Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Алгоритм пошуку несправностей



Основні несправності в ТА і способи їх усунення наведені в таблиці.

Характер несправності Ймовірна причина Спосіб відшукування несправності
Не набирається номер, СС не переривається 1. Пробитий один або обидва транзистора в імпульсному ключі   2. Пробитий транзистор імпульсного ключа і вихід ІК мікросхеми.     3. Пробитий захисний стабілітрон.   4. Пробитий діод моста. Якщо при спробі набору номера в трубці чути тріск, відповідно пробитий один або обидва ключових транзистори імпульсного ключа. Якщо тріск при наборі не прослуховуються і напруга в точці КТ1 рівна нулю — це свідчить про вихід з ладу мікросхеми, але при цьому необхідно впевнитись про справність імпульсного ключа. Для перевірки останнього підключіть базу першого транзистора на землю. Якщо один з транзисторів пробитий напруга в лінії зміниться не значно. Справні транзистори при цьому закриються, в результаті чого І напруга на лінії підніметься до 60 В. Якщо розмовний вузол при підключенні бази першого ключового транзистора на землю відключається (пропадає гудок), але при цьому напруга в лінії буде менша 60В - це свідчить про те, що пробитий захисний стабілітрон на напругу 100В, що встановлюється фірмами на виході діодного моста або один з діодів моста. Пробій діодного моста легко визначити не випаюючи його з схеми. Для цього достатньо поміняти місцями клеми підключення телефона до лінії, так при цьому зворотну напругу буде тримати друга пара діодів мосту. Слід відмітити діоди моста виходять з ладу дуже рідко.
Телефон не працює, нема СС. 1. Пробитий вихід ІК мікросхеми.   2. Нема контакту в колі від клем підключення телефона до лінії. Необхідно перевірити напругу на вході ключових транзисторів (точка КТ1) і вході ІК мікросхеми (точка КТЗ). Якщо напруга в точці КТ1 близька до 60В, а в точці КТЗ близька до нуля, відповідно транзистори закриті потенціалом корпусу, що поступає через пробитий вихід ІК мікросхеми. Впевнитись в цьому можна відпаявши вихід ІК мікросхеми або перерізавши доріжку печатної плати, що веде до бази першого транзистора імпульсного ключа. В результаті чого при несправній мікросхемі розмовний вузол підключиться до лінії (з'явиться гудок). Якщо напруга на входах ключових транзисторів відсутня, необхідно перевірити коло від клем підключення лінії до транзисторів імпульсного ключа. Особливу увагу необхідно звернути на мікроперемикач.
При наборі номеру виникає переривання після першого імпульсу. 1. Несправний фільтруючий конденсатор схеми живлення ІС. Виміряти напругу на виводі живлення мікросхеми. Вона має бути в межах +/-1В від номінального значення. Якщо при відключенні телефона від лінії напруга на фільтруючому конденсаторі зразу падає до нуля, конденсатор несправний.
При наборі номеру набираються не всі цифри. 1. Обрив в шлейфі, що з'єднує плату мікросхеми з платою клавіатури. 2.Несправна ІМС Перевірити шлейф, що з'єднує плату мікросхеми з платою клавіатури. Якщо шлейф справний і плати не мають механічних пошкоджень, тоді несправна мікросхема.
При одноразовому натисканні кнопки однієї з цифр, в лінію поступає декілька серій імпульсів. 1. Забруднення контактної площадки клавіатури.     Протерти контактні площадки клавіатури спиртом і прочистити кісточкою поверхню кнопок.
Нема сигналу виклику. 1.Обрив кола схеми прийому індукторного виклику. 2.Вийшов з ладу транзистор або мікросхема мультивібратора. 3.Несправний п’єзоелектричний вимірювач Закоротити вмикач схеми дзвінка і розділюючий конденсатор, при цьому пєзовипромінювач повинен видати тональний сигнал. Якщо сигналу нема перевірити параметри транзистора або мікросхеми ВУ, а також справність п'єзоелектричного вимірювача.
Вас не чує абонент. 1.Несправний мікрофон 2.Обрив кола схеми мікрофонного підсилювача. 3.Відсутність напруги живлення електретного мікрофона. Якщо при торканні викруткою або пінцетом виводу мікрофону (зі сторони розділяючого конденсатора) в трубці телефону чути щолчки, то мікрофон несправний. В протилежному випадку перевірити коло проходження сигналу мікрофону. В електретного мікрофону перевірити живлення на додатному виводі (воно повинно бути 1-1.5В)
В динамічній головці чути фон, що підсилюється при закриванні рукою мікрофона.   1. Акустичний зв'язок мікрофона і динамічної головки.   Акустичний зв'язок усувається амортизацієюмікрофону і динамічної головки від корпусу трубки при допомозі пористої резини або поролону.

