Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Група геометричних перетворень та її підгрупи



Розглянемо множину елементів довільної природи та вважатимемо, що на ній задана бінарна операція, тобто правило, за яким кожним двом елементам цієї множини поставлено у відповідність єдиний елемент цієї ж множини. Позначимо дану операцію символом .

Пару називають групою, якщо:

1) бінарна операція асоціативна, тобто для довільних елементів виконується рівність ,

2) існує елемент такий, що для довільного виконується умова (елемент у цьому випадку називають нейтральним),

3) для довільного у множині знайдеться елемент такий, що (елемент називають симетричним до та позначають ).

Нехай - деяка підмножина множини та є групою. Тоді її називають підгрупою групи .

Теорема. Для того, щоб група була підгрупою групи необхідно та достатньо, щоб виконувалися такі умови: 1) для довільних елементів елемент належить підмножині , 2) для довільного елемента симетричний до нього елемент теж належить множині .

Дальше ми побачимо важливість понять групи та підгрупи в геометрії, але спочатку зупинимось на деяких нових означеннях, які стосуються теорії геометричних перетворень.

Оскільки перетворення площини є взаємно однозначним відображенням, то поряд із кожним перетворенням , яке різним точкам площини ставить у відповідність їх різні образи, можна розглядати інше відображення, яке кожному образу ставить у відповідність його прообраз. Очевидно, що це відображення теж є перетворенням площини.

Таке перетворення називають оберненим до та позначають . Таким чином, якщо , то . Відмітимо, що серед наведених вище прикладів оберненим до паралельного перенесення на вектор є паралельне перенесення на вектор - , тобто , а перетворенням, оберненим до повороту навколо точки на кут є поворот навколо даної точки на кут - : . Нескладно переконатися також у тому, що , .

Розглянемо множину всіх перетворень площини та візьмемо з неї два довільні перетворення та . Нехай при перетворенні точка відображається у точку , а при перетворенні точка переходить у точку . Відображення, при якому точці ставиться у відповідність точка теж є перетворення площини, оскільки при кожному із виконаних перетвореннях та різні точки переходять у різні.

Одержане перетворення, яке ми позначимо через , називають композицією перетворень та і записують у виді . Отже, згідно із введеним означенням,

.

Покажемо, що пара , тобто множина всіх перетворень площини із введеною на ній бінарною операцією (композицією перетворень), утворює групу. Для доведення зауважимо, що для трьох довільних перетворень виконується рівність

. (1)

Справді, згідно з означенням композиції перетворень

.

Аналогічно

,

що завершує доведення рівності (1).

У ролі нейтрального елемента виступає тотожне перетворення , оскільки очевидно, що для довільного перетворення виконується рівність . На завершення доведення зауважимо, що, як було відмічено вище, для довільного перетворення існує обернене перетворення , яке у множині виконує роль оберненого (симетричного) елемента, оскільки .

Групу називають групою геометричнихперетворень.

Зауваження. Покажемо дещо інше за формою запису, але по суті аналогічне до розглянутого вище доведення рівності (1). Нехай , , (рис. 4).

Тоді , , тому і , що потрібно було довести.

Наведемо приклади підгруп групи геометричних перетворень.

1). Розглянемо множину всіх паралельних перенесень. Нехай при перетворенні точка переходить в точку , а при перетворенні точка переходить в точку , тобто , . Тоді, оскільки , то , тобто композиція двох розглянутих паралельних перенесень є паралельне перенесення. Як було сказано вище, оберненим до паралельного перенесення на вектор є паралельне перенесення на вектор - , тобто . Тому множина всіх паралельних перенесень утворює підгрупу групи геометричних перетворень.

2). Розглянемо множину всіх поворотів навколо фіксованої точки . Нехай при повороті точка переходить в точку , а при повороті точка переходить в точку . Тоді, оскільки і , то

, тобто композиція двох поворотів із спільним центром є поворот навколо даного центра. Перетворенням, оберненим до повороту навколо точки на кут є поворот навколо даної точки на кут - : . Отже, множина всіх поворотів навколо фіксованого центра теж утворює підгрупу групи геометричних перетворень.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 901 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...