Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 36



Договір найму (оренди) житла

Год.

Питання для обговорення

1. Загальна характеристика договору найму (оренди) житла та сфера його застосування.

2. Сторони та предмет договору найму (оренди) житла.

2. Права та обов’язки сторін за договором найму (оренди) житла.

3. Зміна, розірвання та припинення договору найму (оренди) житла.

4. Договір найму (оренди) житла з викупом.

5. Особливості укладення договору піднайму (суборенди) житла.

Теми рефератів

Загальні положення про договір найму (оренди) житла.

Права та обов’язки наймача та осіб, які проживають разом з ним.

Договір піднайму (суборенди) житла.

Зміна договору найму (оренди) житла.

Розірвання договору найму (оренди) і виселення.

Переважні права наймача житла.

Істотні умови договору найму (оренди) житла.

Термінологічні завдання

Дайте визначення понять: договір найму (оренди) житла, предмет договору найму (оренди) житла, поточний ремонт житла, переданого у найм (оренду), капітальний ремонт житла, переданого у найм (оренду), строк договору найму (оренди) житла, договір піднайму (суборенди) житла.

Контрольні завдання

1. Дайте визначення договору найму (оренди) житла.

2. Перечисліть істотні умови договору найму (оренди) житла.

3. Покажіть схематично права та обов’язки наймача за договором найму (оренди) житла.

4. Вкажіть права та обов’язки наймодавця за договором найму (оренди) житла.

5. Охарактеризуйте порядок розірвання договору найму (оренди) житла та вкажіть правові наслідки розірвання цього договору.

6. Розкрийте особливості договору найму (оренди) житла з викупом.

Практичні завдання

1. Затри місяці до закінчення договору найму житла наймодавець Борисюк попередив наймача Павленка про відмову від укладення договору на новий строк, тому що він неналежно виконував свої обов’язки за договором найму, а саме несвоєчасно сплачував за житло.

В свою чергу, Павленко вважає, що у нього є переважне право на укладення договору найму житла на новий строк відповідно до діючого цивільного законодавства України.

Вирішіть спір.

2. Литвин (наймодавець) і Кузишин (наймач) уклали договір найму житла, предметом якого був житловий будинок. Через деякий час під час дії договору Кузишин перевлаштував та реконструював житловий будинок і його став використовувати не в житлових цілях. Такі дії він вчинив без відома Литвина.

Литвин, довідавшись про це, звернувся до Кузишина з вимогами про розірвання договору найму житла та повернення будинку в попередній стан, такий як був житловий будинок при укладенні договору.

Чи правомірні дії Кузишина? Який порядок переведення житлових будинків і житлових приміщень у нежилі?

Вирішіть спір.

3. Клименко (наймач) уклав договір найму житла з Лесюком (наймодавець). У цьому договорі було вказано, що разом з Клименком серед осіб, які проживатимуть разом з ним, були вказані дружина та два неповнолітні сини. Після звільнення з роботи у зв’язку з ліквідацією підприємства Петров став вносити плату плату за користування житлом з затримкою понад 5-6 місяців.

Наймодавець Клименко звернувся з позовом до суду про розірвання договору найму житла та стягнення заборгованості з Лесюка.

Яке рішення повинен прийняти суд?


Список рекомендованої літератури до семінарського заняття № 7

1. Балан Я.В. Реалізація права на житло шляхом укладення договору найму (оренди) / Я.В. Балан // Актуальні проблеми держави і права. – 2011. -
№ 58. – С. 339-344.

2. Боднар Я.В. Договір найму житла: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / Я.В. Боднар. – К., 2001. – 18 с.

3. Васькин В.В. Изменение договора найма жилого помещения по требованию члена семьи нанимателя / В.В. Васькин, Р.Р. Мустафин // Жилищное право. – 2009. - № 4. – С. 33-38.

4. Галянтич Н.К. Договора найма (ареды) частого жильца и найма соцыального жильца в контексте прекращения прав на жилье /
Н.К. Галянтич, А.В. Коваль // Материалы Международной научно-практической конференции [«Перспективы социально-экономического развития современного государства и общества»] (Чебоксары, 28 января
2014 г.) / ЧКИ РУК, 2014. - С. 323-329.

5. Горбунова Л.М. Найм (оренда) житла/ Л.М. Горбунова,
С.В. Богачов, Д.С. Йора. – К.: Поліграф-Експрес, 2006. – 25 с.

6. Гуляк Я.В. Договір найму (оренди) житла за цивільним законодавством України: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / Я.В. Гуляк. – Одеса, 2005. – 24 с.

7. Івашова І.П. Особливості правового регулювання оренди житла з викупом / І.П. Івашова // Держава і право. - 2010. - № 49. - С. 345-350.

8. Івашова І.П. Правове регулювання користування житлом на підставі договору найму (оренди) житла / І.П. Івашова // Правовий вісник УАБС. –
2013. – № 2 (9). – С. 73-77.

9. Ківалова Т.С. До питання про визначення підстав зміни договору найму житла / Т.С. Ківалова, О.С. Омельчук // Актуальні проблеми держави і права. – 2010. - № 53. – С. 325-332.

10. Конюхова Є.О. Поняття та правова характеристика договору соціального найму (оренди) житла / Є.О. Конюхова // Науковий вісник Херсонського державного університету. Серія «Юридичні науки». – 2013. – Т.1. - № 4. - С. 92-95.

11. Литовченко Л.А. Договір найму жилого приміщення: особливості правового регулювання / Л.А. Литовченко // Право і суспільство. – 2012. -
№ 1. – С. 120-125.