Питання вихідного контролю:

1 Для чого призначені ЕТА?

2 Які основні пристрої ЕТА ви знаєте?

3 Опишіть пристрій захисту від перенапруг і забезпечення незалежної плюсової

полярності

4 Опишіть пристрій перемикач режиму

5 Опишіть тонально-викликний пристрій (ТВП)

6 Опишіть пристрій живлення схеми керування

7 Опишіть пристрій розмовного тракту

8 Опишіть пристрій електронного номеронабирача

9 Опишіть клавіатуру ЕТА

Лекція №6 Мікросхема КР1008ВЖ1.

Опис, корпус, структурна схема, призначення виводів, часова діаграма, типові робочі характеристики

Мікросхема КР1008ВЖ1 - електронний номеронабирач з внутрішньою пам'яттю на 22 цифри. Схема дозволяє змінювати тривалість міжцифрової паузи і значення імпульсного коефіцієнта. Призначена для роботи в кнопкових телефонних апаратах з імпульсним набором номера. Прилад виконаний по КМОП технології. Корпус типу 210А.22-3.

Опис роботи КР1008ВЖ1:

При подачі напруги живлення схема початкової установки приводить усі тригери в початковий стан, після чого формує сигнал, що відключає тактовий генератор.При натисненні на одну з клавіш клавіатури включається тактовий генератор і формувач імпульсів опитування клавіатури формує на виходах 19,20,21 послідовностей імпульсів з частотою 200 Гц і щільністю 3. Ці послідовності зcуненні по фазі один відносно одного. При натисненні клавіші одна з послідовностей поступає на відповідний вхід мікросхеми (22,1,2,5) перетвориться в двійковий код, який поступає в ОЗП (оперативно-запамятовуючий пристрій). Схема усунення надійності контакту аналізує істинність натиснення клавіші і дає дозвіл на формування на виводі 4 пучка імпульсів частотою 2,4 кГц і тривалістю 50 мс - звукового підтвердження натиснення клавіші. При правдивому натисненні формується сигнал дозволу перетворення і дозволяється запис двійкового коду цифри в ОЗП. Одночасно спрацьовує схема управління кодоперетворювача і кодоперетворювач перетворить код, що поступає з схеми вибору міжцифрової паузи, в часовий інтервал, відповідну тривалість міжцифрової паузи. Після закінчення цього інтервалу в схемі управління кодоперетворювачем формується сигнал дозволу прочитування з ОЗП коду набраного числа. Код числа поступає в кодоперетворювач і також перетвориться в часовий інтервал. На час цього інтервалу знімається утримання з тригерів формування сигналу "Імпульсний ключ", і на виході 12 з'являється послідовність імпульсів частотою 10 Гц. Щільніість їх відповідає двійковому коду, що поступає з схеми вибору імпульсного коефіцієнта. Кількість імпульсів відповідає номеру натиснутої клавіші. Після обробки набраної цифри генератор відключається.

Інтегральна схема приводиться в початковий стан натисненням клавіші "#" (відбій) або подачею на вхід 15 напруги високого рівня. Через вивід 3 (U2) здійснюється підживлення ОЗП в черговому режимі (трубка покладена).

