Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Анотація навчальних модулів



Структурно-логічна схема

Навчального курсу дисципліни

«Державне будівництво і місцеве самоврядування»

№ теми Заліковий модуль 1
Модуль 1. Верховна Рада України
  Загальні аспекти державного будівництва й становлення місцевого самоврядування в Україні
  Верховна Рада України та організація її діяльності
  Уповноважений Верховної Ради України з прав людини та організація його роботи
  Рахункова палата Верховної Ради України та організація її діяльності
Модуль 2. Президент України
  Організаційно-правові аспекти діяльності Президента України
  Повноваження та діяльність Ради національної безпеки і оборони (РНБО)
  Заліковий модуль 2
Модуль 3. Виконавча влада
  Органи державної виконавчої влади
Модуль 4. Суд і прокуратура
  Діяльність судової системи
  Правовий статус і порядок діяльності прокуратури
Модуль 5. Місцеве самоврядування та Кримська автономія
  Місцеве самоврядування
  Автономна Республіка Крим

Анотація навчальних модулів

Модуль 1 включає теми, присвячені загальним аспектам дер­жавного будівництва й становлення місцевого самоврядування в Україні (правові засади служби в органах публічної влади, адміністративно-територіальний устрій України, завдання Цент­ральної виборчої комісії в організації волевиявлення громадян) та організації й діяльності парламенту України - Верховної Ради України. У цьому ж модулі розглядається діяльність консти­туційних органів парламентського контролю - Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та Рахункової палати. Цей ма­теріал викладено у главах 1-4 навчального посібника.

Модуль 2 присвячено розгляду процесуальних аспектів діяль­ності одноосібного органу державної влади - Президента України. У ньому розглядаються також допоміжні органи й структури, що забезпечують діяльність інституту Президента України (Рада національної безпеки та оборони України, Секретаріат Президен­та України й інші структури). Виклад цього матеріалу міститься у главах 5, 6 навчального посібника.

Модуль 3 містить матеріал щодо органів державної виконавчої влади. Зокрема, в модулі вивчаються питання діяльності Кабінету Міністрів України як центрального органу державної виконавчої влади, організація роботи міністерств, державних комітетів та інших центральних та місцевих органів виконавчої влади, зокрема місцевих державних адміністрацій. Цей матеріал викладено у главі 7 навчального посібника.

У модулі 4 розглядається діяльність судової системи, засади правосуддя в Україні та система судоустрою. Тут же міститься ма­теріал щодо таких конституційних органів, як Вища рада юстиції та Конституційний Суд України.

Крім того, у цьому модулі вивчається правовий статус та поря­док діяльності прокуратури, її місце і роль у системі органів дер­жавної влади. Розкриттю названих тем присвячено глави 8-9 навчального посібника.

Модуль 5 містить виклад матеріалу щодо такого конституційно­го інституту публічної влади, яким є місцеве самоврядування. У цьому модулі розглянуто також правові засади діяльності органів влади в єдиному в унітарній державі Україна автономному утворенні - Автономній Республіці Крим. У модулі наведені види автономії місцевого самоврядування, принципи й концепції місце­вого самоврядування. Розглянуто також систему, органи і посадові особи місцевого самоврядування та ознаки, функції, форми діяль­ності й правосуб'єктність територіальної громади. Тут же міститься матеріал щодо органів і посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевої ради. Матеріал модуля викладено у гла­вах 10-11 навчального посібника.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 453 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...