12. Меркулова Т.А. Зарубежное законодательство о договорах найма жилых помещений / Т.А. Меркулова // Журнал российского права. -2003. -
№ 2. - С. 128-135.

13. Міщенко І.В. Окремі законодавчо-правові аспекти обмеження права користування житлом / І.В. Міщенко // Форум права. - 2007. - № 1. – С. 119-124. [Електронний ресурс]. – Режим доступу до документа: http://www.nbuv.gov.ua/e-journals/FP/2007-1/07mivpkz.pdf.

14. Омельчук О.С. Деякі спірні питання зміни договору найму житла внаслідок збільшення або зменшення складу сім’ї наймача / О.С. Омельчук // Актуальні проблеми держави і права. – 2011. - № 59. – С. 486-494.

15. Омельчук О.С. Зміна договору найму житла внаслідок збільшення або зменшення складу сім’ї наймача / О.С. Омельчук // Актуальні проблеми держави і права. - 2010. – № 56. - С. 258-266.

16. Омельчук О.С. Поняття та типологія договору найму житла /
О.С. Омельчук // Актуальні проблеми держави і права. – 2008. - № 38. –
С. 74-82.

17. Протас А.М. Проблематика правового регулювання виселення з житла за житловим законодавством України / А.М. Протас // Право і суспільство. – 2010. -№ 3. – С. 84-87.

18. Слижук Д.В. Проблеми та недоліки договору найму (оренди)
житла / Д.В. Слижук // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції [Актуальні проблеми реформування сучасного законодавства] (Дніпропетровськ, 23-24 травня 2014 р.) / Молодий вчений. – Херсон: Гельветика, 2014. – С. 31-35.

19. Слюма В. Договір найму житла за цивільним законодавством
України / В. Слюма // Юридична Україна. – 2010. - № 7. – С. 63-68.

20. Старцев О.В. Цивільне право України: підручник / О.В. Старцев,
Є.О. Харитонов. – К.: Істина, 2007. - 816 с.

21. Фоміна К. Особливості найму (оренди) житла / К. Фоміна // Правовий тиждень. – 2008. - № 12. – С. 4-8.

22. Шипунова Е. Особенности договора найма жилого помещения в доме системы социального обслуживания / Е. Шипунова // Жилищное
право. – 2010. - № 7. – С. 53-68.

Семінарське заняття № 8

Тема № 37

Договір позички

Год.

Питання для обговорення

1. Загальна характеристика та сфера застосування договору позички.

2. Сторони договору позички.

3. Порядок укладення та форма договору позички.

4. Зміст договору позички.

5. Розірвання та припинення договору позички.

Теми рефератів

Поняття та елементи договору позички.

Правові наслідки невиконання обов’язку передати річ у користування.

Право позичкодавця на відчуження речі.

Правові наслідки розірвання договору позички.

Правові наслідки припинення договору позички.

Термінологічні завдання

Дайте визначення понять: договір позички, позичкодавець, користувач, предмет договору позички, строк договору позички.

Контрольні завдання

1. Дайте визначення договору позички.

2. Зробіть юридичну характеристику договору позички.

3. Охарактеризуйте порядок укладення договору позички.

4. Перечисліть об’єкти, які можуть бути предметом позички.

5. Покажіть схематично права та обов’язки сторін за договором позички.

6. Вкажіть правові наслідки розірвання та припинення договору позички.

Практичні завдання

1. Остапів дав своєму сусідові у позичку на час весілля набір старовинних кришталевих бокалів (40 штук) та фужерів (40 штук). Після весілля виявилося, що усі фужери були вкрадені. Остапів вимагає сплати вартості 40 бокалів та штрафу в двократному розмірі їх вартості.

Чи мають бути задоволені вимоги Остапіва?

2. Остафійчук за договором позички передала Бершадській у користування свій житловий будинок строком на 1 рік. В період дії договору в цьому будинку сталася пожежа з вини Бершадської, згоріло багато меблів та інших речей, які належали як Остафійчук, так і Бершадській. Остафійчук вимагає від Бершадської відшкодування збитків, завданих пожежею, а Бершадська відмовляється їх відшкодовувати, посилаючись на те, що договір позички житлового будинку не можна вважати укладеним, оскільки він не був нотаріально посвідчений.

Проаналізуйте доводи сторін та вирішіть спір.

3. Кулиній передав приватному підприємцеві Бережницькому за договором позички свій автомобіль для перевезення товарів. Під час першої поїздки цим автомобілем Бережницького зупинив працівник ДАІ для перевірки документів. У Бережницького не виявилося довіреності на керування автомобілем і автомобіль був відправлений на штрафмайданчик.

Бережницький пред’явив Кулинію вимогу про відшкодуванню збитків, завданих вилученням автомобіля, що не дозволило йому у строк доставити товари в магазин. Кулиній відмовився задовольнити вимоги Бережницького та сам вимагає повернення свого автомобіля.

Чи необхідно було в даному випадку оформляти довіреність?

Вирішіть спір.


Список рекомендованої літератури до семінарського заняття № 8

1. Бойко Н.М. Відмінність договору позички від договору
зберігання / Н.М. Бойко // Науковий вісник. – 2013. - № 3. – С. 117-125.

2. Бойко Н.М. Зміна умов договору позички, розірвання та припинення договору / Н.М. Бойко // Університетські наукові записки. – 2012. - № 3 (43). – С. 113-116.

3. Бойко Н.М. Особливості предмета договору позички /
Н.М. Бойко // Часопис Національного університету «Острозька академія». Серія «Право». – 2013. - № 1 (7). – С. 1-14.