Інтегральна схема забезпечує можливість подвійного використання клавіші "*". Якщо клавіша "*" натиснута відразу після підняття трубки або сигналу "відбій", то здійснюється автоматичний набір останнього номера (функція повтор). Якщо клавіша "*" натиснута відразу після цифрової клавіші, то здійснюється функція "програмуюча пауза". При разовому натисненні міжцифрова пауза буде збільшена на 2,6 с. ОЗП дозволяє записувати і зберігати 22 набраних цифри. Можливе число записуваних цифр скорочується на число записуваних пауз.

При включенні мікросхеми слід спочатку подати напругу живлення, потім вхідну напругу, потім живлення на пристрої, підключені до виходів мікросхеми (якщо це живлення окремо). Виключення проводиться в зворотному порядку.

При формуванні режиму "відбій за допомогою зняття напруги живлення U1, вивід 6 необхідно з’єднати з виводом 17.

Програмування величини міжцифрової паузи:

з'єднати вивід 14 Величина міжцифрової паузи, мс
з виводом 8  
з виводом 6  
з виводом 17  

Програмування величини імпульсного коефіцієнта:

З'єднати вивід 13 Величина імпульсного коефіцієнта
з виводом 8 2,3
з виводом 6 2,0
з виводом 17 1,5
з виводом 9 1,0

Корпус КР1008ВЖ1


Призначення виводів КР1008ВЖ1

1 - Клавіатурний вхід Y1;
2 - Клавіатурний вхід Y2;
3 – Напруга живлення U2;
4 - Звукове підтвердження натискування клавіші TON;
5 - Клавіатурний вхід Y3;
6 - Напруга живлення U1;
7,8,9 - Виводи для підключення RC - кола генератора;
10 - Вихід міжцифрової паузи IDP;
11 - Вихід "ключ підживлення" KS;
12 - Вихід імпульсного ключа NSI;
13 - Вхід вибору імпульсного коефіцієнта M/S;
14 - Вхід вибору міжцифрової паузи IPS;
15 - Вхід "Відбій" (важільний перемикач) HS;
16 - Вихід розмовного ключа NSA1;
17 - Земля GND;
18 - Вихід розмовного ключа NSA2;
19 - Клавіатурний вихід X0;
20 - Клавіатурний вихід X1;
21 - Клавіатурний вихід X2;
22 - Клавіатурний вхід Y0;

Структурна схема

Часова діаграма

Типові робочі характеристики

Схема застосуванняя


Электричні параметри

  Вхідний струм низького рівня (IIL)при U1 = 5 В, UIL = 0 В, UIH= 5 В вивід 15 вивід 7 -0,2 мкА -0,05 мкА
  Вхідний струм високого рівня (IIH)при U1 = 5 В, UIL = 0 В, UIH= 5 В вивід 15 вивід 7 0,2 мкА 0,05 мкА
  Вихідной струм низького рівня (IOL) виводи 9,19,20,21 при U1 = 5 В, Uo=0,5 В, UIL = 0 В, UIH= 5 В виводи 4,10,11,18 при U1 = 2,5 В, Uo=1 В, UIL = 0 В, UIH= 2,5 В виводи 12,16 при U1 = 2,5 В, Uo=1 В, UIL = 0 В, UIH= 2,5 В вивід 8 при U1 = 2,5 В, Uo=1 В, UIL = 0 В, UIH= 2,5 В 0,3 мА 0,75 мА 1,5 мА 0,3 мА
  Вихідний струм високого рівня (IOH) вивод 9 при U1 = 5 В, Uo=4,5 В, UIL = 0 В, UIH= 2,5 В виводи 19,20,21 при U1 = 5 В, Uo=4,5 В, UIL = 0 В, UIH= 2,5 В виводи 4,10,11,18 при U1 = 2,5 В, Uo=1 В, UIL = 0 В, UIH= 2,5 В виводи 12,16 при U1 = 2,5 В, Uo=1 В, UIL = 0 В, UIH= 2,5 В вивід 8 при U1 = 2,5 В, Uo=1 В, UIL = 0 В, UIH= 2,5 В -0,15 мА -0,28 мА -0,7 мА -1,3 мА -0,15 мА
  Струм споживання при U1 = 5,0 В вивід 3 (ICC1) вивід 6 (ICC2) 2,0 мкА 60 мкА
  Струм споживання в динамічному режимі (вивід 6) ICCAV при U1 = 5,0 В 130 мкА
  Сумарна протяжність замикання і розмикання (tH) 100 мс
  Протяжність міжцифрової паузи tW (tN) 640;740;840 мс
  Імпульсний коефіцієнт (відношення розмикання до часу замикання) K(M/S) 70/30;66/33;50/50 мс/мс
  Протяжність високого рівня на виході IDP tN 400;700;800 мс
  Протяжність програмованої міжцифрової паузи tID 1100 мс
  Протяжність сигналу TON tT 50...100 мс
  Час рочаткової установки tPS 20 мс

