Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заняття № 20



Практичне 2 години

Тема: Умови, підстави та порядок виконання судових рішень та рішень інших юрисдикційних органів

Мета заняття:.

- освітня: засвоєння курсантами та студентами цілей і завдань виконавчого прова­дження, порядку звернення стягнення на майно та заробітну плату боржника, процесуальних перешкод у виконавчому провадженні, правил поворота виконання рішень.

- розвиваюча: закріплення знань про основня правила виконавчого провадження;

- виховна: всебічний розвиток у слухачів наукових переконань щодо необхідності виконавчого провадження.

Міжпредметні зв’язки: господарський процес, кримінальний процес, адміністративний процес.

Опорні поняття: час проведення виконавчих дій, порядок звернення стягнення, відстрочка виконання, розстрочка виконання, зупинення виконання, поворот виконання.

Технічні засоби навчання: окремі процесуальні документи

План

1. Порядок звернення стягнення на майно боржника.

2. Виконання рішень, за якими боржник зобов’язаний особисто вчинити певні дії або утриматись від їх вчинення.

3. Процесуальні перешкоди у виконавчому провадженні та засоби їх подолання.

4. Поворот виконання скасованих рішень

Задача №1

Митрофанов за крадіжку державного майна був притягнутий до кримінальної відповідальності. Його злочинними діями холдингової компанії "Лугансктепловоз" був заподіяний матеріальний збиток у сумі 1500 грн.

У забезпечення відшкодування збитку в Митрофанова спочатку слідчий, а потім судовий виконавець зробили опис майна. При опису майна Митрофанов пояснив, що нові меблі належать його повнолітньої дочки, яка тимчасово меблі поставила в нього. Не зважаючи на це, судовий виконавець вніс меблі в акт опису.

Як повинний реагувати судовий виконавець на заяву Митрофанова з при­воду меблів?

Яке майно може бути описано судовим виконавцем? Як повинна зробити дочка Мигро4занова?

Хто зацікавлений у цій справі і яке процесуальне положення всіх зацікав­лених осіб?

Задача №2

По рішенню суду Вакулко зобов'язаний побудувати підпірну стіну бу­динку свого сусіда Стеценко, однак, незважаючи на наполегливі вимоги сусіда, виконати рішення суду відмовився.

Як повинний зробити Стеценко, судовий виконавець, суд?

Задача №3

Гр. Воротов не виплачує аліменти сину, присуджені у твердій грошовій сумі, заявляючи, що він не може знайти роботу з своєї спеціальності і сам зна­ходиться на утриманні своїх батьків.

Мати дитини довідавшись від судового виконавця, що у Воротова є гро­шовий внесок в ощадній касі на суму 500 грн. просила судового виконавця по­гасити заборгованість по аліментам за 2 роки за рахунок внеску, а поточні що­місячні платежі стягнути з батьків Воротова.

Чи підлягають задоволенню ці прохання?

Задача № 4

Ленінський суд м. Луганська в травні 2011 р. виніс обвинувачу вальний вирок по справі Іванова, визнавши його винним у вбивстві з перевищенням меж необхідної оборони. Одночасно був розглянутий цивільний позов у кримінальній справі і на користь матері загиблого з Іванова було стягнуто по 150 грн. щомісяця у зв’язку з втратою годувальника.

Вирок Ленінського суда був оскаржений Івановим і Касаційна інстанція закрила провадження у справі за відсутністю у діях Іванова складу злочину.

Яким чином Іванов може захистити свої права?

Чи можливий в даному випадку поворот виконання рішення?





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 177 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...