4. Бойко Н.М. Правове регулювання договору позички: автореферат дис... канд. юрид. наук: 12.00.03 / Н.М. Бойко. – К., 2014. – 21 с.

5. Бойко Н.М. Сторони та зміст договору позички / Н.М. Бойко // Актуальні проблеми вдосконалення чинного законодавства України. – 2012. -
№ 28. – С. 84-88.

6. Венедіктов І. Особливості застосування договору позички за сучасним українським законодавством / І. Венедіктов // Мала енциклопедія нотаріуса. – 2005. - № 5 (23). – С. 37-45.

7. Воронова О.В. Договори, спрямовані на безоплатне передання майна в користування / О.В. Воронова // Держава та регіони. Серія. Право. - № 1. - 2010. – С. 57-63.

8. Гончаренко В.О. Безоплатні договори за законодавством України /
В.О. Гончаренко // Актуальні проблеми держави і права. – 2010. - № 56. –
С. 239-245.

9. Гончаренко В.О. Вплив безоплатності на побудову договірних конструкцій (на прикладі договору позички) / В.О. Гончаренко // Митна
справа. – 2005. – № 6. – С. 71-75.

10. Гончаренко В.О. Договір позички за римським приватним правом /
В.О. Гончаренко // Актуальні проблеми держави і права. - 2005. - № 25. -
С. 285-288.

11. Гончаренко В.О. Договір позички за римським приватним правом та його рецепція у сучасному цивільному законодавстві України: автореферат дис... канд. юрид. наук: 12.00.03 / В.О. Гончаренко. - Одеса, 2005. – 21 с.

12. Гончаренко В.О. Договір позички житла / В.О. Гончаренко // Матеріали Всеукраїнської наукової конференції [«Другі юридичні читання»] (Київ, 18 травня 2005 р.) / Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. – К.: НПУ, 2005. - С. 323-325.

13. Д’ячкова Н.А. Договір позички / Н.А. Д’ячкова, Ф.А. Тучин // Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. - 2011. -
№ 1 (52). – С. 289-296.

14. Д’ячкова Н.А. Юридична характеристика договору позички /
Н.А. Д’ячкова // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції [«Господарсько-правове, цивільно-правове та фінансово-правове забезпечення розвитку сучасної економіки України»] (Донецьк, 27 листопада 2009 р.) / Донецький юридичний інститут МВС України (ДЮІ). – Донецьк: ДЮІ, 2009. – С. 27-28.

15. Задорожний Р.Г. Позика і позичка. В чому різниця? /
Р.Г. Задорожний // Задорожний Капитализаторь. – 2009. - 3 вересня. – С. 5.

16. Кравченко О. Домовилися і вдарили по руках: Договори найму (оренди) та позички, їх відмінності / О. Кравченко // Урядовий кур’єр. –
2005. – №. 129. – С. 10.

17. Лепех С. Поняття договорів позики, кредиту та позички за законодавством України / С. Лепех // Актуальні проблеми держави і права: Зб. наук. пр. – Одеса: Юрид. література, 2002. – № 13. – С. 48-50.

18. Новікова В.В. Безоплатні договори у цивільному праві України /
В.В. Новікова. – Харків: Ксилон, 2008. – 137 с.

19. Ночовкіна О.В. До питання розмежування договору позички та інших договорів / О. В. Ночовкіна // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції молодих учених та здобувачів [«Юридична осінь
2012 р.»] (Харків, 13 листопада 2012 р.) / Національний університет «Юридична академія України ім. Я. Мудрого». – Харків: Національний університет «Юридична академія України ім. Я. Мудрого», 2012. – С. 268-271.

20. Парасюк М.В. Місце та роль позички у договірних відносинах /
М.В. Парасюк // Митна справа. - № 1. - № 1. - Ч. 2. – С. 94-98.

21. Спасібо-Фатєєва І.Н. Позичка чи позика / І.Н. Спасібо-Фатєєва // Мала енциклопедія нотаріуса. – 2004. – №. 1. – С. 13.

Семінарське заняття № 9

Тема № 38

Договір підряду

Год.

Питання для обговорення

1. Загальна характеристика та сфера застосування договору підряду.

2. Сторони договору підряду.

3. Порядок укладення та форма договору підряду.

4. Зміст договору підряду.

5. Види договору підряду.

6. Договір побутового підряду.

7. Договір будівельного підряду.

8. Договір підряду на проведення проектних та пошукових робіт.

Теми рефератів

Поняття та значення договору підряду.

Права та обов’язки сторін за договором підряду.

Особливості виконання договору підряду.

Правові наслідки неналежного виконання умов договору підряду.

Особливості суб’єктного складу договору побутового підряду.

Особливості виконання договору будівельного підряду.

Зміст договору підряду на проектні та пошукові роботи.

Термінологічні завдання

Дайте визначення понять: договір підряду, підрядник, замовник, генеральний підрядник, субпідрядник, ціна роботи, кошторис, ощадливість підрядника, строк виконання роботи, якість роботи, гарантія якості роботи, гарантійний строк, договір побутового підряду, договір будівельного підряду, проектно-кошторисна документація, передання робіт, прийняття робіт, договір підряду на проведення проектних та пошукових робіт.

Контрольні завдання

1. Дайте визначення договору підряду.

2. Перечисліть істотні умови договору підряду.

3. Охарактеризуйте порядок укладення договору підряду.

4. Покажіть схематично права та обов’язки сторін за договором підряду.

5. Дайте визначення договору будівельного підряду.

6. Вкажіть особливості договору будівельного підряду.