Гранично допустимі режими експлуатації

  Напруга живлення U1, U2 2,5...5.0 В
  Вхідна напруга низького рівня UIL 0...0.5 В
  Вхідна напруга високого рівня UIH U1-0,4...U1 В
  Допустиме значення електростатичного потенціалу 100 В
  Робочий діапазон температур TA = -10...70 ° C
  Гранична температура середовища = -45...85 ° C
  Температура припою (час пайки 3 с) не болше 280 ° C
  Опір контактів клавіатури не болше 5 кОм

Зарубежніе аналоги

Прототипом КР1008ВЖ1 являється AY-5-9151A, виробник General Instrument

Література

Интегральные микросхемы: Микросхемы для телефонии. Выпуск 1 - М.:ДОДЭКА, 1994г.,256 с. - ISBN-5-87835-003-3

Отечественные микросхемы и зарубежные аналоги Справочник. Перельман Б.Л.,Шевелев В.И. "НТЦ Микротех", 1998г.,376 с. - ISBN-5-85823-006-7

Питання вихідного контролю:

1 Що таке ІМС?

2 Призначення виводів: X0-X4 в ІС НН ЕТА

3 Призначення виводів: Y0-Y7 в ІС НН ЕТА

4 Призначення виводів: NSI в ІС НН ЕТА

5 Призначення виводів: NSA в ІС НН ЕТА

6 Призначення виводів: OSC1 в ІС НН ЕТА

7 Призначення виводів: OSC2 в ІС НН ЕТА

8 Призначення виводів: OVS в ІС НН ЕТА

9 Призначення виводів: U1 в ІС НН ЕТА

10 Призначення виводів: U2 в ІС НН ЕТА

11 Призначення виводів: RC в ІС НН ЕТА

12 Призначення виводів: R в ІС НН ЕТА

13 Призначення виводів: C в ІС НН ЕТА

14 Призначення виводів: OV в ІС НН ЕТА

15 Призначення виводів: LC1 в ІС НН ЕТА

16 Призначення виводів: LC2 в ІС НН ЕТА

17 Призначення виводів: M/S в ІС НН ЕТА

Тема 2.3 Електронні телефонні апарати. Вивчення роботи телефонних апаратів фірми DAEWOO

Лекція №7 Робота викличного пристрою телефонного апарата Daewoo

Лекція №8 Робота електронного номеронабирача телефонного апарата Daewoo

Лекція №9 Робота розмовного тракту телефонного апарата Daewoo

Лекція №10 Робота імпульсного ключа телефонного апарата Daewoo

Лекція №11 Робота схеми відбою, каскаду блокування розмовного тракту телефонного апарата Daewoo

План:

1. Осовні пристрої телефонного апарата Daewoo DU-2420

2. Робота викличного пристрою телефонного аппарата

3. Робота електронного номеронабирача телефонного аппарата

4. Робота розмовного тракту телефонного аппарата

5. Робота імпульсного ключа телефонного апарата

6. Робота схеми відбою телефонного апарата

7. Робота схеми каскаду блокування розмовного тракту телефонного апарата

Принципова схема телефонного апарата Daewoo DU-2420". (рис. 1) містить наступні основні пристрої:

