Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи й служби



З метою забезпечення здійснення повноважень глави держави Президент України може утворювати консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи й служби. Це відповідає положенням п. 28 ч. 1 ст. 106 Конституції України.

Одним із таких органів є Секретаріат (до 27.01.2005 р. - Адміністрація) Президента України.

Секретаріат не є органом державної влади, він є органом забезпечення. До його функцій входить створення необхідних організаційних, інформаційних, аналітичних, експертних та інших умов, без яких неможливе здійснення конституційних пов­новажень інституту глави держави, забезпечення ефективної взаємодії з іншими органами державної влади та органами місце­вого самоврядування.

Правову основу діяльності Секретаріату становлять: Консти­туція та закони України, укази й розпорядження Президента України, акти Кабінету Міністрів України. Порядок діяльності Секретаріату визначається Положенням про нього, яке затверджує Президент. Керівником Секретаріату є Державний Секретар України, який призначається на посаду і звільняється з посади Президентом.

До складу Секретаріату крім його керівника та заступників входять: помічники та радники Президента України, наукові кон­сультанти, консультанти та референти Президента України, Постійний представник Президента України у Верховній Раді України, Постійний представник Президента України в Консти­туційному Суді України; управління, служби, відділи та інші структурні підрозділи.

Для забезпечення здійснення своїх повноважень Президент у Положенні про Секретаріат надає Секретаріату необхідні повно­важення і права, зокрема, це такі права:

запитувати й одержувати в установленому порядку необхідні для виконання своїх завдань матеріали від органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, уста­нов, організацій та посадових осіб;

користуватися в установленому порядку банками даних інших державних органів;

використовувати державні, в тому числі урядові, системи зв'язку й комунікацій;

залучати в установленому порядку до виконання окремих робіт і завдань, до участі у вивченні окремих питань вчених і фахівців, працівників центральних та місцевих органів виконав­чої влади.

Крім Секретаріату Президента України, до органів, що в різні періоди забезпечували діяльність Президента України, відносять такі структури: а) Контрольна служба; б) Рада національної безпе­ки і оборони; в) Рада з питань розвідки; г) Національний комітет України з питань роззброєння; д) Національний інститут стра­тегічних досліджень; е) Рада з роботи з кадрами; є) Координаційна рада з питань місцевого самоврядування; ж) Фонд сприяння місце­вому самоврядуванню України; з) Вища економічна рада; й) Національна Рада соціального партнерства; і) Рада регіонів; ї) Координаційний комітет з питань здійснення ринкових реформ та подолання економічної кризи; й) Комісія з розробки Концепції державної промислової політики на 1996-2000 роки; к) Фонд сприяння місцевому самоврядуванню та інш і. Загалом, діяльність Президента забезпечує система органів і служб стосов­но: а) зовнішньоекономічної та інвестиційної політики; б) науко­во-технічної політики та інформатизації; в) ядерної політики та екологічної безпеки; г) окремих напрямів внутрішньої політики (соціальна сфера, культура, права національних меншин); д) із питань права й законності та деякі інші державні органи, що підпорядковані главі держави.

Отже, діяльність Президента України спирається на діяльність органів, організацій і служб, що забезпечують ре­алізацію його повноважень як глави держави й гаранта Консти­туції, реалізацію інших конституційних функцій Президента. Ці структури є консультативними, дорадчими, допоміжними, вони не є органами влади, вони є органами забезпечення. Порядок утво­рення й функціонування вищезгаданих структур регулюється законами, указами Президента України, якими затверджено відповідні Положення, Регламенти тощо. Значна частина назва­них нормативних актів застаріла та потребує вдосконалення, особливо з огляду на конституційну реформу, що започаткована у грудні 2004 року.

Питання для самоперевірки:

Назвіть основні функції Президента України.

Висвітліть порядок обрання Президент України.

Назвіть підстави дострокового припинення повноважень Президента України.

Перерахуйте конституційні повноваження Президента України.

Охарактеризуйте напрями (сфери) діяльності Президента України як глави держави.

Охарактеризуйте напрями (сфери) діяльності Президента України як гаранта Конституції.

Висвітліть вимоги несумісності до Президента.

Розкажіть, які акти приймає Президент України.

Назвіть допоміжні органи й служби забезпечення діяльності Президента України та висвітліть їх правовий статус.

Охарактеризуйте завдання допоміжних служб Президента України.

Поясніть структуру та завдання Секретаріату Президента України.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 2265 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...