7. Дайте юридичну характеристику договору підряду на проектні та пошукові роботи.

8. Розкрийте специфіку договору підряду на проектні та пошукові роботи.

Практичні завдання

1. Громадянин Тимчишин звернувся до працівника майстерні по ремонту побутової техніки з приводу поломки мікрохвильової печі. Після огляду мікрохвильової печі в квартирі громадянина Тимчишина майстер запропонував забрати її у майстерню, у якій вона має бути відремонтована впродовж 2-х тижнів. В якості завдатку Тимчишин заплатив 50 грн.

Коли Тимчишин прийшов до майстерні через 2 тижні, то виявилося що до ремонту ще не приступали. Тимчишин почав вимагати повернення завдатку та захотів забрати мікрохвильову піч, тому що запропонований сервіс йому не сподобався. Директор майстерні відмовився задовольнити вимоги Тимчишина.

Зробіть правовий аналіз ситуації та вирішіть спір.

2. Житлово-будівельний кооператив «Захисник», діючи як генеральний підрядчик за договором на будівництво складського приміщення з плодоовочевою фабрикою, доручило АТ «Техносервіс» виконання комплексу сантехнічних та монтажних робіт, уклавши з ним договір субпідряду.

При прийнятті результатів робіт за договором субпідряду представники житлово-будівельного кооперативу виявили декілька порушень умов договору з боку АТ «Техносервіс». Представник житлово-будівельного кооперативу акт прийому робіт за договором субпідряду підписати відмовився. Натомість до АТ «Техносервіс» було надіслано листа, в якому замовник (житлово-будівельний кооператив) вимагав усунути виявлені недоліки за рахунок субпідрядника до 15 лютого 2013 р., оскільки строк виконання робіт за договором з плодоовочевою фабрикою закінчувався 1 березня 2013 р. Однак у вказані строки субпідрядник вимог замовника не виконав.

Враховуючи, що підрядник не виконав умови договору, плодоовочева фабрика звернулася до суду з позовом до будівельно-ремонтного управління з вимогою про відшкодування збитків та сплату неустойки в сумі 458 900 грн. Відповідач позову не визнав, посилаючись на відсутність своєї вини у порушенні договору внаслідок невиконання умов договору субпідрядною організацією.

Яке рішення повинен прийняти суд?

3. ТОВ «Галичинабуд» найняла випускника будівельного університету Кирилова для складання проекту торгового центру. Був складений договір, у якому строк здачі був призначений на 20 квітня. Однак у договорі було зроблене застереження, що у випадку дострокової здачі проекту, ТОВ «Галичинабуд» зобов’язується виплатити додаткову винагороду. Кирилов представив готовий проект 20 березня. Фірма погодилася оплатити його послуги, але в межах заздалегідь встановленої суми, без обліку додаткової винагороди, мотивуючи своє рішення тим, що Кирилов взагалі може не одержати грошей, тому що не має статусу підприємця та відповідної ліцензії.

Кирилов подав позов до суду.

Яке рішення повинен прийняти суд?

Список рекомендованої літератури до семінарського заняття № 9

1. Банасевич І.І. Договори на виконання підрядних робіт за державним замовленням:автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / І.І. Банасевич. – К., 2008. – 19 с.

2. Басовська А.М. Правове регулювання відносин сторін за договором побутового підряду / А.М. Басовська // Проблеми здійснення та захисту суб’єктивних цивільних прав. – 2013. – № 8. - С. 185-188.

3. Бахрієва З.Р. Особливості припинення договору підряду /
З.Р. Бахрієва // Вчені записки Таврійського національного університету
В.І. Вернадського. Серія «Юридичні науки». – 2011. – Т.24 (63). - № 1. –
С. 232-238.

4. Біленко М.С. Договір будівельного підряду в цивільному праві України: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / М.С. Біленко. – К., 2013. – 20 с.

5. Біленко М.С. Особливості договору підряду на капітальне
будівництво / М.С. Біленко // Юридична Україна. – 2012. - № 2. – С. 43-47.

6. Біленко М.С. Предмет договору будівельного підряду /
М.С. Біленко // Юридична Україна. – 2013. - № 10. – С. 53-58.

7. Біленко М.С. Структура договірних зв’язків за договором підряду на капітальне будівництво / М.С. Біленко // Юридична Україна. – 2012. - № 3. –
С. 60-64.

8. Біленко М.С. Цивільно-правова відповідальність за договором будівельного підряду / М.С. Біленко // Матеріали круглого столу [«Актуальні проблеми української цивілістики»] (Київ, 28-29 червня 2013 р.) / Науково-дослідний інститут приватного права і підприємництва імені академіка
Ф.Г. Бурчака НАПрН України. – К.: Бізнесполіграф. - С. 66-70.

9. Великанова М.М. Правова природа договору підряду на проведення проектних та пошукових робіт / М.М. Великанова // Юридичний вісник. –
2010. - № 2 (15). – С. 33-35.

10. Гриняк А.Б. Договірні зобов’язання з виконання робіт як тип цивільно-правових зобов’язань / А.Б. Гриняк // Юридична Україна. – 2013. -
№ 10. – С. 48-52.

11. Гриняк А.Б. Елементи належного виконання договорів підряду /
А.Б. Гриняк // Юридична Україна. – 2013. - № 6. – С. 48-53.

12. Гриняк А.Б. Неустойка як спосіб забезпечення виконання підрядних зобов’язань / А.Б. Гриняк // Юридична Україна. – 2012. - № 8. – С. 51-56.