Схему захисту від перенапруг та забезпечення плюсової полярності

живлення ЕТА

  • Тонального -викличний пристрій на основімікросхеми (ТВП) IC2 типу НА31002Р;
  • Електронний номеронабирач (ЕНН) на основімікросхеми IC1 типу НМ9102С;
  • Розмовний пристрій на основімікросхеми IC3 типу ТЕА1062;
  • Імпульсний ключ (ІК) на транзисторах Q1, Q2;
  • Каскад блокування розмовного тракту на транзисторі Q4;
  • Схему відбою на транзисторі Q3.
  • Клавіатура розмірністю 3х5

В апараті використовується тонально-імпульсний номеронабирач НМ9102C (IC1) з запам’ятовуванням останього набранного номера.

Призначення виводів мікросхеми НМ9102С:

1, 2, 3, 4 - У0, У1, У2, У3 - лінійки тастатури;

5 - HS - вхід відбою;
6 - M/S - вибір імпульсного коефіцієнту при імпульсному режимі набору

номера;
7 - MODE - вибір режиму набору номера (імпульсний чи тональний);
8,9 - OSC1, OSC2 – під”єднання кварцевого резонатора;

10 - U - напруга живлення;
11 - OV - загальний провід живлення;
12 - TONE - вихід сигналу DTMF;
13 - NSA - вихід розмовного ключа (сигнал блокування);
14 - HSi - вихід імпульсного ключа;
15,16,17,18 - Х0, Х1, Х2, Х3 - стовпчики тастатури.

В тактовому генераторі мікросхеми використовується п’єзокерамічний резонатор Х1 на частоту 3,58 МГц.

Перемикач SW2 MODE переводить ЕНН в імпульсний режим набору в положенні Р або в частотний режим набору - в стані Т.

При перемиканні SW1 (НООК) в положення ON (трубка піднята) на вив. 14 мікросхеми IC1 формується високий рівень, відкривачий імпульсний ключ (транзистори Q1, Q2). Індикатор IN USE світиться, в трубці чути відповідь АТС (готовність станції).

Під час імпульсного набору на вив. 14 мікросхеми IC1 формується низький рівень, ІК переходить в закритий стан, опір лінії збільшується, що приймаеться АТС як набір номеру. Індикатор IN USE миготить в такт з набором. При наборі номеру напруга живлення подається на мікросхему по колу R28 D13.

Одночасно з набором номеру на вив. 13 мікросхеми формується сигнал блокування, діючий на ключовий транзистор Q4, який відключає мікросхему мовного тракту IC3. під часнабору номера.

При покладенній трубці (перемикач SW1 находиться в положенні OFF) через резистор R18 поступає понижена напруга живлення ОЗП мікросхеми IC1 з метою зберігання останього набраного номеру.

Каскад на транзисторі Q3 реалізує функцію відбою при покладенній трубці і підготовлює мікросхему IC1 для набору номеру при наступним поднятті трубки.

Клавіатура телефонного апарату являє собою стандартну тастатуру 3 x 4 і три додаткових кнопки:

MUTE - блокування розмовного тракту під час розмови;
REDIAL - повторний набір останього набранного номеру;
FLASH - розрив шлейфу, що еквівалентно короткочасному покладенні трубки на телефонний апарат.

Позначення і нумерація елементів принципової схеми відповідає маркуванню фірмової плати телефонного апарату (рис. 2).

Варистор ZRN1, включений паралельно лінії АТС, захищає елементи апарата від перенапруги.

Конденсатор С14 подавлює високочастотні імпульсні завади на вході апарату.

В режиме виклику сигнал АТС (індуктор 95 В 25 Гц) проходить по електричному колі через

резистор R21, призначення якого – зменшення напруги сигналу виклику і конденсатор С15 (рздільний, який розділяє постійне живлення ЕТА -60В та зміну напругу виклику 95В 25 Гц) на діодний міст D2-D5.

Випрямлена напруга виклику обмежується стабілітроном ZD5 на рівні 27 В і подається на мікросхему IC2, яка являє собою формувач двохтонального викликного сигналу.

