Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Короткі теоретичні відомості. Колективний договір – це угода, котра укладається для узгодження інтересів на підприємстві, установі



Колективний договір – це угода, котра укладається для узгодження інтересів на підприємстві, установі, організації незалежно від форм власності та господарювання, що використовують найману працю і мають права юридичної особи, між власником або уповноваженим ним органом (особою) з одного боку, та виборчими органами первинних профспілкових організацій, а в разі їх відсутності – представниками, вільно обраними на загальних зборах найманих працівників або уповноваженими ними органів – з другого, яка містить зобов’язання сторін щодо врегулювання трудових, виробничих та інших соціально – економічних відносин і нормативні положення, які встановлюють умови праці, режими робочого часу та часу відпочинку, а також додаткові порівняно із законодавством трудові, соціально-побутові пільги для працівників.

Колективний договір являє собою локальний правовий акт, в якому конкретизуються умови праці з урахуванням специфіки підприємств, установ, організацій та їх економічних можливостей.

Положення колективного договору поширюється на всіх працівників незалежно від того, чи є вони членами професійної спілки, і вони є обов’язковими як для роботодавця, так і для працівників підприємств, установ, організацій.

Усі умови колективного договору поділяють на:

· інформаційні;

· зобов’язальні;

· нормативні;

· ті, що встановлюють відповідність за невиконання умов колективного договору.

Умови колективного договору, що погіршують відповідно до чинного законодавства й угод становище працівників, є недійсними.

Будь-яка із сторін не раніше як за 3 місяці до закінчення строку дії колективного договору, або у строки, визначені цими документами, письмово повідомляє інші сторони про початок переговорів. Друга сторона протягом 7 днів повинна розпочати переговори. Для ведення переговорів і підготовки проекта колективного договору утворюється робоча комісія з представників сторін. Проект колективного договору обговорюється у трудовому колективі та виноситься на розгляд загальних зборів трудового колективу. Після схвалення проекту трудовим колективом він підписується сторонами не пізніше, як через 5 днів з моменту схвалення.

Контроль за виконанням положень колективного договору проводиться безпосередньо сторонами, що їх уклали. Повідомна реєстрація здійснюється у 2 тижневий строк.





Дата публикования: 2015-09-17; Прочитано: 274 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...