ре­алізації інших повноважень утворюється її Президія. До її складу входять за посадою Голова ВР АРК, його перший заступ­ник і заступник, голови її постійних комісій. Очолює Президію ВР АРК Голова цієї Ради. Президія ВР АРК: а) скликає її сесії і організовує їх підготовку; б) формує проект порядку денного і вносить його на затвердження сесії; в) координує роботу її ор­ганів; г) забезпечує реєстрацію й офіційне оприлюднення її нормативно-правових актів; д) засновує Почесну грамоту Пре­зидії ВР АРК; е) здійснює інші організаційні повноваження, передані їй нормативно-правовими актами ВР АРК; є) звітує перед ВР АРК про виконану роботу (не рідше як один раз на рік).

Постійні й тимчасові комісії ВР АРК є її органами, які обира­ються з числа депутатів для: а) вивчення, попереднього розгляду й підготовки питань, що належать до її відання; б) здійснення контролю за виконанням постанов і її рішень. Повноваження й порядок діяльності постійних і тимчасових комісій визначають­ся Регламентом ВР АРК та її нормативно-правовими актами.

Діяльність ВР АРК забезпечує її апарат, який складається із Секретаріату ВР АРК та Управління справами ВР АРК.

Секретаріат ВР АРК здійснює організаційне, правове, ко­дифікаційне, експертне, інформаційне, документальне та інше за­безпечення її діяльності, діяльності її органів і депутатів, створю­ючи відповідні підрозділи.

Управління справами ВР АРК здійснює оперативне уп­равління майном і фінансовими коштами, матеріально-технічне забезпечення ВР АРК та її органів. Структура, чисельність і штаті: Секретаріату й Управління справами та витрати на їх ут­римання встановлюються ВР АРК за поданням її Голови. Керівник Секретаріату і керуючий справами ВР АРК не можуть бути її депутатами. Положення про Секретаріат і Положення про Управління справами ВР АРК затверджує сама ВР АРК на сесії.

Для висвітлення роботи ВР АРК у засобах масової інформації її Президія утворює у складі Секретаріату прес-центр ВР АРК.

Таким чином, депутатський склад Верховної Ради Кримської автономії обирається на виборах, порядок проведення яких визначається спеціальним Законом України «Про вибори Верхов­ної Ради Автономної Республіки Крим». Повноваження, порядок діяльності й структура Верховної Ради АРК визначається окре­мим Законом України «Про Верховну Раду Автономної Республіки Крим». Положення цих законів у своїй основі то­тожні нормам загальноукраїнського законодавства щодо виборів до місцевих рад та діяльності обласних рад.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 312 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.015 с)...