Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема № 32



Договір купівлі-продажу та дарування

Год.

Питання для обговорення

1. Загальна характеристика договору купівлі-продажу.

2. Види договору купівлі-продажу.

3. Договір роздрібної купівлі-продажу.

4. Договір поставки.

5. Договір контрактації сільськогосподарської продукції.

6. Договір постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу.

7. Договір міни (бартеру).

8. Договір дарування.

Теми рефератів

Істотні умови договору купівлі-продажу.

Особливості укладення окремих видів договору роздрібної купівлі-продажу.

Правове забезпечення захисту прав споживачів в Україні.

Страхування товару.

Особливості укладення договору найму-продажу

Зовнішньоекономічний договір купівлі-продажу.

Договір купівлі-продажу підприємства.

Договір дарування нерухомих речей.

Договір пожертви.

Термінологічні завдання

Дайте визначення понять: договір купівлі-продажу, договір роздрібної купівлі-продажу, договір поставки, договір контрактації сільськогосподарської продукції, договір постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу, договір міни, договір дарування.

Контрольні завдання

1. Якими договорами передбачаються зобов’язання щодо відчуження майна у власність?

2. Якими нормативно-правовими актами забезпечується правове регулювання договору купівлі-продажу в Україні?

3. Дайте визначення договору купівлі-продажу.

4. Перечисліть характерні риси договору купівлі-продажу.

5. Вкажіть істотні умови договору купівлі-продажу.

6. Дайте визначення договору роздрібної купівлі-продажу та вкажіть його характерні риси.

7. Дайте визначення договору поставки та вкажіть його характерні риси.

8. Дайте визначення договору контрактації сільськогосподарської продукції та вкажіть його характерні риси.

9. Дайте визначення договору постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу та вкажіть його характерні риси.

10. Дайте визначення договору міни (бартеру) та вкажіть його характерні риси.

11. Дайте визначення договору дарування та вкажіть його характерні риси.

Практичні завдання

1. Гамалюк купив будинок у Пілявської. Через 2 роки весною грунтові води затопили погріб, який знаходився під будинком, підмили стовпи, на яких стояв будинок, і він осів. Гамалюк пред’явив позов до Пілявської, в якому вимагав визнати недійсним договір купівлі-продажу будинку і повернути купівельну ціну, або стягнути з відповідача витрати, необхідні для усунення руйнувань і проведення дренажних робіт.

Пілявська стверджувала в суді, що в даному випадку мова йде не про недоліки, виявлені в придбаному будинку. До того ж, всім відомо, що в даному районі грунтові води кожної весни затоплюють погреби і підвали.

Вирішіть справу.

2. Гладенький придбав у магазині електрообігрівач вітчизняного виробництва. Через 6 місяців у квартирі Гладенького відбулася пожежа, у одній з кімнат згоріла підлога, були зіпсовані всі меблі та домашні речі. Причиною цієї пожежі став несправний обігрівач, так як виявилося, що він мав дефекти (погану ізоляцію нагрівальних елементів). Гладенький вирішив звернутися з позовом до суду про відшкодування завданої йому шкоди, але з’ясувалося, що магазин, в якому придбаний обігрівач, був ліквідований.

Чи має право Гладенький звернутися з позовом про відшкодування завданих йому збитків до виробника електрообігрівачів і у який термін?

3. ПАТ «ЗАЗ» уклало договір міни з підприємцем Довгалюком, згідно з яким товариство зобов’язувалося передати підприємцю вантажний автомобіль «MAN» в обмін на двокімнатну квартиру, яка належала Довгалюку. Разом з тим, замість німецької вантажівки Криштафовичу було запропоновано автомобіль «КрАЗ». Враховуючи те, що ціна автомобіля «КрАЗ» є значно нижчою від ціни квартири, Довгалюк погодився прийняти її при умові, що ПАТ «КрАЗ» доплату у розмірі 3000 доларів. Така домовленість була оформлена додатковою угодою до первісного договору.

Через певний час ПАТ «ЗАЗ» відмовилось здійснити доплату та стало вимагати від Довгалюка повернення «КрАЗу» посилаючись на те, що договір не передбачав такої істотної умови як строк виконання, а тому не може вважаться укладеним.

Довгалюк вважає, що договір міни був укладений повністю, а строк не є істотною умовою цього договору. В свою чергу, сама по собі умова про доплату не змінює суті цього договору.

Вирішіть справу.

4. Вітовський подарував сім’ї Колодій дорогий комп’ютер. Через рік відносини між ними різко погіршилися. Так, під час чергової сварки Колодій побив Вітовського, завдавши йому тяжкі тілесні ушкодження та розбив вікно його автомобіля, за що був притягнений до кримінальної відповідальності та засуджений до позбавлення волі.

Скориставшись відсутністю Колодія Вітовський прийшов до нього додому, забрав комп’ютер і заявив, що він має право розірвати договір дарування за існуючих обставин.

Дружина Колодія після кількох звернень до Вітовського подала до суду позов з вимогою повернути комп’ютер, який належить їй та її чоловікові.

