Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Побудова електронних ТА



Схеми електронних ТА зібрані на електронних компонентах.

На рис. 1 показана структурна схема ЕТА.

Рис. 1 – Структурна схема електронного ТА

Призначення основних вузлів ЕТА:

1. Пристрій захисту від перенапруг і забезпечення незалежної полярності виконує функцію захисту всіх пристроїв ТА від можливого попадання на абонентську лінію напруги мережі змінного струму 220 В або дії на АЛ високовольтних грозових розрядів. Реалізується ця функція за допомогою діодів, які включені зустрічно-паралельно, стабілітронів, варікапів, газових розрядників. Функцію забезпечення незалежної полярності живлення ТА від полярності проводів АЛ забезпечує діодний міст.

2. Перемикач режиму забезпечує підключення до АЛ тонально-викликного пристрою (режим очікування виклику або відбою) або розмовних пристроїв ТА (режими набору номера або розмови).

3. Тонально-викликний пристрій (ТВП) перетворює викликний сигнал, який поступає від АТС (змінний струм з частотою 17...50 Гц) в акустичний сигнал типу "трель". Цей сигнал зазвичай дво- або тричастотний. В деяких моделях сучасних ТА користувач може сам змінювати тональність викликного сигналу за допомогою спеціального перемикача.

4. Пристрій живлення схеми керування в режимі очікування виклику (відбою). Обмеження струму в АЛ в цьому режимі досягається включенням в коло високоомного (до 10 МОм) резистора або польового транзистора. Ця напруга забезпечує живлення схеми керування і пам'яті як на запрограмовані номери (якщо в даній схемі вони передбачені), так і на останній набраний номер.

5. Розмовний тракт забезпечує виконання таких функцій:

• перехід від двопровідної АЛ до чотирипровідної схеми ТА;

• перетворення звукових коливань в електричні на передачі (мікрофонне коло) і

зворотне перетворення на прийомі (телефонне коло)

6 Електронний номеронабирач для набору номера в імпульсному чи

тональному режимі

7. Клавіатура- набір клавішів (кнопок)

2.2 Електронні номеронабирачі

В електронних НН жорсткі вимоги до параметрів імпульсів набору. Частота імпульсів кодової посилки і міжцифрова пауза внормовані і близькі до оптимальних, що зменшує ймовірність помилок. Наявність оперативної пам'яті забезпечує повтор набраного номеру натисканням однієї клавіші, що зменшує ймовірність помилок при наборі номеру.

Час передачі кожної цифри номеру в ТА з електронним НН залишається тим же, що і у випадку з дисковим НН, але загальний час набору за рахунок зменшення міжцифрової паузи, помітно скорочується. Застосування електронного НН дає економію часу приблизно в 3,3 с на шість знаків номера, що скорочує зайнятість обладнання АТС приблизно на 20%.

Оскільки основними вихідними сигналами ЕНН являються сигнали, які керують роботою ІК і РК, то вони класифікуються по виду і особливостях даних сигналів.

По сигналах, що формуються виходами ІК різних мікросхем, ЕНН розділяються на дві групи, перша з яких формує імпульси набору від'ємної, а друга - додатньої полярності.

Сигнали, формовані виходами РК, діляться на три групи. Перша група - сигнали від'ємної полярності, які по тривалості дорівнюють періоду набору однієї цифри; друга - сигнал від'ємної полярності, які по тривалості дорівнюють періоду набору всіх цифр номера і третя - сигнал додатньої полярності на весь період набору. Ці відмінності не можна не враховувати при заміні мікросхем.

На діаграмах рис.2 наведені форми вихідних сигналів ІК і РК для різних груп мікросхем.

Рис.2 – Форми вихідних сигналів ІК і РК для різних груп мікросхем

Нижче наводяться короткі описи і загальноприйняті позначення для ряду найбільш популярних мікросхем ЕНН.

Скорочення, які прийняті в позначенні мікросхем:

Призначення виводів:

рис. 3 – 6 наведені цоколівки мікросхем вітчизняного і зарубіжного виробництва.

2.3 Призначення кнопок клавіатури в ТА з додатковими функціональними можливостями

Наведені схеми підключення клавіатури в ІС ЕНН з додатковими функціональними можливостями. Розглянемо призначення додаткових кнопок:

А, В, С і D - кнопки замовлення додаткових послуг на ЕАТС в частотному режимі набору номера.

M1, М2, МЗ і М4 - кнопки прямого доступу до додаткової пам'яті. Зазвичай на телефонах їх позначають як FIRE, POLICE, DOCTOR і SAVE.

FLASH - кнопка нормованого обриву лінії. При натисненні на цю кнопку на виході NSI мікросхеми номеронабирача з’являється низький рівень на час 600 мс. Фактично це кнопка “відбій”.

PAUSE - якщо ця кнопка натиснута після будь-якої цифрової кнопки, то по обробці цифри, яка відповідає цій кнопці, міжсерійна пауза буде збільшена на 3с.

REDIAL - кнопка повтору останнього набраного номера. Її потрібно натискати після зняття режиму “відбій”. Якщо вона натиснута під час набору номера після будь-якої цифрової кнопки, то буде виконана функція кнопки PAUSE.

SAVE - кнопка запису останнього набраного номера в додаткову пам'ять.

STORE - кнопка запису номера в додаткову пам'ять.

AUTO - кнопка виклику номера з додаткової пам'яті. На деяких ТА ця кнопка має позначення RECALL.

Р/т - кнопка перемикання в режим частотного (TONE) набору номера. Для повернення в режим імпульсного (PULSE) набору номера необхідно натиснути важільний перемикач або кнопку FLASHE.

Підключення клавіатури КР1008ВЖ16

– Підключення клавіатури

ІС НМ91650В і НТ9115В

Підключення клавіатури ІС СІС9145Е, VT9145 і W9145

Рис. 10 – Підключення клавіатури ІС НМ9112А і НМ9113А





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 674 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...