13. Гриняк А.Б. Одностороння відмова від виконання обов’язків за договором підряду як наслідок порушення підрядних зобов’язань /
А.Б. Гриняк // Юридична Україна. – 2012. - № 12. – С. 51-55.

14. Гриняк А.Б. Особливості відшкодування моральної (немайнової) шкоди в підрядних зобов’язаннях / А.Б. Гриняк // Юридична Україна. –
2012. - № 11. – С. 51-56.

15. Гриняк А.Б. Особливості правового регулювання відносин за договорами підряду: монографія / А.Б. Гриняк. – К.: Науково-дослідний інститут права і підприємництва НАПрН України, 2011. – 299 с.

16. Гриняк А.Б. Поняття правопорушень у сфері договірних підрядних відносин / А.Б. Гриняк // Юридична Україна. – 2012. - № 10. – С. 45-50.

17. Гриняк А.Б. Поняття та види правопорушень у сфері договірних підрядних відносин / А.Б. Гриняк // Проблеми здійснення та захисту суб’єктивних цивільних прав: збірник наукових праць. – 2013. – № 8. –
С. 167-170.

18. Гриняк А.Б. Порука та гарантія як способи забезпечення виконання підрядних договорів / А.Б. Гриняк // Юридична Україна. – 2012. - № 9. –
С. 47-52.

19. Гриняк А.Б. Право підрядника на притримання результату виконання робіт у підрядних зобов’язаннях / А.Б. Гриняк // Юридична Україна. – 2012. - № 4. – С. 50-55.

20. Гриняк А.Б. Система договорів, що опосередковують зобов’язання з виконання робіт / А.Б. Гриняк // Юридична Україна. – 2012. - № 5. – С. 34-38.

21. Гриняк А.Б. Суб’єктний склад підрядних договорів / А.Б. Гриняк // Юридична Україна. – 2012. - № 6. – С. 45-49.

22. Гриняк А.Б. Типові та примірні договори як джерела правового регулювання підрядних договірних відносин / А.Б. Гриняк // Юридична
Україна. – 2012. - № 7. – С. 43-46.

23. Гриняк А.Б. Якість у договірних зобов’язаннях підрядного типу /
А.Б. Гриняк // Юридична Україна. – 2012. - № 3. – С. 65-70.

24. Донська Л.Д. Причинний зв’язок в інституті підряду /
Л.Д. Донська // Вчені записки Таврійського національного університету
В.І. Вернадського. Серія «Юридичні науки». – 2007. - Т. 20 (59). - № 2. –
С. 215-217.

25. Ізарова І.О. Істотні умови договору підряду на виконання проектних робіт / І.О. Ізарова // Право України. – 2010. - № 11. – С. 90-96.

26. Ізарова І.О. Правова природа договорів підряду у сфері проектування / І.О. Ізарова // Держава і право. - 2011. - № 53. – С. 360-365.

27. Ізарова І.О. Проблеми визначення предмета договору підряду на проведення проектних робіт / І.О. Ізарова // Юридична Україна. – 2010. –
№ 5. – С. 48-52.

28. Лукасевич-Крутник І.С. Договір підряду на проведення проектних та пошукових робіт: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / І.С. Лукасевич-Крутник. – К., 2011. – 20 с.

29. Лукасевич-Крутник І.С. Юридична природа договору підряду на проведення проектних та пошукових робіт / І.С. Лукасевич-Крутник // Університетські наукові записки. – 2007. - № 1 (21). – С. 152-157.

30. Пленюк М.Д. Особливості гарантійних строків у підрядних договірних відносинах / М.Д. Пленюк // Проблеми здійснення та захисту суб’єктивних цивільних прав: збірник наукових праць. – 2013. – № 8. – С. 174-178.

31. Радченко Л.І. Цивільно-правове регулювання відносин у сфері житлового будівництва: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / Л.І. Радченко. – К., 2009. – 18 с.

32. Сеник С.В. Виконання зобов’язань за договором субпідряду у капітальному будівництві / С.В. Сеник // Вісник Львівського університету. Серія юридична. – 2008. - № 46. – С. 126-134.

33. Сеник С.В. Правове регулювання договірних відносин генеральних підрядників та субпідрядників у капітальному будівництві: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / С.В. Сеник. – Львів, 2006. - 19 с.

Семінарське заняття № 10

Тема № 39

Договір на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт

Год.

Питання для обговорення

1. Загальна характеристика та сфера застосування договору підряду на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт.

2. Сторони договору на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт.

3. Порядок укладення та форма договору на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт.

4. Зміст договору на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт.

5. Виконання договору на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт та відповідальність сторін за невиконання чи неналежне виконання цього договору.

Теми рефератів

Поняття та значення договору на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт.

Особливості змісту договору на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт.

Права сторін на результати науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт.

Наслідки неможливості досягнення результату виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт.

Відповідальність виконавця за порушення договору на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт.

Термінологічні завдання

Дайте визначення понять: договір на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт, виконання робіт, передання робіт, прийняття робіт, оплата робіт, конфіденційність відомостей про договір.

Контрольні завдання

1. Дайте визначення договору на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт.

2. Перечисліть істотні умови договору на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт.

3. Покажіть схематично права та обов’язки сторін за договором на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт.

4. Вкажіть наслідки неможливості досягнення результату на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт.

5. Охарактеризуйте особливості відповідальності виконавця за порушення договору на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт.

