Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Завдання до теми. Іванов працював у роботодавця - фізичної особи (суб’єкта підприємницької діяльності), який використовує найману працю



Задача 1

Іванов працював у роботодавця - фізичної особи (суб’єкта підприємницької діяльності), який використовує найману працю. Коли після закінчення роботи Іванов звернувся до роботодавця з проханням внести запис до трудової книжки про зазначений період роботи, той відмовив у цьому, посилаючись на те, що трудові книжки ведуться тільки на працівників, які працюють на підприємствах, в установах, організаціях. У нього немає бланків трудових книжок, він не знає, як правильно їх оформляти.

Іванов звернувся до юридичної консультації з питанням, хто має зробити такий запис у трудовій книжці та завізувати його.

Дайте мотивовану відповідь.

Задача 2

Бригадир Воронов від імені бригади уклав угоду із селянським господарством про те, що бригада зобов’язується відремонтувати токарний верстат, обладнання насосної станції, а також вентиляцію у клубі. Уся робота оцінена в 5000 грн. Угоду підписали бригадир і голова селянського господарства.

Які відносини виникли між бригадиром Вороновим і головою селянського господарства?

Контрольні питання

1. Віднайдіть у наведеному переліку найбільш правильне визначення, що характеризує одного з головних суб’єктів трудових правовідносин: власник, уповноважений ним орган; роботодавець; фізична особа, юридична особа, працедавець. Обгрунтуйте.

2. Чи можна вважати, що всі суб’єкти трудового права є суб’єктами трудових відносин? А правовідносин?

3. Уважно проаналізуйте зміст ст. 3 КЗпП України. Спробуйте віднайти принаймні два варіанти її тлумачення щодо сфери дії трудового права. Наведіть їх.

Питання для самостійного опрацювання

1. Поняття та види трудових колективів, їх правовий статус.

2. Повноваження трудових колективів, їх класифікація. Органи трудового колективу: порядок утворення, повноваження.

3. Право працівників на об’єднання у профспілки. Функції профспілок, права й обов’язки профспілок. Гарантії прав профспілок.

Джерела:

1. Конституція України від 28 червня 1996 року.

2. Кодекс законів про працю України. – К., 2013.

3. Закон України “Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності” від 15 вересня 1999 р.

4. Закон СРСР «Про трудові колективи і підвищення їх ролі в управлінні підприємствами, установами, організаціями» від 17 червня 1983 р.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 1396 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...