Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання до теми. При затвердженні правил внутрішнього трудового розпорядку ТОВ “Зоря” було запропоновано включити до переліку дисциплінарних стягнень такі: попередження;



Задача 1

При затвердженні правил внутрішнього трудового розпорядку ТОВ “Зоря” було запропоновано включити до переліку дисциплінарних стягнень такі: попередження; догана; позбавлення відпустки осіб, які здійснили прогули; штраф у розмірі до 150 грн. для осіб, які з’явилися на роботі у нетверезому стані; звільнення.

Чи правомірна така пропозиція? Ким розробляються правила внутрішнього трудового розпорядку?

Задача 2

Учитель-методист Гулак 18 вересня під час футбольного матчу перебував на трибуні стадіону і під час кожної невдалої атаки улюбленої команди привселюдно лаявся нецензурними словами. Про цей факт стало відомо дирекції школи, де він працював, і 25 вересня йому було оголошено догану «за аморальну поведінку у громадському місці».

Уважаючи, що з ним повелися незаконно, Гулак 30 вересня написав скаргу до голови райвідділу освіти та просив зняти догану, оскільки трудової дисципліни він не порушував.

У результаті тривалої перевірки фактів, за скаргою Гулака з’ясувалося, що останній неодноразово з’являвся на уроках у нетверезому стані, з дружиною своєю не проживає, сплачує аліменти на двох дітей, нерідко пристає до старшокласниць із залицяннями тощо. Все це підтверджувалося поясненнями учнів, учителів школи та деякими документами.

Після того, як Гулак відмовився дати письмове пояснення щодо зібраних матеріалів, голова райвідділу освіти 4 листопада видав наказ про звільнення його з роботи згідно з п. 3 ст. 41 КЗпП України «за систематичне вчинення аморальних проступків у побуті і на роботі, що несумісні з виконанням ним виховних функцій».

Проаналізуйте наведену ситуацію та спробуйте розібратися в термінах і правильності застосування заходів стягнення.

Контрольні питання

1. Подумайте над термінами «трудова дисципліна» і «дисципліна праці». Чи тотожні ці поняття? Чому для назви глави 10 КЗпП України законодавець обрав перший, а не другий?

2. Чи правильно вважають, що трудову дисципліну можна порушувати і при цьому не бути покараним?

3. Чи відрізняються між собою заходи дисциплінарної відповідальності? Обгрунтуйте.

4. Чим пояснити, що при звільненні за пунктами 2 і 3 ст. 41 КЗпП України не морально застосовувати правила ст. 148 КЗпП України.

5. Охарактеризуйте юридичну природу «Дисциплінарного статусу прокуратури України».

6. В якому порядку застосування дисциплінарного стягнення?

7. Які особливості порядку притягнення до дисциплінарної відповідальності державних службовців встановлено законодавством?

8. У чому полягають притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів?

9. Загальна характеристика матеріальної відповідальності. Поняття та функції матеріальної відповідальності. Підстави та види матеріальної відповідальної.

10. Визначення розміру шкоди, заподіяної працівником, і порядок її відшкодування.

11. Відшкодування моральної шкоди у трудових відносинах.

12. Матеріальна відповідальність роботодавця перед працівником.

Джерела:

1. Кодекс законів про працю від 10 грудня 1971 р. // Відомості Верховної Ради України РСР. – 1971 р. – п 50. – Ст. 375.

2. Цивільний Кодекс України від 16. 01. 2003 р.

3. Закон України «Про визначенні розміру збитків, завданих підприємству, установі організацій розкраданням, знищенням (пануванням), недостачею або втратою дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння та валютних цінностей» від 6 червня 1995 р. // відомості Верховної Ради України – 1995 р. – п 22. – Ст. 173.

4. Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про відшкодування шкоди, заподіяної підприємствам, установам, організаціям, їх працівникам» від 29 грудня 1992 р. п 14 // Бюлетень законодавства і юридичної практики України – 2004 р. – п. 11.

5. Постанова Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику в справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди» від 31 березня 1995 р. п. 4 // Збірник постанов Пленуму Верховного Суду України – 1995 р. – Ч. 1





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 962 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...