Практичні завдання

1. ВАТ «Ковальські феросплави» як замовник уклало з ТОВ «Пласт» договір про дослідження властивостей нового шліфувального матеріалу. Цей матеріал замовник мав намір застосовувати для обробки поверхонь бурових пристроїв, що випускаються ним. Договір був укладений терміном на один рік. Загальна сума договору складала 650 тис. грн. Відповідно до договору виконавець зобов’язувався провести необхідні прикладні наукові дослідження вартістю в 190 тис. грн. (І квартал) і 220 тис. грн. (II квартал), виготовити експериментальний зразок для дослідження властивостей шліфувального матеріалу вартістю в 140 тис. грн. (III квартал) і провести на ньому передбачені договором дослідження вартістю в 100 тис. грн. (IV квартал).

Наприкінці І кварталу виконавець письмово повідомив замовника про неможливість досягнення результатів науково-дослідних робіт, оскільки властивості досліджуваного шліфувального матеріалу взагалі не дозволяють використовувати його для виробничих потреб, тобто для зачищення наконечників бурів. Внаслідок цього виконавець запропонував замовникові розірвати договір і оплатити всю передбачену договором вартість робіт. Заперечуючи проти цього, замовник зажадав від виконавця повернення 90 тис. грн., сплачених йому за підсумками І кварталу.

Як вирішити цю суперечку?

2. За договором підряду на виконання науково-дослідних робіт приватна науково-проектна фірма «Херсонпроект» зобов’язувалась за завданням об’єднання «Благо» виконати дослідницькі роботи в Херсонській області з метою вибору певного місця будівництва пансіонату та вироблення рекомендацій, необхідних для розробки техніко-економічного обґрунтування будівництва та наступного складання технічної документації. Робочу силу та транспорт зобов’язувалося надати об’єднання «Благо».

В договорі зазначалися строки: 1 червня - видача завдання, 30 вересня - закінчення дослідницьких робіт. Фактично об’єднання «Благо» видало завдання науково-проектній фірмі «Херсонпроект» тільки 15 червня без зміни строку закінчення дослідницьких робіт. При цьому фірмі «Херсонпроект» було надано маленький пасажирський мікроавтобус, а робочу силу було запропоновано набрати серед місцевого населення Херсонської області.

Науково-проектна фірма «Херсонпроект» з вищезазначеними діями об’єднання «Благо» не погодилася і стала вимагати зміни строку закінчення дослідницьких робіт - перенести на 15 жовтня та забезпечити її кваліфікованими робітниками. Об’єднання «Благо» такі умови виконати відмовилося.

Адміністрація науково-проектної фірми «Херсонпроект» подала до суду позов про розірвання договору підряду на виконання дослідницьких робіт з об’єднанням «Благо» у зв’язку із невиконанням ним умов договору. Окрім того, Науково-проектна фірма «Херсонпроект» стала вимагати від об’єднання «Благо» відшкодування збитків.

Вирішіть спір.

Список рекомендованої літератури до семінарського заняття № 10

1. Андрейцев В.В. Договірні правовідносини з виконання науково-дослідних робіт: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / В.В. Андрейцев. – К., 2012. – 19 с.

2. Андрейцев В.В. Договірні правовідносини з виконання науково-дослідних робіт: монографія / В.В. Андрейцев. – Дніпропетровськ: НГУ,
2012. – 233 с.

3. Андрейцев В.В. Зміст договірних правовідносин у сфері виконання науково-дослідних робіт / В.В. Андрейцев // Вісник Академії правових наук України. – 2008. – № 2 (53). – С. 149-167.

4. Андрейцев В.В. Організаційно-правові передумови виникнення договірних правовідносин у сфері виконання науково-дослідних робіт /
В.В. Андрейцев // Часопис Хмельницького університету управління та
права. – 2008. – № 3 (27). – С. 159-171.

5. Андрейцев В.В. Підстави виникнення договірних правовідносин на виконання науково-дослідних робіт / В.В. Андрейцев // Часопис Хмельницького університету управління та права. – 2011. – № 1 (37). –
С. 129-142.

6. Андрейцев В.В. Правова природа договірних правовідносин щодо виконання науково-дослідних робіт / В.В. Андрейцев // Вісник академії прокуратури України. – К. – 2009. – № 4 (16). – С. 101-10.

7. Андрейцев В.В. Правове регулювання договірних правовідносин на виконання науково-дослідних робіт: історико-правовий аспект /
В.В. Андрейцев // Вісник Національної академії правових наук України. –
2010. – № 3 (62). – С. 151-165.

8. Андрейцев В.В. Проблеми об’єктного складу та предмету договірних правовідносин на виконання науково-дослідних робіт /
В.В. Андрейцев // Актуальні проблеми права: теорія і практика. – 2011. –
№ 19. – С. 132–154.

9. Андрейцев В.В. Проблеми правосуб’єктності юридичних осіб як виконавців науково-дослідних робіт / В.В. Андрейцев // Актуальні проблеми права: теорія і практика. – 2010. – № 18. – С. 604-627.

10. Андрейцев В.В. Розвиток правового регулювання договірних правовідносин на виконання науково-дослідних робіт / В.В. Андрейцев // Вісник національної академії правових наук України. – 2010. – № 4 (63). –
С. 167-176.

11. Андрейцев В.В. Суб’єкти договірних правовідносин на виконання науково-дослідних робіт: проблемно-постановчий контекст /
В.В. Андрейцев // Часопис Київського університету права НАН України. – 2008. – № 4. – С. 136-142.

12. Андрейцев В.В. Суб’єктний та об’єктний склади договірних правовідносин у сфері виконання науково-дослідних робіт /
В.В. Андрейцев // Наукові записки. Часопис Хмельницького університету управління та права. Спецвипуск. – 2008. – № 3 (1). – С. 162-167.