Конденсатор С36 - фільтр в колі живлення мікросхеми викличного пристрою.

З виходу мікросхеми сигнал подається на перемикач гучності викликного сигналу SW3 (RINGER), який має два положення: L - низький рівень гучності і Н - високий рівень гучності.

Навантаженням мікросхеми ТВП служить (BUZZER), захищений від перенапруги стабілітроном SD3.

Резистор R23, конденсатор С16 - елементи формування низького тону ТВП.

Резистор R24, конденсатор С17 – частотно-задаючі елементи переключення генератора ТВУ.

Післе поднятя трубки сигнал АТС проходить через діодний міст D6-D9, перемикач SW1 (НООК) і імпульсний ключ Q1 на вхід розмовного тракту (вив. 1 мікросхеми IC3).

Мікросхема ТЕА1062 має складну будову з використанням пристроїв, перемикання вхід/вихід розмовним сигналом.

Призначення виводів мікросхеми ТЕА1062:

1- LN - лінійний вхід (+);
2, 3 - GAS1, GAS2 - встановлення підсилення підсилювача передачі;
4, 5 - QR, GAR - виходи підсилювача прийому;
6,7 - MIC-, MIC+ - входи мікрофонного підсилювача;
8 - STAB - внутрішній стабілізатор струму;
9 - VEE – загальний вивід лінійного входу;
10 - iR - вхід підсилювача прийому;
II - DTMF - вхід сигналу частотного набору з ЕНН;
12 - MUTE - вхід сигналу блокування розмовного тракту;
13 - Vcc - напруга живлення;
14 - REG - стабілізатор живлення;
15 - AGC - вхід схеми АРП;
16 - SLPE - встановлення напруги на інших елементах схеми.

Стабілітрон ZD1 захищає від перенапруги по входу мікросхеми IC3;

ZD2 - обмежує напругу живлення мікросхеми IC3.

Варистор ZRN2 захищає кола телефонного апарату після підняття трубки.

Рис. 2 Позначення і нумерація елементів принципової схеми

Можливі пошкодження ТА і методи їх усунення

Відсутній сигнал виклику

Необхідно виконати:

  • Перевірити напругу живлення мікросхеми IC2 на її вив. 5 в режимі виклику. Вона повина бути рівною близько 27 В. При порушені режиму живлення перевірити справність елементів R21, C15, D2-D5, ZD5, СЗ6.
  • Перевірити справність перемикача SW3 (якість пайки), стабілітрона SD3, резистора R25, п”єзовипромінювача.
  • Перевірити справність мікросхеми НА3102Р методом заміни.

Відсутній сигнал АТС при піднятій трубці

Необхідно виконати:

  • Перевірити справність транзисторів ІК Q1, Q2.
  • Впевнитись в наявності напруги живлення на вив. 10 мікросхеми IC1.
  • Поміряти напругу на вив. 14 мікросхеми IC1. При відсутності високого рівня мікросхему необходноо замінити.
  • Перевірити справність транзистора Q4. При необхідності його замінити.
  • Перевірити справність телефонного капсюля, конденсатора С21.

Перевірити справність мікросхеми IC3 (заміною).

Відсутній набір номеру, безперервний сигнал АТС

Необхідно виконати:

  • Переконатися в справності транзисторів ІК Q1, Q2.
  • Перевірити справність кола живлення мікросхеми IC1 (вив. 10).

Рис. 1 Принципова схема пристрою ТА (модель - "Daewoo DU-2420").

Відсутній набір номеру, безперервний сигнал АТС

Необхідно виконати:

  • Переконатися в справності транзисторів ІК Q1, Q2.
  • Перевірити справність кола живлення мікросхеми IC1 (вив. 10).
  • Перевірити наявність імпульсів набору номеру на вив. 14 мікросхеми IC1 при натисненні кнопок клавіатури. Якщо імпульси наявні, то мікросхема справна. При відсутності імпульсів мікросхему необхідно замінити.

Після набору номера - АТС "спрацьовує", чути безперервний сигнал

(готовність тнції)

Необхідно виконати:

Перевірити справність конденсатора С14 (можливе пониження ємності) і варистора ZRN1.

