Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Кваліфікаційна робота



ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ІМЕНІ ІВАНА ФРАНКА

КАФЕДРА БІБЛІОТЕКОЗНАВСТВА І БІБЛІОГРАФІЇ

КВАЛІФІКАЦІЙНА РОБОТА

з наукового семінару «Актуальні проблеми книгознавства, бібліотекознавства, бібліографознавства (за матеріалами фахової періодики)»

на тему:_____________________________________________________

____________________________________________________________

Студента (ки) 5 курсу групи КМБ-51з

Напряму підготовки 6.020102 «Книгознавство, бібліотекознавство і бібліографія»

__________________________________

(прізвище та ініціали)

Керівник ___________________________

____________________________________

(посада, вчене звання, науковий ступінь, прізвище та ініціали)

Національна шкала ________________

Кількість балів: __________Оцінка: ECTS _____

Члени комісії ________________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

________________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали)

________________ ___________________________

(підпис) (прізвище та ініціали

м. Львів - 20 __рік

ВСТУП

На сучасному етапі побудови інформаційного суспільства серед тенденцій розвитку бібліотечної галузі виокремлюються ті, які пов'язані із активним використанням електронного середовища та формуванням систем електронних інформаційних ресурсів. Характерною ознакою сьогодення є збільшення виробництва інформації в електронному вигляді. Цьому сприяє розвиток інформаційних технологій, що базуються на засобах комп'ютерної техніки та телекомунікаційного зв'язку.

Значна частина інформації, яка виробляється та існує в електронному вигляді, потрапляє до бібліотек. У потоці надходжень до книгозбірень збільшується відсоток інформаційних продуктів на таких носіях, як компакт-диски. Це бази даних з різноманітною за тематикою та видовим складом інформацією світового репертуару, мультимедійні продукти багатовидового змісту, програмні продукти; з традиційними виданнями надходять програмні та мультимедійні додатки на CD.

Бібліотеки стають виробниками власних електронних інформаційних ресурсів. На базі масивів бібліографічної, реферативної, аналітичної інформації формуються різноманітні бібліотечні інформаційні продукти: електронні каталоги і картотеки, бібліографічні покажчики та реферативні видання, в електронному вигляді створюється наукова і методична література. Здійснюються роботи з оцифровування першоджерел з бібліотечних фондів та формування колекцій електронних документів. У практику бібліотек поряд з видавничою діяльністю входить тиражування на компакт-дисках окремих інформаційних продуктів та електронних ресурсів. Активізується формування електронних бібліотек, що вимагає певної організації електронної інформації, обліку й технологічного опрацювання електронних документів.

Актуальність теми. Вагомою складовою документно-інформаційного ресурсу сучасної бібліотеки стають електронні інформаційні ресурси, відомості про які мають бути включені до бібліотечних інформаційно-пошукових систем.

За умов активного використання Internet як єдиного комунікаційного середовища, інформаційні матеріали в цифрових форматах набувають підвищеного попиту з боку користувачів. Це потребує якісного вдосконалення системи бібліотечно-інформаційного обслуговування, яка базуватиметься саме на електронних інформаційних ресурсах бібліотеки.

Набуває нового рівня кооперації та інтеграції міжбібліотечна взаємодія та зв'язок бібліотек з іншими суб'єктами інформаційної сфери. Метою інформаційної співпраці є створення корпоративних бібліотечних систем, організація корпоративної каталогізації першоджерел та систем розподілених ресурсів з онлайновим доступом, зокрема, електронних бібліотек.

Отже інформаційна діяльність бібліотек активно переміщується в нове інформаційно-комунікаційне середовище. За цих обставин електронні ресурси стають об'єктами бібліотечних технологій, а також продуктами бібліотечної інформаційної діяльності. Тому виникає необхідність адаптації до вимог електронного середовища методично-нормативної бази для бібліотечних технологічних процесів, зокрема розробки правил каталогізації електронних ресурсів. Ці питання потребують вирішення низки таких наукових завдань, як термінологічне визначення електронних ресурсів як відносно нового виду об'єктів каталогізації, розробка їх типології, методики складання бібліографічного опису, а також розробка бібліографічних форматів для забезпечення сумісності вітчизняних інформаційних ресурсів на рівні бібліографічних даних.

Мета дослідження. На основі аналізу публікацій вітчизняних і зарубіжних фахівців та проведених досліджень визначити головні пріоритети та стратегічні напрями у розвитку інформаційних електронних ресурсів сучасної бібліотеки.

Досягнення поставленої мети здійснюється через постановку та вирішення наступних завдань:

- обґрунтування бібліотеки як складової системи інформаційних комунікацій у сучасному суспільстві;

- визначення інформаційних електронних ресурсів сучасної бібліотеки;

- використання сучасних інформаційних технологій.

Об’єктом дослідження є бібліографічний огляд за матеріалами фахової періодики 2006-2010 рр.

Предмет дослідження. Погляди дослідників, які мали на меті ознайомити зацікавленого читача з досвідом використання електронних інформаційних ресурсів у бібліотечній практиці з інформатизації.

Методи дослідження. Розглядання проблем та шляхи вирішення функціонування бібліотечних установ у системі сучасних інформаційних комунікацій, удосконалення технології їх діяльності на основі комп’ютеризації, шляхи піднесення суспільної значущості в умовах розвитку інформатизації суспільства.

Отримання результатів. На основі аналізу публікацій вітчизняних і зарубіжних фахівців та проведених досліджень визначено головні пріоритети у розвитку інноваційних інформаційних електронних ресурсів в бібліотеках. Запропоновано стратегічні напрямки розвитку інноваційних технологій створення в системі бібліотечного інформаційного обслуговування. Визначено формування та використання електронних ресурсів сучасної бібліотеки. Проаналізовано трансформацію бібліотечної діяльності та її розвиток за останні роки. Також розглянуто ключові управлінські елементи на функціонування сучасної бібліотечно-інформаційної установи в умовах інноваційних структурно-функціональних перетворень.

Структура дипломної роботи складається з: змісту, вступу, трьох розділів, висновку, одного додатку, списку використаної літератури.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 837 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...