13. Андрейцев В.В. Умови та підстави зміни і припинення договірних правовідносин при виконанні науково-дослідних робіт / В.В. Андрейцев // Вісник Академії правових наук України. – 2008. – № 3 (54). – С. 180-190.

14. Бурмистров В.Л. Договоры на выполнение научно-исследовательских и конструкторских работ: автореф. дис. на соискание учен. степени канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / В.Л. Бурмистров. – Свердловск, 1965. – 25 с.

15. Великанова М.М. Відповідальність сторін за порушення умов договору на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт / М.М. Великанова // Малий і середній бізнес. – 2006. –
№ 3-4. – С. 68-76.

16. Великанова М.М. Договори на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / М.М. Великанова. – К.,
2009. – 16 с.

17. Великанова М.М. Договори на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт у системі цивільно-правових договорів / М.М. Великанова // Підприємництво, господарство і право. – 2006. – № 9. – С. 13-15.

18. Великанова М.М. Договори на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт як спосіб підвищення світової новизни технічних розробок / М.М. Великанова // Адвокат. – 2005. –
№ 9. – С. 15-17.

19. Великанова М.М. Науково-технічні передумови договорів на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт / М.М. Великанова // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції до Дня науки [«Правові проблеми сучасності в умовах розвитку юридичної науки»] (Чернігів, 19 травня 2005 р.) / Чернігів: Чернігівські обереги, 2005. – С. 327-329.

20. Великанова М.М. Порядок укладення договорів на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт /
М.М. Великанова // Адвокат. – 2005. – № 12. – С. 12-14.

21. Великанова М.М. Правова природа договору підряду на проведення проектних та пошукових робіт / М.М. Великанова // Юридичний вісник. -
2010. - № 2 (19). - С. 33-35.

22. Великанова М.М. Правова характеристика сторін договору на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт / М.М. Великанова // Юридичний вісник. - 2011. - № 2. - С. 102-106.

23. Великанова М.М. Ризик як специфічна ознака договору на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт / М.М. Великанова // Юридичний вісник. - 2011. - № 3 (20). - С. 79-84.

24. Великанова М.М. Співвідношення договорів на створення та використання об’єктів інтелектуальної власності з договорами на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт / М.М. Великанова // Держава і право. – Спецвипуск. – 2005. – С. 339–343.

25. Великанова М.М. Співвідношення договору на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських і технологічних робіт із договором підряду / М.М. Великанова // Підприємництво, господарство і право. – 2009. -
№ 11. – С. 44-47.

26. Великанова М.М. Формування ціни за договорами на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт /
М.М. Великанова // Актуальні проблеми політики. – Одеса. - 2006. - № 28. –
С. 232-236.

27. Крижна В.М. Права та обов’язки сторін за договором на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт / В.М. Крижна // Питання інтелектуальної власності. - 2006. - № 4. - С. 294-304.

28. Осипова Ю.В. Договір на виконання науково-дослідних або дослідно-конструкторських та технологічних робіт: окремі питання укладання та виконання / Ю.В. Осипова / Питання інтелектуальної власності. - 2007. - № 5. - С. 192-205.

29. Ринг П.Р. Договори на научно-исследовательские и конструкторские работі / П.Р. Ринг. – М.: Юридическая литература, 1967. – 199 с.

30. Тверезенко О.О. Загальні засади договірних відносин у сфері наукової та науково-технічної діяльності за законодавством України /
О.О. Тверезенко // Теорія та практика інтелектуальної власності. – 2009. -
№ 1. – С. 33-45.

Семінарське заняття № 11

Тема № 39

Договір про надання послуг

Год.

Питання для обговорення

1. Загальна характеристика та сфера застосування договорів про надання послуг.

2. Види договорів про надання послуг.

3. Зміст договору про надання послуг.

4. Особливості виконання договору про надання послуг.

5. Відповідальність виконавця за порушення договору про надання послуг.

6. Розірвання договору про надання послуг.

Теми рефератів

Загальна характеристика зобов’язань з надання послуг у цивільному праві.

Договір взаємного надання послуг.

Особливості відповідальності сторін за порушення договору про надання послуг.

Дія договору про надання послуг.

Порядок надання послуг.

Юридична характеристика договорів про надання оплатних послуг.

Проблеми зобов’язань по наданню послуг у цивільному законодавстві України.

Термінологічні завдання

Дайте визначення понять: договір про надання послуг, виконавець, замовник, плата за договором про надання послуг, строк договору про надання послуг.

Контрольні завдання

1. Дайте визначення договору про надання послуг.

2. Вкажіть особливості договорів про надання послуг.

3. Перечисліть істотні умови договорів про надання послуг.

4. Проведіть класифікацію договорів про надання послуг у цивільному праві України.

5. Покажіть схематично права та обов’язки сторін за договором про надання послуг.

6. Охарактеризуйте особливості відповідальності сторін за договором про надання послуг.

7. Розкрийте правові наслідки розірвання договору про надання послуг.

8. Охарактеризуйте юридичну та фактичну послугу як предмет договору про надання послуг.

Практичні завдання

1. Складіть порівняльну таблицю договору про надання послуг та договору про виконання робіт, а також договору про надання послуг та договору про передачу майна в користування.

2. Зробіть аналіз характеру послуги, що надається за договором:

- доручення;

- комісії;

- управління майном.

3. Складіть проект типового договору про надання послуг.

Список рекомендованої літератури до семінарського заняття № 11

1. Аляб’єва Н.В. Договір про надання послуг в мережі Інтернет: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 /
Н.В. Аляб’єва. – Харків, 2010. – 18 с.

