Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема: усні методи навчання



МЕТА: Познайомити студентів з існуючими класифікаціями методів навчання історії, визначити різні підходи до цієї проблеми, дати характеристику основних методів навчання. Розкрити особливості використання різних видів усного викладу навчального матеріалу на уроці історії.

Визначити причини використання шкільної лекції в старших класах, вказати на особливості її підготовки та проведення, звернути увагу студентів на необхідність активної мислительної діяльності старшокласників під час лекції.

Показати студентам особливості підготовки та проведення аналітичної і еврістичної бесід; формувати вміння добирати та ставити питанням учням з метою поглиблення їхніх знань або ж самостійного пошуку відповіді на поставлене завдання пізнавального характеру.

ПЛАН

Функції та значення усного повідомлення історичного матеріалу. Класифікація усних методів.

Шкільна лекція - як джерело теоретичних знань. Особливості підготовии та проведення шкільної лекції.

Особливості організації проведення аналітичної та евристичної бесід на уроках історії.

Основні поняття: класифікація методів навчання, співвідношення методу та прийому навчання, взаємозв’язок між ними.

ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ

Підготувати план-конспект фрагменту уроку історії з використанням усних методів навчання.

РЕФЕРАТИ

Проблема класифікації методів навчання історії.

Розповідь на уроках істрії.

Оповідання, стисле повідомлення на уроках істрії.

Опис на уроках істрії.

Характеристика, пояснення, роздуми на уроках істрії.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ: При підготовці даного семінару потрібно пригадати поняття “метод”, проблему класифікації методів навчання.

Аналізуючи словесні методи навчання, необхідно наголосити на тих дидактичних завданнях, які може вирішити той чи інший словесний метод, акцентувати увагу на вимогах до окремих видів словесних методів навчання, показати труднощі, які можуть виникнути підчас застосування даних методів і шляхи їх подолання чи уникнення. Серед ряду словесних методів необхідно акцентувати увагу на лекції та бесіді. Аналізуючи метод бесіди, потрібно виділити види питань та вимоги до питань, адже саме вони в основному є основою бесіди.

Після з’ясування питань теоретичного характеру викладач переходить до реалізації практичної частини заняття. На попередньому занятті студенти розподіляються на читири підгрупи. Кожній з підгруп визначається тема уроку і усний метод. Студенти повинні підібрати відтворений матеріал з майбутнім його викладом у формі лекції, сюжетної розповіді, опису та пояснення. На занятті кілька студентів з підгрупи пропонують свої варіанти викладу матеріалу по одному з питань заданої теми. Після цього всі студенти під керівництвом викладача аналізують зачитані фрагменти уроку, щоб визначити з них найбільш оптимальний і ефективний.

При підготовці до заняття студенти повинні опрацювати літературу вказану до попередньої теми, при цьому звернути увагу на те, з якою метою вчитель вдається до порведення вище вказаних методів, як при цьому враховуються вікові особливості учнів і зміст конкретної теми.

Після розгляду практичних питань домашньої роботи, студенти, під керівницвом викладача, самостійно розробляють питання аналітичної бесіди, використовуючи при цьому шкільні підручники з історії.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 1784 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...