Вас не чує абонент

Необхідно виконати:

  • Порушене коло живлення мікрофону. Перевірити справність элементів R13, R41, C28.
  • Пошкоджений мікрофон. Заміняють його на зазделегідь справний.
  • Перевірити коло живлення мікросхеми IC3. При необхідності мікросхему замінити.

Заміна радіоелементів

В останній час в продажі появляються елементи для телефонії різних фірм виробників. Користуючись довідковою літературою, серед них можна знайти багато аналогів. Приводяться рекомендації по заміні зарубежних радіоелементов на вітчизняні.

Малопотужні діоди 1N414B можна замінити на вітчизняні КД521, КД522.

Випрялюючі діоди 1N4004 замінються на КД208, КД209.

Транзистор 2SA1015 замінюється на КТ3107, 2SC1815 - на КТ3102, MPSA42 - на КТ940 чи КТ503Е, KSP94 - на КТ3157А і т. д.

Мікросхему НА3102Р можна замінити на КР1436АП2, КР1059АП1. При цьому може виникнути необхідність підбору номіналів резисторів R23, R24 для отримання бажанного тону звучання і резисторів R20, R25 для отримання бажанної гучності викликного сигналу. Аналогом мікросхеми НМ9102С являеться електронний номеронабирач КР1008ВЖ16.

Питання вихідного контролю:

1 Для чого призначенний викличний пристрій ЕТА?

2 Напруга живлення на вході ЕТА при положеній і знятій м/т трубці.

3 Призначення та опис роботи схем ВП ЕТА вітчизняного та зарубіжного

виробництва

4 Як реалізованийпристрій ТВП ЕТА в ТА (модель - "Daewoo DU-2420")

5 Як реалізованийпристрій ТВП ЕТА в ТА (модель - "КХ-ТS2350"):

6 Призначення кожного елементу схеми та виводів ІМС ТВП ЕТА "Daewoo DU-2420")

7 Призначення кожного елементу схеми та виводів ІМС ТВП ЕТА КХ-

ТS2350"):

7 Для чого призначенний розмовний пристрій ЕТА

8 Призначення і електричне коло тракту передачі ЕТА

9 Призначення і електричне коло тракту передачі ЕТА

10 Технологія організації протимісцевої схеми в ЕТА.

11 Для чого призначенний пристрій ЕНН ЕТА

12 Напруга живлення ІМС ЕНН ЕТА

13 Амплітуда імпульсів набору номеру

14 Типові мікросхеми ЕНН.

15 Параметри імпульсів набору номеру ЕНН.

16 Призначення виводів ІС ЕНН і їх позначення в схемах.

17 Схеми підключення ІК в схемах ЕТА

18 Приклад по підключення конкретної цифри клавіатури до ІС ЕНН.

Лекція № 12 – Робота викличного пристрою ЕТА VEF Rita-201, Gunta-202, Inta-203.

Лекція №13 - Робота електронного номеронабирача ЕТА VEF Rita-201, Gunta-202, Inta-203.

Лекція №14 - Робота розмовного тракту ЕТА VEF Rita-201, Gunta-202, Inta-203.

Телефонні апарати VEF Rita-201, Gunta-202 і Inta-203 забезпечують виконання наступних функцій:

- набір номера будь-якої значності;

- кількаразовий повтор останнього набраного номера эначності не більше 22 цифр натисканням кнопки "*" ("повтор") після відбою з'єднання натисканням кнопки "#" ("відбій") або важільного перемикача;

- переривання набору номеру на будь-якому етапі набору й повторний набір номера заново;

- зберігання інформації останнього набраного номера протягом необмеженого часу при покладеній на апарат мікротелефонній трубці й наявності живлення в абонентській лінії АТС;

- можливість прослуховування акустичних сигналів АТС під час межсерийных пауз при наборі номера;

- можливість введення програмувальної паузи збільшеної тривалості між будь-якими двома сусідніми цифрами номера;
- регулювання рівня гучності викличного акустичного сигналу;

- включення апаратів за схемою "директор - секретар" і спарене включення через приставки з діодним поділом електричних кіл (без збереження інформації останнього набраного номера й можливості наступного набору натисканням кнопки "повтор").