2. Антонов С.В. Цивільно-правова відповідальність за заподіяння шкоди здоров’ю при наданні платних медичних послуг: автореф. дис. на соискание учен. степени канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / С.В. Антонов. – К., 2006. –
206 с.

3. Богославець В.М. Договори про надання правових послуг: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 /
В.М. Богославець. – К., 2008. - 19 с.

4. Богуцький О.А. Договори про надання телекомунікаційних послуг: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 /
О.А. Богуцький. – К., 2010. - 20 с.

5. Гейнц Р.М. Цивільно-правове регулювання відносин за договором про надання комунальних послуг: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / Р.М. Гейнц. – К., 2011. – 19 с.

6. Герасимчук М.О. Договори про надання послуг, пов’язаних з користуванням житлом: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / М.О. Герасимчук. – Одеса, 2012. – 20 с.

7. Герасимчук М.О. Правове регулювання укладання договорів надання комунальних послуг / М.О. Герасимчук // Правова держава. – 2008. - № 19. –
С. 501-505.

8. Герасимчук М.О. Проблемні питання договорів про надання
послуг / М.О. Герасимчук // Актуальні проблеми держави і права. – 2007. -
№ 34. – С. 278-281.

9. Голіна О.В. Питання класифікації договорів з надання послуг у господарській сфері / О.В. Голіна // Вчені записки Таврійського національного університету ім. В.І. Вернадського. Серія «Юридичні науки». – 2013. –
Т. 26 (65). - № 2-1 (Ч. 1). – С. 324-331.

10. Дроздова Н.В. Договір про надання фінансових послуг: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 /
Н.В. Дроздова. – К., 2005. – 22 с.

11. Мирза С.С. Договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / С.С. Мирза. – К., 2011. – 19 с.

12. Михайлов С.В. Цивільно-правова відповідальність у сфері надання медичних послуг: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / С.В. Михайлов. – Харків, 2010. – 17 с.

13. Мірзоян А.А. Деякі питання систематизації договорів про надання послуг / А.А. Мірзоян // Університетські наукові записки. - 2007. - № 4 (24). -
С. 229-233.

14. Мірзоян А.А. Договір найму послуг в римському приватному праві / А.А. Мірзоян // Збірник тез наукових робіт учасників І Всеукраїнської цивілістичної наукової конференції студентів та аспірантів [«Щодо вдосконалення законодавства у сфері технічного регулювання господарської діяльності»] (Одеса, 24-25 лютого 2006 р.) / Одеська національна юридична академія. – Одеса: Фенікс, 2006. – С. 39-41.

15. Мірзоян А.А. Еволюція категорії «послуга» в цивільному праві України / А.А. Мірзоян // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції [«Україна в євроінтеграційному процесі: проблеми і перспективи»] (Київ, 25-26 лютого 2006 р.) / Київський міжнародний університет. - К.: Київський міжнародний університет, 2006. – С. 244-247.

16. Мірзоян А.А. Mandatum римського права / А.А. Мірзоян // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції [«Шляхи євроінтеграції України»] (Київ, 17-18 квітня 2004 р.) / Київський міжнародний університет. – К.: Київський міжнародний університет, 2004. – С. 236-241.

17. Мірзоян А.А. Окремі проблеми правового регулювання маркетингових послуг / А.А. Мірзоян // Збірник тез Міжнародної наукової конференції [«Шості осінні юридичні читання»] (м. Хмельницький, 26-27 жовтня 2007 р.) / Хмельницький університет управління та права. - Хмельницький: Видавництво Хмельницького університету управління та права, 2007. - С. 155-158.

18. Мірзоян А.А. Поняття зобов’язання з надання послуг /
А.А. Мірзоян // Держава і право. - 2006. – № 32. – С. 284-288.

19. Мірзоян А.А. Посередницькі послуги в цивільному праві України / А.А. Мірзоян // Матеріали третьої всеукраїнської науково-практичної конференції з цивільного права [«Цивільний Кодекс України від 16 січня 2003 року: наукові новели та практика застосування»] (Львів, 22-23 лютого 2007 р.) / Львівського національного університету імені Івана Франка. – Львів: Юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка, 2007. – С. 83-84.

20. Мірзоян А.А. Розвиток інституту послуг / А.А. Мірзоян // Держава і право. – 2006. – № 31. - С. 242-248.

21. Мірзоян А.А. Сутність послуги як об’єкту цивільних прав /
А.А. Мірзоян // Держава і право. - 2006. - № 33. - С. 665-670.

22. Молодико К.Ю. Банківські послуги: проблеми визначення та імплементації стандартів ЄС / К.Ю. Молодико // Приватне право і підприємство. – 2009. - № 9. – С. 176-180.

23. Новікова В.В. Деякі питання оплатності й безоплатності, що виникають у договорах про надання послуг / В.В. Новікова // Проблеми законності. – 2009. - № 101. – С. 60-65.

24. Смотров О.І. Договір щодо оплатного надання послуг у цивільному праві України: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / О.І. Смотров. – Харків, 2003. – 20 с.

25. Телестакова А.А. Система договорів про надання послуг в цивільному праві України: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / А.А. Телестакова. – К., 2008. – 18 с.

26. Федорченко Н.В. Цивільно-правові проблеми надання готельних послуг / Н.В. Федорченко // Часопис Київського університету права. – 2010. -
№ 4. – С. 169-174.

Семінарське заняття № 12





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 970 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.053 с)...