Вирішіть справу.


Список рекомендованої літератури до семінарського заняття № 3

1. Алямкін В.В. Виконання договору поставки / В.В. Алямкін // Підприємництво, господарство і право. – 2008. – № 4. – С. 44-46.

2. Алямкін В.В. Договір поставки за законодавством України /
В.В. Алямкін // Підприємництво і море: тези доповідей круглого столу / За заг. ред. Харитонової О.І. – Одеса: Фенікс, 2008. – С. 84-86.

3. Алямкін В.В. Договір поставки за законодавством України: цивільно-правовий аспект: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / В.В. Алямкін. – К., 2009. – 20 с.

4. Алямкін В.В. Договір поставки у сучасному позитивному праві /
В.В. Алямкін // Актуальні проблеми конституційного права та державотворення: збірник наукових праць / За заг. ред. В.М. Олуйка. – Хмельницький: Видавництво Хмельницького університету управління та права, 2008. – С. 108-110.

5. Алямкін В.В. До парадигми інституту поставки у законодавстві України / В.В. Алямкін // Підприємництво, господарство і право. – 2008. –
№ 2. – С. 65-68.

6. Алямкін В.В. Звуження економічних свобод при регулюванні відносин за договором поставки / В.В. Алямкін // Наше право. – 2007. – № 4. –
Ч. 2. – С. 67-69.

7. Алямкін В.В. Правове забезпечення виконання договору
поставки / В.В. Алямкін // Наше право. – 2008. – № 2. – Ч. 2. – С. 104-108.

8. Алямкін В. Прояви парадигми позитивного регулювання договору поставки / В.В. Алямкін // Підприємництво, господарство і право. – 2008. –
№ 3. – С. 122–123.

9. Апопій І.В. Цивільно-правові аспекти договорів купівлі-продажу в оптовій торгівлі: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / І.В. Апопій. – К., 2004. – 16 с.

10. Берназ-Лукавецька О.М. Щодо визначення умов обміну житла (жилих приміщень) / О.М. Берназ-Лукавецька // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, присвяченої пам’яті В.П. Маслова [«Актуальні проблеми цивільного, житлового та сімейного законодавства»] (Харків, 25 лютого 2011 р.) / Національний університет «Юридична академія України ім. Я. Мудрого». – Харків: Кроссроуд, 2011. – С. 157-159.

11. Берназ-Лукавецька О.М. Щодо питання визначення терміну «Примусовий обмін» житла (жилих приміщень) / О.М. Берназ-Лукавецька Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції, присвяченій 15-річчю Національному університету «Одеська юридична академія» та 165-річчю Одеської школи права [«Правове життя сучасної України»] (Одеса,
20-21 квітня 2012 р.) / Національний університет «Одеська юридична академія», Південний регіональний центр Національної академії правових наук України. – Одеса: Фенікс, 2012. – Т. 3. – С. 17-19.

12. Беседіна Т.І. Проблема визначення сторін у договорі (контракті) поставки в зовнішньоекономічній діяльності / Т.І. Беседіна // Держава і право. - 2010. - № 47. - С. 383-388.

13. Вусатий Д.Ю. Поняття та загальна характеристика договірних відносин у сфері роздрібної купівлі-продажу / Д.Ю. Вусатий // Вісник Харківського національного університету внутрішніх справ. - 2013. - № 4. -
С. 163-170.

14. Горбунова Л.М. Договір дарування / Л.М. Горбунова та ін. - К.: Поліграф-Експрес, 2006. - 35 с.

15. Демченко Н.С. Договір купівлі-продажу об’єктів приватизації (за матеріалами практики України): автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / Н.С. Демченко. – К., 1999. – 20 с.

16. Деревнін В.С. Цивільно-правові положення товарної біржі за законодавством України: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / В.С. Деревнін. – Одеса, 2010. – 17 с.

17. Дерев’янко Б.В. Відмежування договору міжнародної куплі-продажу від інших договорів / Б.В. Дерев’янко // Вісник Інституту економіко-правових досліджень НАН України. - 2010. - № 1 (1). - С. 53-57.

18. Дзюбенко О.Л. Загальна характеристика договору роздрібної купівлі-продажу та його різновидів / О.Л. Дзюбенко // Форум права. - 2013. - №1. -
С. 256-261 [Електронний ресурс]. – Режим доступу до документа: http://archive.nbuv.gov.ua/e-journals/FP/2013-1/13doltir.pdf.

19. Довбиш В.А. Зовнішньоекономічний договір (контракт) купівлі-продажу: правове регулювання: монографія / В.А. Довбиш, І.І. Світлак. - Вінниця: Вінницький національний технічний університет, 2013. - 247 с.

20. Дудніченко О.В. Розробка пропозицій щодо вдосконалення розвитку ринку деривативів України / О.В. Дудніченко // Управління розвитком. - 2013. - № 13. - С. 28-30.

21. Ісаєв А.М. Договір дарування за цивільним кодексом України: автореф. дис... канд. юрид. наук: 12.00.03 / А.М. Ісаєв. - Харків, 2009. - 19 с.