Принципова електрична схема телефонних апаратів наведена на рис. 4.4.

Апарат складається з наступних функціональних вузлів:

- викличного обладнання на ІС КР1008ВЖ4 (D4);

- електронного номеронабирача на базі ІС КР1008ВЖ1 (D2) з контактами кнопок клавіатури;

- вузла живлення ІС ЕНН, що складаеться зі стабілітрона VD7, конденсатора фільтра З9 і стабілізатора струму VT2;

- імпульсного ключа на струмових ключах КР1014КТ1В (D2, D3);

- розмовного ключа на струмовому ключі КР1014КТ1В (D5);

- розмовного вузла на транзисторах VT1, VT3, VT4;

- контактів важільного перемикача S1 і розетки XT.

При покладеній на важіль телефонного апарата трубці контактна група S1 перебуває у вихідному за схемою положенні. До лінії АТС через контакт S1.1 підключене викличне обладнання. Через резистор R8 подається напруга на вузол живлення ІС ЕНН для підтримки напруги на вході живлення ОЗП ІС ЕНН (вивід 3) і забезпечення повтору останнього набраного номера. Розмовний ключ замкнений напругою логічного "0" на керуючому вході струмового ключа D5 (виводи 1 і 8).

Тонові ключі D2 і D3 і діоди VD4, VD5 являють собою діодний міст, оскільки при подачі на джерело (виводи 4 і 5) струмового ключа КР1014КТ1В негативного стосовно стоку (виводи 2, 3, 6 і 7) напруги, ключ поводиться як діод.

При знятті трубки з важеля апарата викличне обладнання відключається контактом S1.1 і на розмовну схему з виходу моста подається позитивна напруга лінії АТС. На виводах живлення ІС ЕНН (U1) через контакт S1.2 важільного перемикача подається напруга 3 В зі схеми живлення. Діод VD6 виключає розряд конденсатора фільтра З9 через зовнішні ланцюги. Напруга зарядженого конденсатора підтримує живлення мікросхеми номеронабирача під час набору номера. Струм стабілізатора струму VT2 задається резистором R13.

На виході NSI D1 (вивід 12) залишається напруга логічного "0", а на виході NSA (вивід 18) з'являється "високий" рівень, який відкриває розмовний ключ на D5, і до лінії підключається розмовний вузол. Розмовний вузол відповідає наведеному на мал. 3.37 розділу 3.5.

При натисканні на одну із кнопок клавіатури на виході NSA D1 з'являється "низький" рівень, який закриває розмовний ключ D5 і відключає розмовний вузол. Одночасно на керуючі входи струмових ключів D2, D3 з виходу NSI D1 надходять імпульси набору, "низький" рівень яких розмикає лінію на час 60 мс, а "високий" замикає лінію накоротко на час 40 мс. Кількість імпульсів відповідає натиснутій цифрі на клавіатурі номеронабирача. Напруга "високого" рівня на виході NSA з'являється тільки під час посилок імпульсів набору. Під час міжсерійної паузи на виході NSA є присутнім "високий" рівень, що дозволяє прослуховувати лінію в паузі між серіями імпульсів набору. Якщо відбудеться збій під час набору номера, то набір можна повторити відразу, не чекаючи його закінчення.

Стабілітрон VD9 захищає розмовний вузол від викидів напруги під час комутації розмовного ключа. Діод VD10 підвищує напруга живлення підсилювача приймання на 0,6 В щодо загальної точки. Змінним резистором R16 можна регулювати посилення мікрофонного підсилювача, а резистором R18 - глибину придушення місцевого ефекту.

Питання вихідного контролю:

1 Особливості роботи викличного пристрою ЕТА VEF Rita-201, Gunta-202, Inta-

203.

2 Особливості роботи електронного номеронабирача ЕТА VEF Rita-201, Gunta-





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1601 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.036 с)...