Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Зміни приголосних при додаванні суфіксів -ський, -ство



Початковий звук с суфіксів -ський і -ство взаємодіє з усіма дзвінкими й глухими приголосними, крім губних.

З приголосними, які становлять ряди чергувань задньоротовий — піднебінний — зубний, звук с зливається (це позначається й на письмі):

г, з, ж + с = з: Пра г а — пра зь кий, Кавка з — кавка зь кий, Збара ж — збара зь кий, убо г ий — убо з тво;

к, ц, ч + с = ц: коза к — коза ць кий, купе ць — купе ць кий, Бахма ч — бахма ць кий, тка ч — тка ц тво.

х, с, ш + с = с: че х — че сь кий, Оде с а — оде сь кий, Сива ш — сива сь кий, товари ш — товари с тво.

ґ, дˆз, дˆж + с = дˆз: Ло дзь — ло дзь кий, Добру дж а — добру дзь кий.

Винятки, принаймні на письмі, становлять прикметники, утворені від іншомовних власних назв: бас ксь кий, ла-ман шсь кий, ме кксь кий. Це робиться для того, щоб легше було впізнати в прикметникові іншомовну, незвичну для нас власну назву.

З зубними приголосними д і т звук с у вимові так само зливається, набуваючи деяких їхніх ознак, але на письмі це не позначаємо:

д + с = [ дˆз ]: заво д — заво дсь кий [заводˆз΄ки́й], лю д и — лю дс тво [л΄у́дˆзтво];

т + с = [ ц ]: солда т — солда тсь кий [солда́ц΄кий], бра т — бра тс тво [бра́цтво].

Якщо твірна основа закінчується на к після приголосного, то при додаванні суфікса - ський цей звук випадає — відбувається спрощення в групі приголосних (це відбивається й на письмі): П’ятихат к и — п’ятихатський, Знам’ян к а — знам’янський, Чукот к а — чукотський.

Перевірте себе. Утворіть за допомогою суфікса -ський прикметники і запишіть їх у три колонки: 1) на -зький; 2) на -цький; 3) на -ський після голосного. Прикметників, у яких -ський стоїть після приголосного, не виписуйте.

Стужиця, Здвиж, печеніг, Бахмач, Свеса, Калуш, Карпати, Смига, Омельник, Звенигород, Агадес, Волноваха, Запоріжжя, Клуж, Овруч, Камчатка, Авас, Сиваш, Токмак, Воронеж, Устилуг, Чукотка, Атлас, Ялпуг, Гнилиця, Підбуж, Світязь, Вільнюс, дивак.

Ключ. З других букв має скластися вислів В.Шекспіра.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1611 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...