Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Короткі теоретичні відомості. Оплата праці—це встановлена угодою сторін (не нижче державного мінімуму) та передбачена колективними договорами



Оплата праці —це встановлена угодою сторін (не нижче державного мінімуму) та передбачена колективними договорами, угодами систематична винагорода працівника за виконану роботу відповідно до трудового договору.

Заробітна плата є винагородою в грошовій формі, яку роботодавець забов’язаний виплачувати працівникам за працю за кінцевим результатом роботи відповідно до заздалегідь встановлених нормах за рахунок коштів, зароблених трудовим колективом, без обмеження її максимальними межами і яка не може бути нижче мінімального встановленого державного розміру оплати праці.

Заробітна плата поділяється на дві частини: основну та додаткову.

Правове регулювання заробітної плати здійснюється за допомогою двох методів:

· методу державного регулювання;

· методу договірного регулювання.

Мінімальна заробітна плата —це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може проводитись оплата за виконану працівником місячну, погодинну норму праці.

Індексація заробітної плати —це встановлений законами й іншими нормативно-правовими актами України механізм підвищення грошових доходів громадян, що дає можливість частково або повністю відшкодувати їм подорожчання споживчих товарів і послуг.

Тарифна система оплати праці — це сукупність нормативних актів, що приймаються в централізованому та локальному порядку та забезпечують диференціацію оплати праці залежно від складності (кваліфікацію) праці, умов праці (важкості, шкідливості, кліматичних умов), характеру та значення праці.

Основними елементами тарифної системи є:

– тарифні сітки;

– тарифні розряди;

– тарифні ставки;

– схеми посадових окладів та тарифно-кваліфікаційні (довідники).

Нормування праці – це розроблення та встановлення у порядку, передбаченому законодавством, обґрунтованих нормативів і норм праці для даного трудового процесу та за певних виробничих умов.

Залежно від одиниці вимірювання праці розрізняють такі види норм праці:

– норма часу;

– норма виробітку;

– норма обслуговування;

– норма чисельності.

Система оплати праці — це сукупність правил, які визначають співвідношення між мірою праці та мірою винагороди працівників. Є дві основні системи оплати праці: почасова та відрядна.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 303 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...