Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Короткі теоретичні відомості. У праві категорія «дисципліна праці» розглядається в чотирьох аспектах:



У праві категорія «дисципліна праці» розглядається в чотирьох аспектах:

а) як інститут трудового права;

б) як принцип трудового права;

в) як елемент трудових правовідносин;

г) як фактична поведінка - це стан і рівень дотримання трудових обов’язків працівниками на конкретному підприємстві, установі, організації.

Дотримання трудової дисципліни забезпечується шляхом створення необхідних організаційних та економічних умов для нормальної високопродуктивної праці; свідомим ставленням до праці; методами переконання, виховання, заохочення за сумлінну роботу.

Внутрішній трудовий розпорядок визначає організацію та порядок роботи, а також пов’язані з цим права й обов’язки роботодавця та працівників.

Заохочення за працю – це публічне визнання заслуг працівника та його успіхів у роботі.

Основні види заохочень: оголошення подяки, видача премій, нагородження коштовним подарунком, нагородження почесною грамотою, занесення в Книгу пошани та Дошку пошани.

Дисциплінарна відповідальність працівників є одним із видів юридичної відповідальності, що встановлена законодавством за протиправну поведінку працівника.

Підставою для притягнення до дисциплінарної відповідальності є дисциплінарний проступок – це винне протиправне невиконання чи неналежне виконання працівником своїх трудових обов’язків. Суб’єктами є фізична осудна особа, яка перебуває у правових правовідносинах і винна за дисциплінарний проступок. Об’єктом є внутрішній трудовий розпорядок, зокрема такий його елемент як трудові обов’язки, суб’єктивною стороною дисциплінарного проступку є вина, тобто психічне ставлення працівника щодо вчинюваної дії чи бездіяльності та її наслідків, виражене у формі умислу або необережності.

Об’єктивна сторона дисциплінарного проступку складається з протиправної поведінки суб’єкта, шкідливих наслідків і припинення зв’язку між ними. Розрізняють два види дисциплінарної відповідальності: загальну та спеціальну.

Відповідно до ст. 147 КЗпП України за порушення трудової дисципліни до працівника застосовуються тільки один із заходів стягнення – догана чи звільнення.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 332 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...