22. Косінов С.А. Теоретичні проблеми захисту прав споживачів в Україні за договором купівлі-продажу: автореф. дис... канд. юрид.
наук: 12.00.03 / С.А. Косінов. - Х., 1999. - 19 с.

23. Кочержук К.І. Договір купівлі-продажу земельної ділянки: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 /
К.І. Кочержук. – К., 2009. – 19 с.

24. Литвин А.Ю. Механізми державного регулювання роздрібної торгівлі в Україні: автореф. дис... канд. наук з держ. упр.: 24.00.05 /
А.Ю. Литвин. - Донецьк, 2003. - 19 с.

25. Мамченко Ю.А. Визначення умови про перехід права власності у договорі купівлі-продажу / Ю.А. Мамченко / Часопис Національного університету «Острозька академія». – 2011. - № 1 (3). – С. 1-9.

26. Маріц Д.О. Гарантійні строки (терміни) у договорах роздрібної купівлі-продажу / Д.О. Маріц // Науковий вісник Львівського державного університету внутрішніх справ. - 2011. - № 2. - С. 128-138.

27. Маріц Д.О. Строки і терміни у договорах про реалізацію майна: монографія / Д.О. Маріц. - К.: Дакор, 2013. - 203 c.

28. Немченко С.С. Договір постачання електричної енергії через приєднану мережу за цивільним законодавством України: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / С.С. Немченко. – К., 2010. – 20 с.

29. Самчук-Колодяжна З. Особливості укладання договору купівлі-продажу цінних паперів: теоретичний аспект / З. Самчук-Колодяжна // Історико-правовий часопис. – Луцьк, 2013. − № 1. − С. 69-73.

30. Сергієнко В.В. Правове регулювання договорів та поставку нафти: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 /
В.В. Сергієнко. – Харків, 2001. – 20 с.

31. Турчак І.О. Правове регулювання договорів поставки в умовах ринкових реформ в Україні: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / І.О. Турчак. – Одеса, 2009. – 19 с.

32. Онищук К.М. Нотаріальне освідчення договору дарування /
К.М. Онищук // Матеріали Міжнародної науокво-практичної конференції [«Актуальні проблеми реформування сучасного законодавства»] (Дніпропетровськ, 23-24 травня 2014 р.) / Молодий вчений. – Херсон: Гельветика, 2014. – С. 28-31.

33. Осетинська Г.А. Захист прав споживачів: проблеми розвитку законодавства України: монографія / Г.А. Осетинська. – К.: Інститут законодавчих передбачень і правової експертизи, Науково-дослідний інститут приватного права і підприємництва. - 2002. – 128 с.

34. Осетинська Г.А. Деякі аспекти вдосконалення законодавства про захист прав споживачів / Г.А. Осетинська // Науковий вісник Чернівецького університету. – 2001. - № 121. - С. 54-57.

35. Осетинська Г.А. Відповідальність за порушення законодавства про захист прав споживачів у сфері надання послуг / Г.А. Осетинська // Часопис Київського університету права. Український науково-теоретичний часопис. - 2003. - № 3. - С. 51-57.

36. Осетинська Г.А. Деякі проблеми відповідальності за завдання моральної шкоди споживачам у сфері надання послуг / Г.А. Осетинська // Юридична Україна. - 2004. - № 12. - С. 52-57.

37. Осетинська Г.А. Проблеми визначення елементів механізму захисту прав та законних інтересів споживачів у сфері надання послуг /
Г.А. Осетинська // Вісник господарського судочинства. – 2005. - № 1. – С. 265-269.

38. Осетинська Г.А. Цивільно-правовий захист прав споживачів за законодавством України: автореф. дис. на здобуття наук. ступеня канд. юрид. наук: спец. 12.00.03 / Г.А. Осетинська. – К., 2006. – 20 с.

39. Простибоженко О. Договір міни / О. Простибоженко. - К.:
Фурса С.Я., 2005. - 124 c.

40. Прядко О. С. Щодо питання правового регулювання роздрібної купівлі-продажу в Україні / О. С. Прядко // Держава і право. - 2004. - № 24. -
С. 329-337.

41. Пульнєва О.С. Договір дарування / О. С. Пульнєва та ін. - К.:
Фурса С.Я., 2005. - 52 с.

42. Сліпченко С.О. Правова характеристика договору дарування речей та його місце в системі цивільного законодавства України / С.О. Сліпченко // Право і безпека. - 2004. - № 2. - С. 174-177.

43. Утєхін І. Складові виконання договору купівлі-продажу /
І. Утєхін // Юридична Україна. - 2011. - № 1. - С. 52-55.

44. Черняк О.Ю. Цивільно-правовий статус споживача у контексті адаптації законодавства України до законодавства Європейського Союзу: автореф. дис.... канд. юрид. наук: 12.00.03 / О.Ю. Черняк. - К., 2011. - 19 с.

Семінарське заняття № 4





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 566 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.021 с)...