Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Форми демократії



Сучасним політико-правовим поглядам відомі різні форми (моделі) демократії. Демократія представницька — це участь громадян у державних справах опосередковано, через обраних ними представників. Більшість сучасних демократій є представницькими. Демократія безпосередня передбачає пряму участь громадян у виробленні й прийнятті рішень. В основі ліберальної демократії лежать захист свободи, захищеність людей від втручання з боку держави, її невтручання у справи громадянського суспільства; свобода підприємництва, правова держава, недоторканість приватної власності, чіткий функціональний поділ державної влади, пріоритет прав особи щодо держави, оскільки особа первинне і головне джерело влади; обмеження влади більшості над меншістю. Демократія плебісцитарна — право громадян шляхом референдумів і опитувань висловлювати своє схвалення або відкидати той чи інший проект закону або іншого нормативного акта чи політико-правового рішення. Демократія ідентитарна передбачає тотожність, ідентичність колективної волі народу, який виявляє її безпосередньо, і державної влади, яка реалізує, виконує волю народу. Демократія тоталітарна — необмежена влада більшості над меншістю та особою, абсолютний контроль над її ідейно-моральними, етичними поглядами і вчинками. Інакомислення каралося як у часи античності (Сократ), так і у XX столітті. Активізувалася науково-публіцистична розробка такої моделі демократії, як елітарна. Це правління політичної еліти, яка є носієм демократичних цінностей через свою компетентність, професіоналізм, толерантність, врівноваженість. Роль громадян зводиться до визначення шляхом виборів конкуруючих еліт, тобто відбувається фактичне відсторонення мас від влади. Ця модель знаходить дедалі більше прихильників і в Україні, які стверджують, що конкурентна змінюваність еліт шляхом виборів забезпечить стабільність у країні, а маси некомпетентні, заідеологізовані, схильні до політичного радикалізму. Все це яскраво демонструють президентські і парламентські вибори, які є скоріше внутрішньоелітарною, внутрішньокорпоративною справою, а не народним волевиявленням. Елітарність демократії веде до відчуження мас від влади, бюрократизації чиновництва, породжує номенклатурний капіталізм на чолі з олігархами.

Особливе місце серед форм демократії посідає демократія соціалістична (зміст теоретичної й практичної моделі характеризувався вище). Реальне її втілення містить елементи всіх відомих форм демократії — від безпосередньої до тоталітарної.





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 303 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...